Frans Ceton: groot feest als SVW zich handhaaft

0
195

SVW zag trainer Arie Schep in het voorjaar vanwege gezondheidsproblemen vertrekken en trok spoorslags de vrijgekomen Frans Ceton aan als opvolger. Een Tilburger met een verleden bij de ‘streepjes’.

GORINCHEM –  Frans Ceton is gymleraar bij een aantal scholen in Rotterdam. Dit interview wordt gehouden als hij vanuit de Maasstad naar huis in de Tilburgse wijk De Reeshof rijdt. Het is half twee. ,,Over een uur kan ik meteen de kinderen van school halen. Dat is allemaal mooi geregeld”, legt Ceton uit. Hij komt uit een voetbalfamilie waarin zijn vader Frans senior en zijn broer Jerôme ook voetbaltrainer zijn geworden. Het vak moet dus in de genen zitten.

Frans Ceton geeft aan zo’n achthonderd kinderen in Rotterdam bewegingsles. Anderhalf uur is bij de kinderen verplicht. “Wij, vakleerkrachten, willen dat jongeren meer sporten. Onder bepaalde voorwaarden zijn die mogelijkheden er al. In Nederland heeft alles met geld te maken. Wij maken nu geld over naar Afrika om daar de mensen te steunen. Prima hoor, maar je kan dat geld ook hier naar het onderwijs overmaken. In Rotterdam zijn kinderen uit bepaalde wijken waarvoor echt niets mogelijk is.”

Geleerd
Naar het voetbal. Frans Ceton junior was een meer dan verdienstelijk voetballer bij onder meer Unitas en Heerjansdam. Sarto in Tilburg was zijn eerste club als trainer. Hij schoof vanuit de jeugdopleiding door naar het eerste elftal. Bij de jeugd had hij destijds de jonge Jürgen Locadia bij zijn selectie. ,,Willem II liet hem bij ons een jaar stage lopen waarna PSV hem wegkocht.” Ceton ging voor drie jaar naar Seolto in Zevenbergen. ,,Wij deden in Zuid I goed mee, maar in het derde jaar werden wij in West II ingedeeld en dat was voor ons een maatje te groot. Wij degradeerden daarom uit de derde klasse. Ceton ging bij Seolto de boeken in als de trainer die in een wedstrijd tegen Kogelvangers het veld inliep om een tegenstander het scoren te beletten. Daar haalde hij de landelijke pers mee. ,,Daar heb ik van geleerd. Dat was niet goed natuurlijk.” Ceton werkte vervolgens twee jaar bij SV Capelle, maar leek dit seizoen clubloos te blijven. ,,Ik was op zoek naar een zondagclub omdat mijn twee zoontjes op zaterdagmorgen voetballen. Toen SVW vrijkwam ben ik daar ingedoken. Een mooie club waar ik als jeugdspeler mooie herinneringen aan heb.”

Vertrekken
Ceton kende SVW van de dubbele ontmoetingen twee seizoenen geleden tegen SV Capelle. ,,Ik wist dat er een aantal goede spelers zouden vertrekken. Ik wist ook dat er een aantal bij zouden komen. Duidelijk was dat SVW niet bij de beste zes zou gaan meedoen. De feiten zijn eind november dat SVW puntloos onderaan staat. Dat is keihard, maar in drie wedstrijden hebben wij kansen op winst gehad. Daar houd ik mij aan vast. Ik blijf positief. Wij hebben nog zo veel wedstrijden te gaan. Ik verwacht dat wij met een stuk of vier ploegen uit het rechterrijtje meekunnen. Dan zullen wij toch echt de punten moeten gaan pakken.” Als Frans Ceton dit seizoen met SVW drie ploegen onder zich houdt, gaat hij een groot feest geven.

©VoetbalJournaal