In gesprek met Erwin van Dis van Pelikaan

0
213

Erwin van Dis was vaste waarde bij tweedeklasser Pelikaan en droeg altijd trots de aanvoerdersband. Na vijf ingrepen aan zijn knieën hoopt hij in het nieuwe jaar de draad weer op te pakken.

Sport-centrum-dordrecht_internetbalk_2020
ZWIJNDRECHT – Op 18-jarige leeftijd brak Van Dis, in een wedstrijd tegen SSV’65 in Goes, al eens zijn sleutelbeen Daarna bleef blessureleed hem achtervolgen. Op zijn 22ste scheurde hij voor het eerst een kruisband in een knie af. Acht weken later volgde dezelfde rampblessure aan zijn andere knie. ,,Noem het toeval of pech. Ik werd geopereerd aan die eerste knieblessure, waar alleen de meniscus in de rechterknie kapot zou zijn. Bij de kijkoperatie werd duidelijk dat toch ook de kruisband was afgescheurd. Dat hadden ze gemist op de scan. De kruisband werd in de Medinova Kliniek in Rotterdam niet gerepareerd omdat mijn bovenbeen niet sterk genoeg zou zijn om alles op te vangen.”

Van Dis stond na acht weken weer op het veld, maar toen ging het op de training opnieuw mis: hij scheurde een kruisband in de linkerknie af. Er volgde een operatie aan de rechterkruisband omdat hij daar meer problemen van ondervond dan van de linkerknie. ,,Die operatie lukte niet volledig. De band was niet goed vastgezet aan het bot.” Van Dis werd ongeveer zelf een deskundige op het gebied van kruisbandblessures. ,,Ik herstelde volgens het bekende protocol. Daarna heb ik drie tot vier jaar gevoetbald zonder kruisbanden in beide benen.”

Rentree
Het ging met die vermaledijde knieën weer mis in de aanloop naar het vorig seizoen. ,,Ik heb toen besloten om mij in oktober 2019 aan mijn eerste knie te laten opereren. In maart 2020 is de andere gerepareerd.” Deze keer in Breda omdat hij weinig vertrouwen meer had in de kliniek in Rotterdam. Voor beide knieën staat een herstel van negen maanden. ,,Ik was inmiddels weer aan het optrainen en het gaat goed. Ik hoopte nog voor de winterstop mijn rentree te maken, maar door corona wordt dat wat later. Dat komt mij niet zo slecht uit.” Het laatste nieuws is dat Erwin van Dis op 6 november voor de vijfde keer is geopereerd nadat er wat irritatie binnen een knie was. Er is een stukje bot verwijderd. En, nu moet hij weer helemaal het ventje zijn. ,,Ik loop alweer zonder krukken en hoop na anderhalf jaar weer snel aan te sluiten. Corona is uiteraard voor iedereen supervervelend, maar ik heb daardoor heel wat wedstrijden minder gemist. Dat is voor mij de enige plezierige bijkomstigheid.”

Van Dis – hij is inmiddels 28 jaar – weet begrijpelijkerwijs alles van kruisbandblessures. ,,Je ziet het zo vaak om je heen. Ik kan het niet hardmaken, maar ik ben ervan overtuigd dat de kunstgrasvelden vaak de oorzaak zijn. Mijn broer heeft ook al twee kruisbandblessures opgelopen. Zo weet ik bij onze club nog drie voorbeelden. En elke week lees je er wel een bericht over.”

Erwin van Dis is een volwaardig lid van ‘de Peli-familie’. Lid vanaf zijn vijfde jaar, dus in 2022 kan hij zijn zilveren speld voor 25 jaar lidmaatschap ophalen. Zijn broers Arnold en Rutger spelen eveneens bij Pelikaan, maar in een lager elftal. Van Dis weet uit ervaring dat Pelikaan het dit seizoen lastig krijgt in de Rotterdamse tweede klasse. ,,In de voor mij wat leukere tweede klasse in Zuid I draaien wij altijd wel bovenin mee. Nu is het puntjes sprokkelen.”

Klik hier voor meer informatie over Pelikaan
Klik hier voor meer artikelen over Pelikaan