Gijs Smulders is al begonnen bij Hoeven

0
103

Na een jaar zonder club begon het toch wel weer te kriebelen bij Gijs Smulders. Dus toen ze bij VV Hoeven op zoek waren naar een nieuwe hoofdtrainer en hij van meerdere kanten positieve verhalen hoorde over de club, solliciteerde hij direct. Inmiddels staat hij al ruim twee maanden voor de groep bij zijn nieuwe club.

Aan de ene kant vond hij het best lekker, zo eventjes zonder club. Maar toch begon hij het spelletje ook alweer snel te missen, moet hij eerlijk toegeven. “Op zondag een keertje vrij. Dat was best fijn, maar je hart ligt toch bij het voetbal.” In die zoektocht kwam hij dus uit bij Hoeven, van voormalig trainer Eric Koenraads kreeg hij direct de mogelijkheid om kennis te maken met de club en de spelers. “Er werd toch niet meer echt gevoetbald, dus voor hem zat er ook niet meer zoveel in. Dit is voor beide partijen een goede oplossing.”

Dorpsclub
Daardoor haalt de 53-jarige Smulders een hoop tijd in. “Je leert die jongens nu al echt kennen. Kan je straks meteen volle bak aan de slag.” Helemaal ideaal was het echter niet, vertelt hij. “De groep is niet compleet, omdat nog niet iedereen mee mag trainen. Daarnaast is het lastig om gemotiveerd te blijven zonder wedstrijden, maar we proberen er gewoon leuke trainingen van te maken.” Dat de oud-trainer van onder meer VVR en Gastel opnieuw bij een dorpsclub terecht zou komen, verbaast hem niet. “Dat is toch anders dan bij een stadsclub. Een gemoedelijke sfeer, dat werkt prettig.” Voordat hij aan deze uitdaging begon, liet hij zich door verschillende mensen adviseren, waaronder Koenraads. “Eric ken ik al bijna veertig jaar.” Maar ook Juliën van Vugt, een bekende in het Brabantse trainerswereldje, gaf hem advies. “Die is twaalf jaar lang mijn trainer geweest. Die zei: Dat is een leuke club voor jou, past goed bij je.” Als eerste sollicitant mocht hij meteen op gesprek komen. “De klik was er. Ik ben tijdens een training ontzettend fanatiek en wil die jongens enorm motiveren. Dat zochten ze.” En dus was hij amper thuis van het eerste gesprek, of zijn telefoon ging alweer over. “Voor een tweede gesprek. Bij WDS besloot ik pas heel laat om niet door te gaan, dan val je buiten de boot. Moet je er toch maar weer tussen zien te komen.”

Overgangsjaar
Met Hoeven is dat dus gelukt. “De gemoedelijkheid klikte, maar ook de eerlijkheid. Ik ben best wel recht voor zijn raap, maar dat was de club ook.” Ook zijn gesprekken met Marc Kop, volgend seizoen assistent onder zijn leiding, bevielen goed. “Ik ken Marc nog van onze tijd bij NAC, we vullen elkaar aan. We willen echt iets neer gaan zetten.” Dat zal vooral moeten gaan gebeuren met jonge jongens. “Er komt veel jeugd door, die moeten we in gaan passen. Het is een jonge groep, aan ons om daar een mooie selectie van te maken.” Maar ondanks zijn fanatisme, is Smulders wel realistisch. “Behoud van de derde klasse is voor nu wel even de doelstelling. Een soort overgangsjaar, zodat ze ervaring op kunnen doen op dit niveau. Daar kunnen we in de toekomst de vruchten van plukken.” Hij praat dus al over de toekomst. “Ik ga er wel vanuit dat ik hier de komende jaren werk, dat is in ieder geval de bedoeling.” De inwoner van Made heeft er dan ook het nodige vertrouwen in. “Uiteindelijk moeten we richting die tweede klasse.” Onder zijn leiding en ervaring moet dat dus gaan gebeuren, hij heeft de voetbalwereld zien veranderen in al die jaren. “De mentaliteit van spelers is enorm veranderd. Daar ben je als trainer bijna meer mee bezig dan voetbal. Ze hebben tegenwoordig zoveel meer te doen buitenom de voetbal.” Daar is ook voor hem een taak weggelegd. “Je moet het zo leuk mogelijk voor ze maken. Een stevige training, maar wel eentje waar ze iets aan hebben. Ze moeten graag komen.” Voor nu kijkt hij uit naar ‘gewoon’ een wedstrijdje spelen, maar dit zou zomaar zijn laatste kunstje kunnen worden. “Ik denk dat dit mijn laatste club is. Als ik hier drie jaar werk, kom je op een leeftijd dat het tijd wordt voor de jeugd om het over te nemen. Maar je weet het nooit.”

Klik hier voor meer informatie over VV Hoeven
Lees hier meer artikelen over VV Hoeven