In gesprek met: Jeremy Martis

    0
    186

    De uit Curaçao afkomstige Jeremy Martis is sinds 2018 als loop- en coördinatietrainer verbonden aan Football Skills Nederland. Als 10-jarig jongetje stak hij samen met zijn moeder de Atlantische Oceaan over, om in 2011 af te studeren als fysiotherapeut.

    Op Kòrsou, Papiaments voor Curaçao, was Jeremy nog actief als honkbalspeler. Honkbal is immers de nummer 1 sport op de voormalige Nederlandse kolonie. Maar dat veranderde al gauw toen hij zich in Zwijndrecht vestigde en in aanraking kwam met het voetbal. Hij speelde het spelletje niet alleen op straat, maar ook samen met klasgenoot Adil Auassar, de huidige middenvelder van Sparta Rotterdam. Waar Adil profvoetballer werd, ging Jeremy pas op 16-jarige leeftijd voetballen bij VVGZ in Zwijndrecht, waar hij tussen 2010 en 2013 ook sportverzorger van het 1e elftal was. Zelf speelde hij onder meer in de A2 en verkaste een paar jaar later naar Groote Lindt, waar hij twee seizoenen uitkwam voor het 2e elftal.

    Vanuit zijn interesse in sport, beweging en blessures, begon hij daarna aan zijn master sportfysiotherapie. Daarbij deed hij onderzoek naar liesblessures, een veelvoorkomende en onderschatte blessure bij profvoetballers. Dit onderzoek is weliswaar niet gepubliceerd, maar wordt beschouwd als interessante achtergrondinformatie voor collega fysiotherapeuten. Eind 2018 had hij de felbegeerde master op zak!

    Tijdens zijn studie kwam hij echter nog nauwelijks aan voetballen toe. De snelle rechtsbuiten had daardoor min of meer zijn kicks aan de wilgen gehangen. Nu keert het nog altijd rustende lid weer terug op de velden van de Geluksvogels, maar dit keer als trainer bij FSN: “Het concept van FSN, waarbij de persoonlijke aandacht voor de jeugdige talenten heel erg centraal staat, sprak mij direct aan. FSN probeert de manier van trainen en begeleiden van spelers in het profvoetbal over te brengen naar het amateurvoetbal. Met mijn achtergrond wil ik daar als loop- en coördinatietrainer een bijdrage aan leveren!”

    In het huidige amateurvoetbal wordt er heel veel met de bal getraind. Dat is op zich een prima uitgangspunt, want als speler wil je natuurlijk heel goed kunnen voetballen. Toch komt daar meer

    dan alleen techniek bij kijken vindt Jeremy: “Voetbal kent meer eigenschappen. Snelheid, kracht en coördinatie zijn namelijk heel belangrijk voor prestaties met de bal.”

    Hij concludeert op zijn Cruijffiaans: “Spelers moeten dus ook oefeningen zonder bal doen om uiteindelijk beter met de bal te gaan voetballen!” Daarnaast wordt de motorische ontwikkeling van kinderen ook steeds minder”, zegt Jeremy. “Dat komt onder meer doordat kinderen minder vaak buiten spelen. Vroeger klommen wij in een klimrek en maakten we koprollen op duikelrekken.”

    Wie dus op zondag de loop- en coördinatietrainers van FSN aan het werk ziet op de velden van ASWH en VVGZ, ziet dat de spelers verschillende oefeningen in de loopladders afwerken en zich met en zonder bal tussen de sla-om stokken voortbewegen. Het zijn oefeningen die zich onder meer richten op coördinatie, duelkracht, sprongkracht en wendbaarheid. “Daarbij proberen we de spelers zoveel mogelijk individueel te coachen en aan te geven waarom we deze oefeningen doen.”, legt Jeremy uit. “Voor de allerkleinste talenten houden we het simpel door deze training in een spelvorm aan te bieden!”

    De enthousiaste en passievolle Jeremy, die veel geleerd heeft van Toine van de Goolberg, wil zich bij FSN niet alleen richten op de beweegvaardigheden van een speler, maar ook op het voorkomen en behandelen van blessures. “Door preventietrainingen te geven bij FSN, probeer ik de meest voorkomende voetbalblessures, zoals enkel-, knie- en bovenbeenblessures te voorkomen. Daarbij wil ik niet alleen de ouders van de geblesseerde speler betrekken tijdens het herstel, maar ook de trainers. Want blessures kunnen op verschillende manieren ontstaan. Denk daarbij aan belasting van een speler voor en na een wedstrijd. Ook de zwaarte van de oefenstof speelt daarbij een rol. Dus hoe belast je een speler voor en na een wedstrijd? Dat noemen we ook wel periodisering.

    Bij periodisering draait het vooral om de afwisseling tussen rust en inspanning. Daar willen we vanuit FSN ook meer aandacht aan geven!”. Het is één van de vele ideeën om FSN nog verder te professionaliseren, zodat de talenten zich optimaal kunnen ontwikkelen!

    Spelers en ouders die geïnteresseerd zijn in het voorkomen van blessures, krijgen tijdens de jaarlijkse editie van ’Leven als een prof’ hier meer informatie over! Schrijf je daarom nu nog in voor de voorjaarstraining, zodat je op 12 mei in de huid van een profvoetballer kan kruipen en aan je skills kan werken! Ga voor meer informatie naar www.footballskills.nl. #GetSkilled