GHVV’13 wil volle kracht vooruit met de jeugd

0
581
GHVV'13 Jeugdafdeling

De jeugdafdeling moet binnen een paar jaar weer het paradepaardje worden in de stal van GHVV’13. Om de plannen kracht bij te zetten heeft de club inmiddels een nieuw jeugdbestuur geformeerd, dat per 1 januari is begonnen om meer structuur, maar vooral het plezier te benadrukken.

Tijdens de wedstrijd van de GHVV’13 onder zestien tegen de leeftijdsgenoten van Stellendam is de lol groot. De tussenstand van 3-0 geeft daar weliswaar alle reden toe, maar het plezier dat de junioren van de club uit Geervliet en Heenvliet uitstralen is vanaf de eerste minuut duidelijk waar te nemen. Langs de kant zorgen Wijnand Landman en Luuk Tromp, de twee trainers van het team, voor af en toe een aanwijzing. Wat opvalt is vooral de positieve coaching. ‘Goed zo’’ of ‘jammer, goede actie’ rollen regelmatig van de lippen bij de twee enthousiaste trainers, die zichtbaar ook plezier aan elkaar beleven.

Hun ploeg wint de wedstrijd uiteindelijk dik en Landman heeft het over een perfecte dag. Eerder die week heeft hij uitgebreid verteld over de plannen van zijn club om de jeugdtak van nieuw elan te voorzien. Plezier speelt daarbij een belangrijke rol. “En wij als GHVV moeten daar de voorwaarden voor creëren”, weet hij.

Diezelfde taal bezigt Tromp, die net als veel andere trainers in de club blij is dat GHVV heeft ingezien dat er een nieuwe weg moest worden bewandeld. “We laten nog veel potentieel onbenut. Bernisse en Geervliet zijn mini-dorpjes, maar er is meer uit te halen dan we de afgelopen jaren hebben gedaan.”

“Het ging zoals het ging”, zegt Landman over de jeugdafdeling de afgelopen jaren. Zijn broer Jan was naast een legertje trainers de enige die de kar van bovenaf trok. Geen gezonde situatie, erkent Landman, die zag dat veel werk en taken op de schouders kwamen te liggen bij zijn broer. “Jan wilde voor corona al stoppen, maar wilde de club niet inde steek laten. Hij is nog een paar jaar doorgegaan, met geen of nauwelijks ondersteuning.”

Landman omschrijft het GHVV van de afgelopen jaren bij de jeugd als ‘los zand’. “Dat klinkt hard, maar in de praktijk was dat ook zo. Er waren trainers, leiders, dat was geregeld. We konden combinatie spelen, maar structuur of enige samenhang was er niet. Dat kost tijd en tijd hadden we niet omdat er geen mankracht voor was.”

Landman is zelf al jarenlang jeugdtrainer bij de club en hij zag met de andere vaste trainers in dat er iets moest gebeuren. “Ik was al eerder gevraagd of ik Jan kon opvolgen. Daar heb ik goed over nagedacht. Zoals mijn broer het moest doen, dat wilde ik niet. Als ik het doe moet ik zorgen voor meer goede mensen om heen, heb ik gedacht. Ik ben op zoek gegaan naar mensen die hart voor GHVV hebben en geloofden in die samenwerking. Uiteindelijk hebben we nu vijf personen die samen het jeugdbestuur vormen. Dat jeugdbestuur is sowieso nieuw, want tot januari maakte een vertegenwoordiger deel uit van het hoofdbestuur.”

Sportpark Guldeland
Net als Tromp is Landman ervan overtuigd dat GHVV meer teams op de been kan brengen dan nu het geval is. “Er is na de fusie veel aandacht uitgegaan als club naar het nieuwe complex en dat is volkomen logisch”, vervolgt Landman. “Die accommodatie had een enorme impact op de vrijwilligers. Daardoor hebben we met zijn allen wat minder oog gehad voor de groei van de jeugd. Er was ook zoiets bij de club dat we automatisch zouden groeien als we het nieuwe complex in gebruik zouden nemen. Dat is achteraf een verkeerde gedachte geweest. Natuurlijk speelt een mooie accommodatie mee, maar je moet ook zorgen dat het voor de jeugd aantrekkelijk is om bij je club te spelen.”

Landman en co. hebben inmiddels een plan gepresenteerd waarmee het nieuwe elan op sportpark Guldeland moet worden aangewakkerd. “Ik heb dat plan in het hoofdbestuur gepresenteerd. Ze waren enthousiast en hebben gezegd ‘rol het maar uit’. In die fase zitten we nu. We hebben ontzettend veel ideeën, maar we kunnen niet alles tegelijk uitwerken.”

Eén van die ideeën is de betrokkenheid van e jeugdleden en ouders te vergroten. “Dat kan alleen op een goede manier als je ook luistert naar wat ze zelf willen. Wij kunnen als trainer en andere vrijwilligers van alles organiseren, maar doen dan wel vanuit een speciale bril. Daarom is het ook zo belangrijk dat de stem van de jeugd zelf wordt gehoord en meegenomen.”

Betrokkenheid vergroten
“We komen uit een situatie dat er niet veel was. Ja, de trainingen werden gedaan en wedstrijden georganiseerd. Een club is meer dan dat. We willen graag dat de club een ontmoetingsplaats wordt voor de jeugd, ook als er niet gevoetbald wordt. We staan open voor allerlei soorten activiteiten. Om de betrokkenheid te vergroten hebben we al zitten te denken aan een soort eigen ledenvergadering voor de jeugd, waarin je uitlegt wat er gebeurt in de vereniging, maar ook aanhoort wat de jeugd vindt dat er moet gebeuren.”

Net als Landman gebruikt Tromp steeds het woordje ‘plezier’. “Plezier is ons sleutelwoord”, zegt de vader van een voetballende zoon. “Er zijn tegenwoordig zo veel andere dingen te doen voor de jeugd, samen kan je een mooi en aantrekkelijk menu samenstellen.”

Landman: “We hebben ook allerlei plannen voor trainerscursussen, maar ook scheidsrechtersopleidingen. Een idee is om een cursus scheidsrechter te geven aan de JO19 en JO16. Als iedereen een keertje een wedstrijd fluit zorgt dat ook weer voor verbinding.”

Uiteraard hopen Landman en Tromp dat meer plezier ook leidt tot meer en vollere teams. “Dat we een kleine club zijn en blijven, dat gaan we niet veranderen. Maar er is wel een verschil of je acht of twaalf jeugdteams hebt. Het liefste hebben we elke leeftijdscategorie één of in de onderbouw meerdere teams. Daarmee zorg je ook voor een betere doorstroming in de bovenbouw. Dat puzzelen om teams op sterkte te krijgen, dat is het lot van een kleine club, maar het gepuzzel zou ook minder kunnen.”

Klik op GHVV’13 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op GHVV’13 voor meer informatie over de club.