Hé scheids met Harry Janssen

0
298

In de rubriek ‘Hé Scheids’ gaan we in gesprek met de mensen die onze mooie sport mogelijk maken. De scheidsrechter zien wij voetballers altijd netjes in uniform, maar wie is nou de persoon in dat uniform. Daar gaan we de komende weken achter komen.

Harry Janssen (65) heeft in 2012 zijn BOS cursus afgerond en is sindsdien actief als scheidsrechter voor de KNVB. Momenteel fluit hij de reserve eerste klasse, reserve hoofdklasse en eerste klasse dames. Op dit moment is hij aan het revalideren van een heupoperatie. Toch hoopt hij komend seizoen nog actief te zijn op de velden!
Happy-point
Op zijn twaalfde begon Harry zelf met voetballen bij ASB uit Rotterdam. Na de verhuizing van zijn ouders naar Hendrik-Ido-Ambacht maakte hij op twintigjarige leeftijd de overstap naar IFC. “Ik heb hier zes jaar voor zondag 2 gespeeld en zat ik afwisselend op de bank bij het eerste elftal. Helaas kreeg ik wat blessures en ben ik op mijn dertigste in een vriendenteam gaan voetballen. Hiervoor keerde ik terug naar ASB. Hier ben ik tot mijn vijfenveertigste actief geweest.”

Inmiddels begon zijn zoon met voetballen bij ASWH en heeft Janssen hier verschillende vrijwilligersfuncties gehad. “Ik ben actief geweest als jeugdleider, trainer, coördinator, bestuurslid etc. Uiteindelijk ben ik ook begonnen met fluiten als clubscheidsrechter. Dit vond ik zo leuk, dat ik in 2012 mijn BOS cursus heb afgerond en ik nu voor de KNVB fluit.”

Voor Harry is Danny Makkelie een belangrijk persoon geweest in dit proces. “Als ik een voorbeeld scheidsrechter kies is het zeker weten Danny. Bij hem heb ik mijn cursus kunnen afronden. Dat had nog wel wat voeten in aarde, want na één les overleed plotseling mijn vrouw. Bij deze cursus was het zo dat je maar één les mocht missen, anders kon je het niet afronden. Door deze heftige omstandigheden heb ik er twee gemist, maar Danny heeft er toen voor gezorgd dat ik het toch kon afronden. Ik wist de cursus af te ronden en daar ben ik Danny nog steeds zeer dankbaar voor. Het is een vriend voor het leven. Afgezien daarvan vind ik het een voorbeeld voor veel scheidsrechters!”

In zijn tijd als KNVB scheidsrechter zijn de hoogtepunten zeldzaam geweest. Toch beschouwt Janssen de ontvangsten bij verschillende verenigingen als hoogtepunten. “Met name in Zuid 1 zijn de ontvangsten vaak hartverwarmend. Je wordt ontvangen met een bak koffie en hierbij een cake, gebak of koek. Verder krijg je na de wedstrijd nog een lekker broodje en word je super goed verzorgd. Mijn vrouw vergezeld mij bijna bij iedere wedstrijd die ik fluit en ook zij wordt vaak in de watten gelegd. Ik sta al te boek als ‘de scheidsrechter die zijn vrouw altijd meeneemt’ haha!”

Als scheidsrechter krijg je vaak veel te verduren. Ook Harry is het hier mee eens, maar vindt dat je dit moet aankunnen. “Als scheidsrechter moet je eigenlijk een krokodillenhuid hebben, wij zijn altijd de gebeten hond. Spelers, trainers en het publiek reageren vaak situaties op de scheidsrechter af. Ik vind echter dat als je hier niet tegen kunt, je beter de fluit aan de wilgen kan hangen. Verder beschouw ik iedere rode kaart die ik moet geven als een dieptepunt.”

Op dit moment is Harry Janssen herstellende van een heupoperatie. Hij hoopt komend seizoen nog actief te zijn op de velden. “Ik heb een nieuwe heup gekregen en het herstel zal waarschijnlijk nog tot januari 2021 duren. Ik ben op dit moment hard aan het revalideren bij Fysio Ambacht. Hier word ik ondersteund door Friso Paulussen en Milou. Zodra ik weer fit ben heb ik de ambitie om nog wat wedstrijdjes boven mijn pakket te fluiten. Bijvoorbeeld wedstrijden in de derde klasse voor standaard elftallen.’’

Klik hier voor meer informatie over de SV Drechtsteden.
Klik hier voor een ander artikel.