Hij is vaak het beste als je hem heel de wedstrijd niet hebt gezien. Toch is een scheidsrechter misschien wel de belangrijkste man op het veld. Maar vanzelf, gaat dat allemaal niet. Weet ook Ahmed Mahamed, scheidsrechtercoördinator bij derdeklasser Sleeuwijk. “Er is weinig aanwas, dus het is ieder weekend puzzelen.”
En als Mahamed zegt puzzelen, bedoelt hij ook echt puzzelen. “Gemiddeld hebben we op zaterdag vijftien thuiswedstrijden, dat is best een uitdaging. De lagere elftallen laten we nu zelf fluiten, dat viel niet meer te regelen.” Al houdt zijn werk daar als coördinator niet meteen op. “Dan zorgen we natuurlijk wel dat ze met de juiste spullen en bepaalde kennis op pad gaan.”
Appgroep
Met zijn eigen kennis zit het overigens wel goed, de 23-jarige Mahamed was zes seizoenen lang zelf namelijk scheidsrechter. “Het begon als een ‘verplichting’ vanuit de club, met een scheidsrechterscursus in de kerstvakantie, maar al snel vond ik het heel leuk. Toen werd ik erin gezogen en ben ik het blijven doen.” Vier jaar geleden vroegen ze hem om de boel te gaan coördineren. “Eigenlijk uit pure noodzaak. De vorige stopte en niemand pakte het op. Iemand moest het doen, toen ben ik het gaan fiksen. Ik ken veel mensen, dus dat was makkelijk.” Dat laatste is trouwens niet zo vreemd. “Ik heb zelf dertien jaar lang bij Sleeuwijk gevoetbald, begonnen bij de E’tjes. Vanaf de A-junioren werd ik scheids.” Dat doet hij nu alleen nog als het echt noodzakelijk is, voor de rest probeert hij de boel dus in goede banen te leiden. “Per wedstrijd een scheidsrechter regelen is eigenlijk mijn voornaamste taak. Dan gooi ik de wedstrijden in een appgroep, om te vragen wie er willen of kunnen. Dat loopt. Die van de KNVB worden geregeld door het wedstrijdsecretariaat.” Een bijkomend voordeel, voor Mahamed. “Want daarnaast zit ik ook nog in het bestuur, voor de kantine en het organiseren van activiteiten.” Precies zoals dat bij een dorpsclub gaat. “Iedereen wil wat doen, met elkaar maken we er wat moois van. Een beetje dat ons kent ons-verhaal.”
Respect
Al gaat dat bij het leiden van wedstrijden nog niet altijd helemaal op, vertelt Mahamed. “Er is weinig jonge aanwas en de ‘hardcore’ scheidsrechters worden steeds ouder.” Toch doen ze er bij Sleeuwijk alles aan om de jeugd aan het fluiten te krijgen. “De JO17 en JO19 fluiten ieder weekend wedstrijdjes, die regel is er nog steeds. En ook jongens of dames van het eerste doen het wekelijks.” Op die manier, lukt het allemaal net. “Dan krijgen we het rond, zonder die regel wordt het lastig denk ik.” Al zijn ze daar als club natuurlijk niet uniek in. “Dat probleem zie je eigenlijk overal. Scheidsrechters zijn vaak niet de meest geliefde types, dus het nodigt ook niet echt uit.” Toch ziet Mahamed zelf genoeg redenen om het juist wél te gaan doen. “Los van dat je van het spelletje houdt, zie je ook goed voetbal als je een leuk elftal fluit. Je bent lekker bezig en kunt tegelijkertijd iets betekenen voor anderen. Dat is win-win.” Een oplossing voor de puzzel heeft hij niet direct, maar de eerste puzzelstukjes zijn wel al gelegd. “Als we ze vroeg laten beginnen, gaan ze het misschien wel leuk vinden. Die enkeling moet je dan zien te behouden, door te blijven communiceren en goed met ze om te gaan.” Tenslotte valt of staat, alles met respect. “We willen allemaal lekker voetballen, maar dan is er ook altijd iemand die moet vlaggen of fluiten. Dat mogen we niet vergeten!”
Klik op Sleeuwijk voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Sleeuwijk voor meer informatie over de club.