In de jeugdafdeling van VV Stolwijk heeft het ‘doorrommelen’, zoals jeugdvoorzitter Dennis Klos het noemt, plaatsgemaakt voor meer structuur. Jeugdtrainers krijgen hulp van voetbalschool De Complete Techniek. “We waren hier als club aan toe.”
Klos (43 jaar) ondervond zelf als jeugdtrainer de beperkingen bij VV Stolwijk. “Toen ik trainer werd van het team van mijn dochtertje, de MO13-1, kwam ik erachter dat trainers er vooral alleen voor stonden. Dat gebeurde niet met opzet, maar de organisatie zat zo gewoon in elkaar. Daarmee waren wij niet anders dan veel andere dorpsclubs. Vrijwilligers houden de boel draaiende en doen dat op een zo’n goed mogelijke manier.”
“Maar de tijden zijn veranderd. Als jeugdtrainer en -begeleider moet je tegenwoordig het nodige in je mars hebben. Je vindt allerlei obstakels en hobbels op je weg, omdat kinderen heel veel prikkels krijgen. Toen ik jong was en voetbalde, had je geen sociale media, geen Playstation of Xbox.”
“Dat vraagt dus om een andere benadering, daarnaast hebben we als club de afgelopen jaren te maken met een fikse groei. Wij hebben inmiddels tweehonderdvijftig jeugdleden, verdeeld over twintig teams.” Klos kreeg goed inzicht toen hij een jaar meeliep met de jeugdcommissie. “We hebben veel gebrainstormd met elkaar en uiteindelijk kwam dit model er voor ons uitrollen.”
Sinds dit seizoen werkt VV Stolwijk samen met De Complete Techniek, de voetbalschool die onder leiding staat van Jodan Boys-trainer Dennis van den IJssel. “Het idee erachter was trainers te helpen bij hun werk, een coördinator die trainers ondersteunt en begeleidt. Hij maakt het trainingsprogramma en geeft in grove lijnen de oefenstof aan. Daarmee wordt trainers een handvat aangereikt. Het gevoel dat ze er alleen voor staan is daarmee meteen weg.”
“We werken met blokken van zes weken die weer zijn onderverdeeld in drie keer twee weken waarin verdediging, middenveld en aanval centraal staan.”
“We zijn begonnen met vijf teams, maar inmiddels zitten we op vijftien. We willen het voor alle jeugdteams, verenigingsbreed, doorvoeren. Dat geeft al aan dat we zeer tevreden zijn. Hoewel we kort bezig zijn, zien we al effect. Het enthousiasme is groot, het plezier waarmee iedereen op het veld staat, trainers en spelers, is groter geworden. Voetbaltechnisch maken we ook stapjes, omdat we gericht bezig zijn met dingen. Zelf denk ik ook dat we in de toekomst minder snel een lid zullen verliezen.”
“Ja, het kost geld, maar je krijgt er ook veel voor terug. Het moeilijkste voor de club was om dit besluit te nemen. Je geeft toch een belangrijk deel van je werk uit handen, dat lag bij mensen heel gevoelig. Maar nu we de stap gezet hebben en mensen zien dat het werkt, verdwijnt dat gevoel langzaam.”