Hellevoetsluis toont twee gezichten tegen Sparta

0
102

Wie in de rust van de wedstrijd Sparta – Hellevoetsluis voorspeld had dat Sparta de wedstrijd uiteindelijk met 4-0 zou winnen, was waarschijnlijk voor gek verklaard. Hellevoetsluis had op dat moment namelijk ruim moeten leiden gezien het overwicht dat ze hadden en de kansen die ze kregen. In de tweede helft was echter alles anders.

Ook Sparta-trainer Robert Verbeek was in de eerste helft verbaasd over het goede spel van Hellevoetsluis, dat aanzienlijk beter voetbalde dan in de heenwedstrijd. Zijn spelers kregen maar geen vat op de Brielsestraatwegbewoners, die iedere keer de vrije man wisten te vinden. Net als van de storm, waardoor de lichtmasten werkelijk heen en weer bewogen, hadden de Spartanen ook last van het stormachtige begin van de Hellevoeters. Zeker in de eerste 20 minuten kregen zij kans op kans, waarbij de grootste voor Gaultier Obiango was. Op 25 meter van het doel kreeg hij zomaar een breedtepass van de Spartaanse nummer 4 in zijn voeten geschoven en kreeg zodoende een vrije doortocht naar de Sparta-doelman. Iedereen telde het doelpunt al, maar tot twee keer toe wist Obi de doelman niet te passeren.

Daarnaast scheerde een schot van Sander van Pelt, na een goede aanval en dito teruglegger van Victor Hartog, net over de lat. En rolde de bal door de wind net iets te ver van de voet van Serkan Yavuzyigitoglu waardoor hij binnen het strafschopgebied de voet niet goed achter de bal kreeg. En schoot Brian Poelman, na een goede actie, waarbij hij verschillende spelers doldraaide, de bal net naast het doel. Ook in het vervolg had Hellevoetsluis het betere van spel en in het laatste kwart van de wedstrijd was de grootste kans voor Obiango. Na opnieuw defensief geklungel van Sparta mocht hij vanaf de zijkant weer alleen op de doelman af. De kans was iets moeilijker nu, maar Obi had assistentie van de meegelopen Yavuzyigitoglu. Deze werd echter goed afgeschermd door de 19-jarige nummer 4 van Sparta, wat Obi aan het twijfelen bracht en deze kans niet benut werd.

In de rust loofde trainer De Koning zijn manschappen om de prima eerste helft. Het enige wat eraan ontbrak was het maken van een doelpunt. Hij zette zijn mannen nog maar eens op scherp om ervoor te waken dat er geen gemakzucht in de ploeg sloop, omdat je het gevoel had dat dat doelpunt niet uit kon blijven. De tweede helft gaf echter een ander beeld dan de eerste helft. Mogelijk dat de windrichting daarop dan toch van invloed was en Sparta nu makkelijker voetbalde.

Vanaf de 52e minuut werd dan ook alles anders, toen Sparta op een 1-0 voorsprong kwam. De koppies gingen hangen bij Hellevoetsluis en zo gedisciplineerd als het team in de eerste helft functioneerde, zo onsamenhangend was het in de tweede helft. Er kwamen nog wel kansjes, maar niet zulke grote als in de eerste helft. Sparta daarentegen reeg de kansen aanéén en Hellevoetsluis mocht doelman Ribaric dankbaar zijn dat de score niet verder opliep. In de 60e minuut was er ook voor Ribaric geen houden meer aan en scoorde Sparta de 2-0, in de 77e minuut gevolgd door de 3-0, waarmee de wedstrijd definitief gespeeld was. Mooi voor Hellevoetsluis was nog wel dat, nadat in december de toen net 19-jarige Luuk Engels al zijn debuut maakte bij de rood-witten, het nu de beurt was aan de in februari net 17 jaar geworden Ali Kaya om zijn eerste minuten voor de hoofdmacht te maken. Kaya kon echter niet voorkomen dat de Rotterdammers in de 86e minuut met een magistrale vrije trap nog de kroon op het werk zetten en de einstand op 4-0 bepaalden. Een geflatteerde nederlaag voor de Hellevoeters, wat door de overige resultaten wel netjes op de 5e plaats blijft staan, maar inmiddels op ruime afstand van de top 4.