Geen sabbatical, maar Moerse Boys voor Osman Erbas

0
410
5_MoerseBoys_Trainer_RonHendrikx

Het is voor Osman Erbas na periodes bij Bavel en Dongen, zijn derde trainersklus bij een dorpsclub. En dus begint de nieuwe oefenmeester van eersteklasser Moerse Boys, langzaam wat parallellen te zien. “Bepaalde kenmerken die ik gewend ben, vooral betrokken en gastvrij.”

En dat is toch anders, dan bij een club uit de stad. “Daar is er minder betrokkenheid omheen. Trainingen of wedstrijden kijken en blijven hangen in de kantine op donderdagavond. Hier moet je eerder spelers eruit sturen, dan dat je ze een ‘boete’ moet geven.” Want met al zijn ervaring, weet Erbas: “Dat is geen vanzelfsprekendheid, maar hier bij Moerse Boys gelukkig wel. En dat hoort ook bij amateurvoetbal, vind ik.” Dus bevalt het de 48-jarige trainer tot nu toe meer dan prima. Al had het zomaar heel anders kunnen lopen. “Ik had bekend gemaakt te stoppen bij Dongen, wilde nergens solliciteren en dacht aan een sabbatical. Tenzij er echt iets moois zou komen. Toen kwam dit al snel…”

Op de tenen

Een paar weken later, was het rond. “De club zat de laatste jaren in een aardige opmars en ik volg het voetbal natuurlijk uitgebreid. Als ik hier speelde met tegenstanders, was het ontvangst altijd vriendelijk. Een mooi complex, lekker grasveld.” Veel raakvlakken dus met zijn vorige clubs, maar toch is er ook één belangrijk verschil, vertelt Erbas. “Bij Dongen had je de mogelijkheid om spelers van buitenaf te halen, daar kon je ‘de markt op’. Bij Moerse Boys is dat niet van toepassing, ze betalen ook geen premies. We doen het puur met jongens uit de eigen opleiding. Dat is vrij uniek op dit niveau.” Een niveau, dat hem tot nu toe wel kan bekoren. “De groep is bereid om vanuit het collectief hard te werken. En ze nemen alle kennis op, dat is voor een trainer natuurlijk wel fijn.” Toch is het ook voor Erbas, even wennen. “Ik merk dat de coaching meer individueel is en een paar stappen terug. Naar de basis. Maar dat is eigenlijk wel weer heel leuk! Op een hoger niveau is het meer algemeen. Hier ga je wat dat betreft dieper op het trainersvak in.” Dat doet de inwoner van Teteringen, na de degradatie van vorig seizoen, dus in de eerste klasse. Met doorgeschoven jeugd, een uitdaging op zich. “We moeten in deze klasse echt flink ons best doen hoor!” Want Erbas weet inmiddels precies hoe het is. “Ik zat vorig jaar met Dongen zelf ook in een vrij zware periode, dus ik begrijp wat op je tenen lopen doet met spelers. En Moerse Boys doet dat nu al een paar jaar. Tuurlijk wil je ook als trainer altijd op het hoogste niveau spelen, maar een klasje lager dan die vierde divisie valt wel wat voor te zeggen.”

Groepsproces

In een competitie die ook voor hem, nog vrij onbekend is. “Het is leuk om weer eens nieuwe tegenstanders tegen te komen. Of we echt op moeten gaan passen? Daar heb ik een aantal wedstrijden voor nodig, om dat in te kunnen schatten. Ook wat het niveau is. Voorlopig hoop ik dat we meedoen in de middenmoot, dat zou mooi zijn.” Maar Erbas, in het dagelijks leven ambtenaar bij de gemeente Oosterhout, blijft op zijn hoede. “We wisten dat er spelers zouden stoppen, dus individueel hebben we ingeleverd, maar het collectief is een hechte groep. Met veel dynamiek en energie.” Voor hem misschien wel het mooiste aspect van trainer zijn. “Dat groepsproces vind ik leuk, beginnen op nul en dan bijsturen.” Zijn eigen rol daarin? “Ik zit als persoon tussen joviaal en afstandelijk in. Door veel gesprekken te voeren, probeer ik spelers te overtuigen.” Ook op het veld. “Bij een nieuwe club begin ik altijd met de manier van drukzetten. Daarna volgt het verdedigende aspect en de omschakelmomenten.” Het liefste met behulp van videoanalyse. “Over beelden valt niet te discussiëren. Op die manier kun je jongens heel goed meenemen in de speelwijze.” Want uiteindelijk valt of staat, alles met resultaat. “Anders krijg je altijd gemor.” Aan de randvoorwaarden, ligt het volgens Erbas in ieder geval niet. “Een camerasysteem, we gaan op trainingskamp en alle spelers hebben een polsslagbandje, zodat we ze via een iPad kunnen monitoren.” Alle ingrediënten voor succes, dus. “Nu gaat het om de ontwikkeling, individueel én als groep. Pas als je die progressie ziet, heb ik als trainer een meerwaarde!”

Klik op Moerse Boys voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Moerse Boys voor meer informatie over de club.