In gesprek met Jan Reurings van ADO Vrouwen

Jan Reurings is werkzaam als coördinator van de opleidingsteams bij de vrouwen van ADO Den Haag. De voormalig gymnastiek leraar wil graag zijn steentje bijdragen aan het ontwikkelingsproces van jonge speelsters en daar een verdiepingsslag in maken. Dit alles om het algehele niveau van de jeugdopleiding te verbeteren.

Reurings heeft zelf in de jeugd van ADO Den Haag gespeeld en heeft tot zijn 45ste gevoetbald. Naast gymleraar is Reurings werkzaam geweest bij de KNVB als medewerker voetbaltechnische zaken en beleidsmedewerker bij de KNVB Academie waar hij landelijk docentenbeleid heeft ontwikkeld. Later is hij coach geweest van onder andere oranje O16, waar Memphis Depay destijds speelde. Ook organiseerde en gaf hij trainerscursussen bij de KNVB tot en met UEFA A jeugd.

Momenteel is Reurings werkzaam als coördinator voetballen bij de opleidingsteams bij de vrouwen van ADO Den Haag. ‘’Toen ik met ADO Vrouwen in gesprek ging en het plan hoorde, wilde ik in het proces stappen. Ik wil de opleidingslijn doornemen en kijken waar we die kunnen uitdiepen en ontwikkelen. Zo wil ik mijn steentje bijdragen bij ADO Vrouwen’’, antwoordde hij.

We vroegen hoe ADO Den Haag Vrouwen bij Reurings uitkwam om de functie te bekleden. ‘’Ik heb zelf bij ADO gespeeld, dus ik ben bekend bij de club. Echter denk ik dat door mijn werkzaamheden bij onder meer de KNVB, waar ik onder andere als projectleider het project ‘deskundigheidsbevordering voor kader in het meisjes- en vrouwenvoetballen’ heb gedaan, een bepaalde visie op voetballen heb ontwikkeld.
Ik denk dat mijn visie in het plaatje van ADO Den Haag Vrouwen paste.’’ De visie die Reurings in de volledige trainerslijn wil uitstralen is dan ook duidelijk. ‘’Je ontwikkelt je het beste door dingen te doen. Dit zie je ook in het werkveld; je wordt ergens beter in door daadwerkelijk iets te gaan doen. Deze visie heb ik ook in mijn filosofie betreffende voetballen, leren voetballen en leren coachen verwerkt. In mijn filosofie is de praktijk leidend, daarna praat je over de praktijk en tenslotte heb je soms de theorie nodig die waar nodig ondersteunend is. Daarbij is ‘Doen is de beste manier van denken’ leidend. Je begrijpt het als je het op het veld kunt laten zien.

Over de ambities van Reurings bij ADO Vrouwen valt dan ook niet te twisten. ‘’We werken hier met bedoelingen. Als de instelling en de werkhouding correct zijn, kan het gebeuren dat je een doel niet kunt behalen terwijl wel aan de bedoeling is gewerkt. We gaan dit jaar heel hard aan het werk en we zetten ons in om te werken aan de bedoelingen die we hebben gekozen. We wensen daarin een heel stuk verder te komen dan in het begin van het jaar.

Er is een verschil in hoe je naar dingen kijkt. Vanuit verschillende invalshoeken krijg je dan ook verschillende nuances in beeld. Dat is interessant om van daaruit vorm te geven aan een opleiding.

Overstijgend is de ambitie die er is bij ADO Vrouwen. We hebben de ambitie om zoveel mogelijk speelsters op te leiden die in het eerste van ADO Den Haag Vrouwen terechtkomen. Dit proberen we te bewerkstelligen door met alle coaches te overleggen en met elkaar de wijze van spelen van de ADO Vrouwen-teams aan de orde te stellen. Daar moeten we invulling aan geven zodat we een opleidingslijn kunnen ontwikkelen in de jeugd. De bedoeling is dat we ieder jaar weer een stukje verder komen in de ontwikkeling van het voetballen. Dat betekent ook dat het zich ontwikkelen van coaches aan de orde komt. Immers ontwikkelen gaat over coachen tijdens wedstrijden, tijdens trainingen en over het neerzetten van een cultuur en klimaat die passen bij topsport en het ontwikkelen van topsport gedrag.

Wat wordt er binnen de club gedaan om deze ambities na te streven? ‘’Het belangrijkste is dat alle mensen binnen ADO Vrouwen hetzelfde idee hebben. Daar moeten we met de coaches van alle leeftijdscategorieën goed in samenwerken. Wij vinden dat als je op je twaalfde binnenkomt bij ADO, dat er op je zeventiende een duidelijke leercurve te zien moet zijn. We wisselen ideeën uit om die curve te maximaliseren. Hierbij is de trainer van de O12 tot en met de trainer van de beloften even belangrijk in het proces.” Verder vindt de oefenmeester het belangrijk dat jongens en meiden zolang mogelijk samen voetballen. “Dat vind ik een positieve ontwikkeling in Nederland. In de wereld is het vrij uniek dat dit gebeurt.
Jongens en meisjes kunnen tot aan de pubertijd prima samen voetballen. Daarna hangt het ervan af in welke situatie een meisje bij een jongensteam komt. Dan is het van belang of het meisje nog in staat is een zinvolle bijdrage te kunnen leveren. Dan wordt het niveau en de omgeving in voetballen van belang. Hoe langer die periode duurt hoe beter dat voor de ontwikkeling van het meisjes is. Ook hebben we samenwerkingsverbanden met amateurverenigingen. Zo kunnen wij de beste voetbalsters bij elkaar krijgen en heeft de vereniging het idee dat er kinderen worden opgeleid die een stap naar een hoger niveau kunnen maken.
Daarnaast willen we ook de coaches opleiden. Op deze manier krijg je een sterkere trainingsgroep die ook nog eens betere trainingen krijgen en beter gecoacht worden tijdens wedstrijden. Daarbij is ook het ontwikkelen van topsport gedrag van belang. We zoeken naar het niveau dat de beste weerstand geeft. Dan kunnen de speelsters de beste ontwikkeling doormaken. Dit is voor zowel de vereniging in kwestie als voor ADO Vrouwen een voordeel. De vereniging krijgt een beter opgeleid kader en wij als ADO Vrouwen hebben een grotere kans op nieuwe talenten.’’

Tot slot vroegen we wat er zo mooi is aan ADO Den Haag Vrouwen. ‘’De mensen; ze werken keihard en zijn naast hun fulltime baan vier keer per week bezig om die meiden op te leiden. Ze zijn heel ambitieus en vol passie. Iedereen helpt elkaar, als er bijvoorbeeld ergens een keer een assistent trainer nodig is vangen we dat voor elkaar op. De manier waarop mensen met elkaar omgaan, een team vormen en een goede band hebben met elkaar vind ik echt mooi. Het is echt een soort familie. Mijn geluk is dat ik al behoorlijk wat mensen kende binnen de club. Ik werk hier pas vier weken maar ik hoop snel onderdeel te kunnen zijn van deze ADO-familie.’’

Klik op ADO Vrouwen voor meer artikelen.
Klik op ADO Vrouwen voor meer informatie.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Jacco Vink van Fortuna Be Quick heeft het naar zijn zin

Vandaag gaan we in gesprek met Jacco Vink. De 22-jarige middenvelder speelt al sinds zijn vijfde voetbal. Zijn carrière...

In gesprek met de dames 1 van sv MEC’07

Vandaag spreken we met de dames 1 van sv MEC’07. Dit team gevuld met unieke speelsters is erg hecht...

Glenn den Uijl: tweede seizoen als assistent-trainer bij TOGB

Glenn den Uijl is oud-speler van onder andere sc Heerenveen, Feyenoord en TOGB. Bij laatstgenoemde club heeft Glenn den...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.