Henk Zwaak krijgt energie van Lekkerkerk

0
185
LekkerkerkHenkZwaak1

Zeker drie keer per week rijdt hij van zijn woonplaats Maassluis naar Lekkerkerk en weer terug. Dat doet Henk Zwaak met alle plezier, want de jeugdvoorzitter geniet van de dynamische jeugdtak van zijn vereniging. “Ik krijg er energie van.”

Zijn ogen gaan glimmen als het over de Lekkerkerkse jeugd gaat. “Ik had niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden”, reageert de vader van twee voetballende zoons, terwijl hij in de bestuurskamer een slokje van zijn frisdrank neemt. “Frans Braal, die onlangs is gestopt als voorzitter, heeft mij gevraagd. Ik ken Frans heel goed, want we werken in hetzelfde bedrijf. Hij dacht dat ik wel gesneden was voor de functie van jeugdvoorzitter. Ik was trainer en leider van de JO17. Ik had eigenlijk geen idee wat de functie inhield.”

Intussen vormt Zwaak (44) het epicentrum van een goed geoliede machine. Met een enthousiaste jeugdcommissie, al even enthousiaste trainers en leiders staat er bij Lekkerkerk een team dat de ruim 260 jeugdleden op voetbalgebied bijspijkert,

maar vooral ook plezier bezorgt. “Natuurlijk vinden wij het leuk als er teams succesvol zijn, maar prioriteit ligt bij ons op plezier maken met elkaar. Het sociale component is bij Lekkerkerk altijd erg belangrijk. Buiten de reguliere trainingen en wedstrijden om wordt er verschrikkelijk veel georganiseerd. De agenda zit soms zo vol dat ik vorig seizoen maar met moeite een datum kon vinden voor de vrijwilligersdag. Bij Lekkerkerk krijgen de kinderen het hele pakket met voetbal en activiteiten.”

Dat pakket heeft de club geen windeieren gelegd, want de afgelopen jaren groeide de jeugdafdeling hard. “We hebben er in de afgelopen twee jaar honderd kinderen bijgekregen”, zegt Zwaak. “Het is daardoor wat proppen qua training en wedstrijden, maar voorlopig kunnen we de nieuwe leden nog goed kwijt. Als de groei doorzet en dat hopen we natuurlijk gaan we door met puzzelen.”

Lekkerkerk investeerde een paar geleden in het niveau van de trainers. Met NNF werd een samenwerking aangegaan waarbij de insteek is dat trainers met weinig ervaring een handvat krijgen

om hun teams te trainen. “We willen de trainers niet het veld opgooien en zeggen ‘zoek het maar uit’. We zien dat het goed werkt en dat trainers het ook prettig vinden om feedback te krijgen.” Hoewel het niet per se een doel is, zijn de vruchten ook zichtbaar op het veld. Zwaak: “Onze JO10-1 speelt in de hoofdklasse tegen Feyenoord, Sparta en Excelsior. Daar ben ik apetrots op.”

Het doel van Lekkerkerk is om de groei de komende jaren vast te houden, waardoor ook in de bovenbouw straks meer teams zijn in een leeftijdscategorie. “Dat hebben we nu nog niet”, vertelt Zwaak. “Daardoor moeten we wel eens keuzes maken waar in eerste instantie niet iedereen blij van wordt. Voor dit seizoen hadden we net te weinig spelers om het tweede en twee JO19-teams te bemannen. We moesten schuiven. Clubbelang gaat dan voor individueel belang, hoe vervelend dat ook is. Kijk, ook dat hoort bij mijn functie. Ik heb in mijn eerste jaar wel geleerd dat je het niet iedereen helemaal naar de zin kan maken”

Klik op VV Lekkerkerk voor meer artikelen over de club.
Klik op VV Lekkerkerk voor meer informatie over de club.