Het G-voetbal zit bij Zeelandia-Middelburg nog altijd in de lift

0
259
ZEELANDIA - GVOETBAL- VJWALNJ2023

Niels Luteijn is aanvoerder bij het eerste elftal van Zeelandia-Middelburg, maar bovenal is Niels Luteijn ook de trainer van de Middelburgse G-voetballers. Al tien jaar lang is hij één van de drijvende krachten achter het G-team op Sportpark Veerse Poort. En het aantal voetballers met een beperking is in die tien jaar tijd inmiddels gegroeid tot bijna dertig.

 “Dat is natuurlijk  een geweldige ontwikkeling. Het G-voetbal is ooit in 2010 door Dennis But opgestart en zit bij Zeelandia-Middelburg na al die jaren nog altijd volop in de lift. Jammer genoeg zijn er nog niet veel meer clubs in Zeeland bijgekomen waar ze G-voetbal hebben opgezet, maar bij ons neemt het aantal spelers dat wil voetballen nog wel toe. We hebben nu zelfs ook al vijf meiden die bij het G-voetbalteam actief zijn en dat is prachtig toch?”

Waar Luteijn elke vrijdag jarenlang samen met ploeggenoot Sander Ouwerkerk als trainers voor de enthousiaste groep G-voetballers stond, daar heeft hij nu alleen de trainersrol op zich genomen. “Sander is binnen de club aangesteld als HJO, hoofd jeugdopleiding, dus moest met pijn in het hart zijn rol bij het G-team neerleggen. Met Melissa van Belzen heb ik er overigens een prima vervangster bijgekregen. Daarnaast hebben we met Stijn en Eric ook nog twee vrijwilligers die meehelpen tijdens de trainingen en onze evenementen die we voor deze spelers organiseren. Het is gewoon elke week iets waar we met z’n allen reikhalzend naar uitkijken.”

Het G-team bij Zeelandia Middelburg is bedoeld voor jeugd die door een lichamelijke en/of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun bewegingsmogelijkheden. Zij kunnen daardoor niet of moeizaam hun plek vinden in het ‘reguliere’ voetbal. Voor de duidelijkheid, G-voetbal is gewoon voetbal! Het enige verschil is, dat bepaalde voetbalvormen worden aangepast wanneer dat nodig is.

“We trainen en spelen met ons G-team met heel uiteenlopende leeftijden, die variëren van zeven tot zo’n drieëntwintig jaar. Het is een hele uitdaging ook altijd om iedereen op zijn of haar eigen niveau tijdens de vrijdagtrainingen uit te dagen. We delen ze meestal nu op in twee of drie groepen en kijken dan naar leeftijd of niveau. Het is heel mooi dat we het op die manier kunnen inrichten, want zo kan je het ook voor iedereen leuk, leerzaam en uitdagend houden.”

De spelers en speelsters kijken, net zoals Luteijn en alle andere begeleiders, altijd enorm uit naar het trainingsmoment op de vrijdagmiddag. “Zeker weten! Dat is hún moment, hún sportief én sociaal ontmoetingsmoment ook. Waar de een zich een slag in de rondte zweet op het veld, daar kan de ander vooral ook genieten van het puur ‘aanwezig’ zijn op het trainingsveld. Het gaat er ons vooral om dat iedereen mag zijn wie hij of zij is. Het is ook leuk dat het meer en meer ook bij mij in het eerste elftal begint te leven. Ploeggenoten die af en toe vragen om eens mij te helpen bijvoorbeeld, terwijl we ook af en toe een clinic aan de G-voetballers geven als eerste selectie. Dat zijn echt prachtige ervaringen!”

Het doel bij het G-voetbal is om lekker te voetballen, waar het plezier voorop staat. “Wij vinden het belangrijk dat de spelers samenspelen, meedoen en binnen hun eigen mogelijkheden kunnen voetballen. Ook proberen wij ieder seizoen leuke dingen te doen naast het trainen, zoals een voetbalwedstrijd uit de 1e divisie bezoeken, G-team toernooien of een bingo- en pannenkoekenfeest te organiseren. De dankbaarheid en de liefde die je van iedereen elke week terugkrijgt is onbetaalbaar. Daarnaast zijn ze zo puur en hebben er zoveel plezier in. En wanneer zij onbezorgd plezier beleven aan hun sport in de puurste zin….  Dan kan het niet anders dan dat wij daar ook intens veel voldoening uithalen”, zegt Luteijn.

Klik op Zeelandia Middelburg voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Zeelandia Middelburg voor meer informatie over de club.