Hans Mulder (RKC) “Voetbal is de belangrijkste nummer één bijzaak”

Hans Mulder mag je inmiddels een echt RKC-icoon noemen. Na de zomer begint hij aan zijn tiende seizoen in dienst van de Waalwijkse club. En qua aantal wedstrijden voor RKC staat hij inmiddels in de top tien. En daar komen dus nog wat wedstrijden bij, want kort na het einde van de competitie zette hij zijn handtekening onder een nieuw contract. Nu is het de vraag of er na drie bijzondere seizoenen weer een ‘gek jaar’ volgt.

werktalent_255550
WAALWIJK – “Het zijn drie gekke jaren geweest, ja. Dat begon in Deventer, met die bizarre promotie”, gaat Mulder in het Mandemakers Stadion even terug in de tijd. “Vorig jaar was ook gek natuurlijk. Met de pandemie, de hele wereld staat op z’n kop. Voetbal wordt gestopt en uiteindelijk was het nog spannend wat er met ons ging gebeuren. Uiteindelijk kregen we dus een herkansing en moesten we laten zien dat we geleerd hadden van de fouten die we eerder hadden gemaakt. Volgens mij hebben we dat goed gedaan dit seizoen.”

Vorig seizoen kreeg RKC heel veel complimenten, maar stond het vaak met lege handen. “Ik werd daar wel eens gek van, ik heb veel interviews gegeven waarbij iedereen enthousiast was. Maar wij stonden met nul punten. Op een gegeven moment dacht ik ook: houd allemaal je kop. Ik speel liever lelijk, als we dan drie punten pakken.” Die punten werden dus meer gepakt, maar niet met lelijk voetbal. “We speelden nog steeds ons spel, verzorgd voetbal. Dit seizoen schoten we ze er iets makkelijker in en gaven we ze niet zo makkelijk weg, dat was het verschil met vorig jaar.”

Minder speeltijd
De rol van Mulder was dit jaar kleiner. De verdediger annex middenvelder moest genoegen nemen met korte invalbeurten. “Mijn rol is meer buiten het veld geweest. Mijn ervaring doorgeven op trainingen. En met mijn karakter de jongens een beetje opfokken voor wedstrijden. Soms leek ik een assistent-trainer die liep te schreeuwen daarboven. Maar de jongens kregen daar een bepaalde boost van, dan is het logisch dat ik dat blijf doen.”

“Natuurlijk wil je elke wedstrijd spelen. Maar het is geen schande om achter Melle Meulensteen, Ahmed Touba of Vurnon Anita te staan. Jongens die het heel goed hebben gedaan en fit zijn gebleven, daar kun je alleen maar trots op zijn. Vroeger was mijn doel naar een andere club te gaan en veel te spelen, nu is RKC mijn doel nummer één. En het belangrijkste was om in de Eredivisie te blijven. Ik ben vier keer gedegradeerd en vier keer gepromoveerd. Dat was voor mij wel een struikelblok, het was mij nog niet gelukt in mijn carrière om in de Eredivisie te blijven. Vorig jaar door corona wel. Maar nu op de normale manier.”

Gezin
Mulder heeft mooie avonturen meegemaakt. Hij werkte in India samen met grootheden als Alessandro Del Piero en Roberto Carlos en voetbalde ook in Spanje en Denemarken. RKC is zijn laatste club, een nieuw avontuur zit er niet in. “Mijn gezin komt nu op nummer één. Ik speel al vijftien jaar en iedereen heeft zich altijd aan mij aangepast. Dat is heel mooi. Super van mijn vrouw en op een gegeven moment van mijn kinderen. Nu is het belangrijk dat ze naar een vaste school gaan, we een vaste woonplaats hebben. Stabiliteit is belangrijk.”

Dus rijdt Mulder nu bijna dagelijks van Almere naar Waalwijk, een uur heen en een uur terug. “Ik vind dat niet erg. Sommigen vragen of ik niet gek wordt van een uur in de auto zitten. Maar meestal zet ik de radio op. Dan ben ik weer op de hoogte van wat voor moois er gebeurd en wat voor ellende er op de wereld is. Dat vind ik wel fijn.”

Ondanks dat zijn gezin op één staat en hij afgelopen seizoen wat minder speelde, is de gretigheid over voetbal nog altijd terug te zien bij Mulder. Op de tribune, eenmaal op het veld en ook als hij er over praat. “Voetbal is de belangrijkste nummer één bijzaak, voor mij in ieder geval”, sluit hij af met een lach. “Als het aan mij ligt blijf ik nog lang hier, ik heb het echt hartstikke naar mijn zin.”

Klik hier voor meer informatie over RKC

Klik hier voor meer artikelen over RKC

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Pjotr Sanders: de sportverzorger van VVGZ

Pjotr Sanders is 32 jaar en werkt in het dagelijks leven als docent aardrijkskunde op het Heer Bokel College....

Keeper Gino van Luijn begint aan nieuw avontuur bij Delta Sports ’95

Vandaag gaan we in gesprek met doelman Gino van Luijn. Gino is keeper bij Delta sports ’95.  We hebben...

Jacco Vink van Fortuna Be Quick heeft het naar zijn zin

Vandaag gaan we in gesprek met Jacco Vink. De 22-jarige middenvelder speelt al sinds zijn vijfde voetbal. Zijn carrière...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.