Hoe blijf ik fit met personal trainer Laura van Gremberghe

0
85

De 22-jarige Laura is natuurlijk voetbalster, maar ook personal trainer en leefstijl coach. Over dat tweede gaan we later in dit artikel meer horen. Eerst gaan we het hebben over Laura haar loopbaan als voetbalster. Momenteel speelt ze bij SVO DSK’17 /Axel VR2. Lees je mee?

In haar jeugd heeft Laura al te maken gehad met meerdere clubs en fusies van clubs. “Ik ben gestart met voetballen toen ik 8 jaar was. Toen nog bij AZVV. Daarna is de jeugd van AZVV gefuseerd met VV Axel tot JVAB. Daar een aantal seizoenen gespeeld tot in 2012 FC Axel werd opgericht. Vorig seizoen zijn de dames teams van FC Axel gefuseerd met SVO DKS’17. Dit is het team waar ik nu in speel.”

Laura vertelde ons ook wat er nou zo leuk is aan voetbal en waarom ze ooit begonnen is. “Ik ben begonnen met voetballen met meiden uit m’n klas. Alle posities gespeeld zoals je dat vroeger deed, eerste helft keepen en tweede helft lekker voetballen. Daarna viel het team uit een omdat er veel meiden stopten. Daarna tot de ‘C’tjes’ gevoetbald tussen de jongens, nog steeds terug te zien aangezien ik op m’n werk nog steeds gezien word als ‘one of the guys’. Nu een aantal seizoenen bij een dames team. Echt een aanrader! Heel gezellig, in het veld samen strijden en na de wedstrijd lekker een drankje doen.”

Nu we wat meer over Laura weten kunnen we het gaan hebben over het huidige seizoen, dat momenteel even op pauze staat. “Na de fusie zijn we enthousiast begonnen. In de zomerstop al conditie training gedaan om fit te blijven. Een aantal oefenwedstrijden gespeeld, bekerwedstrijden en toen klaar voor de start van het seizoen.” Dat is iets wat we graag horen, een goede voorbereiding is immers erg belangrijk voor heel het seizoen.

“Dit seizoen spelen we vierde klasse. Vorig seizoen was het door veel blessures helaas niet mogelijk om optimaal te spelen in de derde klasse. De eerste competitie wedstrijd gespeeld op ons nieuwe kunstgrasveld met gelijk een mooie 10-2 overwinning. Als team zijn we enthousiast en gedreven om het beste er uit te halen.” Deze goede start is ook een prima vervolg gegeven met een 3-0 en een 1-2 overwinning. Hiermee staan ze met negen punten uit drie wedstrijden bovenaan.

Laura vindt het net zoals alle ander voetballers ook erg jammer dat er niet gevoetbald kan worden. Wel is ze realistisch en weet ze dat het nu eenmaal zo is. In de tussentijd is ze natuurlijk wel bezig om fit te blijven, maar als personal trainer helpt ze ook haar teamgenoten om fit te blijven. “Om in de tussentijd fit te blijven heb ik een work-out video opgenomen voor m’n teamgenoten. Een combinatie tussen spierversterkende oefeningen, core-training en uithoudingsvermogen. Verder hebben we vanuit onze trainers een loopschema meegekregen.”

Als personal trainer en leefstijlcoach kan Laura onze lezers waardevolle tips geven om fit te blijven nu er niet gevoetbald mag worden. Laura benadrukt dat je vooral iets moet doen wat je leuk vindt, “vind je hardlopen of interval training op zichzelf saai, probeer het dan te combineren met voetbaloefeningen.” Wanneer je als voetballer voor jezelf gaat hardlopen, ben je al gauw geneigd om alleen maar duurloop te doen. Laura geeft je een tip: “Probeer af te wisselen tussen duurloop en intervaltraining, zo train je de diverse energiesystemen die je bij het voetballen nodig hebt. Probeer een keer een ronde van 5km, en een keer 4x 400 meter.”

Naast cardio is het trainen van je core ook erg belangrijk. Dit is in eerdere artikelen binnen deze rubriek al naar voren gekomen. Laura vertelt ons nog wat meer informatie over: “Nu is het uitgewezen moment om je core te trainen. Bij het voetballen kan je hier zoveel profijt uit halen. Je kan hierbij diverse oefeningen doen, bijvoorbeeld superman, hip bridge, diverse plank varianten.”

Naast het trainen van je uithoudingsvermogen van je benen is het ook erg handig om je kracht, oftewel je sprintvermogen te verbeteren. “Om je sprintvermogen te verbeteren is plyometrisch trainen uitermate geschikt. Klinkt interessant hé al die moeilijke woorden. Het komt er op neer dat je op een manier traint waarbij je jouw spier in een zo kort mogelijke tijd verkort. Dit kan je doen door sprong oefeningen zoals touwtjespringen, box step ups/jumps, jump squat/lunges, knieheffen.”

Wil je nou o.a. aan deze onderdelen werken, maar weet je totaal niet waar je moet beginnen? Vraag dan tips bij je sportschool, fysiotherapeut of personal trainer. Ook Laura helpt je graag verder. “Je mag me ook altijd een berichtje sturen, ik help je graag op weg via: LVGLeefstijlcoaching@hotmail.com.”

Het is ondertussen wel bekend dat voeding minstens zo belangrijk is als trainen. We vroegen Laura ook welke tips ze kon geven op het gebied van voeding. “Blijf regelmatig bewegen, er vallen zo toch een paar trainingsdagen weg en een wedstrijddag. Bekijk wat je energiebehoefte is, en zorg dat je jezelf daar aan houdt. Dit kan je makkelijk checken via internet (zie link). Zorg ervoor dat de basis van je voeding goed zit: eet je groente en fruit, voldoende vezels en eiwitten binnenkrijgen en voldoende water drinken.”

Tenslotte vroegen we Laura nog wat haar verwachtingen zijn voor het einde van het seizoen. “Ik hoop dat we komende week horen dat we weer mogen opstarten met trainen in teamverband. Ik ga ervan uit dat het een lange winterstop zal worden, maar ik hoop dat we januari/februari toch het voetballen weer terug op kunnen pakken. Want wat blijft het een ontzettend leuk spelletje!”

Klik hier voor meer artikelen over FC Axel
Klik hier voor meer informatie over SVO DSK’17