Heukelum, Unitas en GJS slaan handen ineen met vrouwenvoetbal

0
478

Het vrouwenvoetbal in de Gorcumse regio heeft elkaar gevonden. Dit seizoen is ST Unitas/GJS/Heukelum opgestart. Een nieuw bolwerk in het vrouwenvoetbal vanaf 19 jaar staat in de steigers.

Maartje Wassink, oud-speelster van GJS en coördinator binnen het ST (samenwerking teams) Unitas/GJS/Heukelum-project, zag het vrouwenvoetbal bij GJS steeds verder versnipperen. ,,Wij konden geen twee teams meer samenstellen. Dat er vervolgens in vrijwel elk dorp een vrouwenteam werd opgestart, heeft tot verdere versnippering geleid. Het gevolg lijkt dat men ook daar wekelijks de handen vol heeft om een team op de been te kunnen brengen. Bij GJS beschikken wij nog wel over drie volledige teams voor meiden.’’

Dertig speelsters
Toen de situatie bij GJS duidelijk was, werd contact met de Gorcumse stadgenoot Unitas gezocht. Nadat ook Heukelum aansloot, kon de samenwerking worden opgestart. ,,Wij beschikken op dit moment over in totaal dertig speelsters voor twee teams. Mogelijk krap, maar indien nodig kunnen meiden van de drie clubs aansluiten.’’

Roy Waalboer, werkzaam als (meiden)coach bij de KNVB en eerder betrokken bij de voetbalacademie van SteDoCo, noemt de doorstart van het vrouwenvoetbal in Gorinchem een drietrapsraket. ,,Dat Unitas en GJS elkaar op het gebied van het seniorenvoetbal voor vrouwen hebben gevonden, is bijzonder.’’ Edward Verduijn neemt de training en coaching van de nieuwe vrouwenselectie, die uitkomt in de tweede klasse en haar wedstrijden vooralsnog op sportpark Molenvliet – de thuisbasis van Unitas – zal spelen, op zich. Heukelumer Fred de Groot zal vooral het tweede team, dat in de vierde klasse uitkomt en in Heukelum haar wedstrijden gaat spelen, trainen en coachen. Speelsters binnen de ST blijven lid van hun oorspronkelijke vereniging.

Goede basis
De nieuwe structuur op Molenvliet lijkt nog niet klaar. Men wil mogelijk volgend jaar al naar een SVO-vorm (samenwerkende vrouwen opleiding), die dan door de KNVB wordt erkend. In dat geval worden ook alle meidenteams aan de nieuwe vorm toegevoegd. Wassink: ,,Het is belangrijk dat wij vanuit een goede basis verder gaan. Wij staan open voor een verdere groei. Nu hebben wij teams in de tweede- en vierde klasse. Als meer vrouwen zich aansluiten, zou het ideaal zijn als wij een team in de derde klasse kunnen inschrijven.’’

De samenwerking
De samenwerking tussen de drie verenigingen vraagt natuurlijk afstemming tussen de verenigingen. Na een aantal constructieve overleggen is besloten om gezamenlijk te gaan trainen op dinsdag bij GJS en op de donderdag gesplitst, 1 team bij Unitas en 1 team bij Heukelum. Het eerste half jaar zal het 1e team bij Unitas de thuiswedstrijden spelen en het 2e team bij Heukelum. Het volgend half jaar zal er ook bij GJS gespeeld gaan worden.

Daarnaast zal er de eerste donderdag van de maand op toerbeurt bij één van de vereniging samen getraind gaan worden om de samenhang te verbeteren maar ook de kantinesfeer te proeven bij alle verenigingen. Een mooie samenwerking met voldoende spelers, volledige staf en weer frisse energie. Op naar een mooi voetbalseizoen.
Het doel is dan ook om het vrouwenvoetbal in de regio te laten groeien door voor iedereen een passend niveau te kunnen bieden.

Klik hier voor meer informatie over VV Heukelum
Klik hier voor meer artikelen over VV Heukelum