In gesprek met Hennie Balvers van DESK

0
236

Wie praat met Hennie Balvers (66), voelt de liefde voor DESK in alle zinnen doordreunen. Hij maakte het halve leven van de reeds 90-jarige club mee, waarvan hij inmiddels erelid is. “Mijn vrouw trouwde niet alleen met mij, maar ook met DESK.”

HappyPoint_desinfectie

Stel een vraag met daar de naam ‘DESK’ in en voor je het weet, ben je een kwartier verder in gesprek met Hennie Balvers. Dat is echter allesbehalve vervelend: het erelid van de Kaatsheuvelse club, die ook een erepenning van de gemeente en een Koninklijke onderscheiding kreeg, vertelt in geuren en kleuren over alles op en rond sportpark Eikendijk. “Mijn bloed is hartstikke geel-blauw man. Het zit in de aderen van onze familie. Ik werd lid op mijn twaalfde, als oudste van negen kinderen, die uiteindelijk allemaal bij DESK hebben gevoetbald. Mijn vader is erelid, mijn zoon Hein voetbalt in het derde, zoon Jan en vrouw Dory zijn rustend lid bij DESK en mijn drie kleinkinderen zijn bij hun geboorte ook lid geworden. Mijn kleindochter speelt inmiddels bij de Kanjers. DESK is ons clupke.”

Sprookje
Zijn geheugen is nog glashelder als het om Door Eendracht Sterk Kaatsheuvel gaat. Hij begon op zijn twaalfde, pupillenvoetbal bestond in die tijd nog niet. “We voetbalden toen in De Efteling, hadden daar een paar kleedlokalen en de kantine staan. We keken uit op de sprookjestuin, die tijd was echt geweldig. Wij voelden ons hartstikke prima daar, maar hadden kleine kleedkamers, met één of twee douches en wat wasbakken om je voeten in schoon te maken. Ik vond dat we daar wel heel goede velden hadden.”

Hij speelde voornamelijk in DESK 7, het zogenoemde studententeam van wie er zeker twaalf of dertien vrijwilliger zijn geweest binnen de club, maar kwam al wel snel in het bestuur: op zijn twintigste. “Ik bemoeide me toen al overal mee, dat zit in mijn aard. Ik begon als jeugdsecretaris en werd door de toenmalige voorzitter Wim Soeterboek bij het hoofdbestuur gehaald. Ik werd direct bestempeld als opvolger van Jan Verhiel, mijn grote voorganger als secretaris. Die stierf in 1993 en toen werd ik secretaris én wedstrijdsecretaris.” Balvers zag de vereniging in de decennia die volgden groeien en groeien. “De pupillenafdeling maakte al een groot verschil: we begonnen opeens op zaterdagochtend in plaats van -middag. Op den duur groeiden we naar duizend leden. Dat vraagt om een grote organisatie, een voetbalclub is tegenwoordig een soort onderneming.”

Vrijwilliger
In 2012 stopte Balvers als bestuurslid, het was tijd voor de jongere generatie om hem op te volgen. Wie dacht dat hij niks meer zou doen bij DESK, zat faliekant mis. “Ik doe de leden- en contributieadministratie, schrijf de in memoriams voor de website, de speeches van de voorzitter voor de jubilarissen op de ledenvergadering en geef gevraagd en ongevraagd advies. Daarnaast help ik de jonge bestuursleden als Thijs Dingemans en Dennis van den Beukel, met die jongens heb ik een heel goede band.” Balvers kan zich sowieso geen leven voorstellen zonder iets als vrijwilliger bij DESK te doen. “Zo lang ik daartoe in staat ben, blijf ik dit werk doen. Het kan ook lekker vanaf thuis. Ik vind het gewoon prettig om DESK te kunnen helpen.”

Van Liefde
DESK stapte voorafgaand aan dit seizoen over van het zondag- naar het zaterdagvoetbal, een ‘verschrikkelijk dappere keus’, vindt Balvers. “Dat is echt heel sterk geweest, van het bestuur. Als ze die beslissing niet hadden genomen, waren wij een generatie spelers van 19, 20 en 21 jaar verloren. Die jeugd wil op zondagochtend de escapades van de zaterdagnacht verwerken en niet voetballen.” Balvers kent de gloriejaren van DESK nog, toen ze uitkwamen op het hoogste amateurvoetbalniveau en de KNVB Beker voor amateurs wonnen in 1980. “Dat was met veel jongens van buitenaf. Leuk hoor, om mannen als Noud van Esdonk (later PSV) en Henk van Rooy (Willem II) hier te hebben zien spelen, maar ik vind ons elftal van nu eigenlijk veel mooier. Ik ben echt heel trots op zo’n team met eigen jongens en denk dat we serieus kans maken op promotie.”

Zoals Balvers sowieso enorm trots is op DESK. “We zijn in 1930 na de oprichting door de Broeders Van Liefde als klein clubke begonnen en 90 jaar later niet meer weg te denken uit de Ketsheuvelse gemeenschap. Dat ik in de afgelopen drie maanden weer 35 piepjonge nieuwe leden heb mogen inschrijven voor onze jongste tak, zegt genoeg. Ook het meisjes- en damesvoetbal is van groot belang voor DESK geworden. Inmiddels zijn er vijf meidenteams, twee vrouwenteams en een veteranengroep van vrouwen, genaamd Team Rosé. Op de ledenlijst staan momenteel 140 meisjes en dames: heel erg belangrijk voor onze vereniging. Het gaat weer goed met DESK!”

 

Klik hier voor meer informatie over DESK
Klik hier voor meer artikelen over DESK