Het 4e van Klundert: een onmisbare vriendenploeg

0
91

Het vierde elftal van voetbalvereniging Klundert is al jarenlang een begrip binnen de dorpsclub. Van een 19-jarig broekie tot een man van 70: iedereen is welkom in het vriendenteam dat geleid wordt door Richard Leijten en Jeroen Verbaten.

Leijten en Verbaten nemen op een donderdagavond plaats in de bestuurskamer boven de kantine. Het is vroeg in de avond, de voorbereiding op het seizoen is net begonnen en sommigen zijn nog op vakantie, vandaar dat het rustig is bij de club. Normaal gesproken is het op donderdagavond een gezellige boel, vertelt Verbaten. “Ik vind de sfeer de laatste jaren sowieso beter geworden, daar draagt de opkomst van het vrouwenvoetbal ook aan bij. Die dames zorgen voor gezelligheid.”

Het seizoen is begonnen en dat betekent voor Leijten (51) en Verbaten (48) weer een hoop lol. Leijten: “Het is gewoon lachen. Tijdens de winter-en zomerstop mis ik het ook altijd wel, er valt iets weg. Ik weet niet goed wat ik dan moet doen op mijn zaterdagen, loop van jongs af aan al bij Klundert rond.” Als jeugdspeler begon hij bij Klundert, op zijn 24ste kwam hij in het vierde terecht. Hij is even weggeweest, maar sinds 1998 vaste klant binnen dat elftal. Inmiddels niet meer als voetballer, maar als trainer. “Het is een vriendenteam, maar op het veld gaat het er toch serieus aan toe.”

Wat heet, Klundert 4 greep afgelopen seizoen maar net naast het kampioenschap in de reserve vijfde klasse. “Wij hebben er een paar bijlopen die eind 30 zijn en lange tijd in de selectie hebben gespeeld, in de derde of tweede klasse. Die kunnen echt wel aardig voetballen”, vertelt Verbaten. Leijten: “Daarnaast is de opkomst erg goed, we hebben een vaste kern van zo’n twaalf spelers en daarnaast een groep die af en toe meedoet. De totale spelersgroep bestaat uit zo’n 21 voetballers.”

De sfeer is altijd goed. “De voetbalhumor zit er wel in en na de wedstrijd drinken we in de kleedkamer al het eerste biertje.” De derde helft is dan ook van groot belang voor Klundert 4.

Dat Leijten zich erg betrokken voelt bij zijn team, blijkt ook wel uit de sponsoring die hij sinds twee jaar op zich heeft genomen. Zijn slijterij genaamd sLeijtenrij prijkt op de voorkant van het shirt van het vierde elftal, Belco P.A.S. staat op de rug gedrukt.

“Daar ben ik echt heel trots op”, vertelt Leijten. “Ik ben drie jaar geleden begonnen met mijn eigen zaak en wist gelijk dat ik dit wilde doen. Ik lever er twee weken vakantie voor in, maar dan heb je ook iets”, vertelt hij lachend. “Verder heb ik als bijdrage dat ik elke week een flesje drank meeneem.” Zakelijk gezien is het misschien geen verantwoorde investering, maar daar maalt Leijten niet om. “ik vind het prachtig dat ik dit kan doen voor mijn eigen team.” Verbaten wil graag nog iets aan de kaak stellen, nu hij de kans krijgt. “Eigenlijk gaat alles vrij goed, behalve het aantal vrijwilligers dat zich aanbiedt om scheidsrechter te zijn bij de lagere elftallen. Nu moeten wij dat zelf nog te vaak doen. Dus ik roep iedereen op die zaterdagmiddag tijd heeft om eens een wedstrijd van ons te komen fluiten.”