FC ’s-Gravenzande creëert komend seizoen een platform voor speelsters die vanuit de junioren doorstromen naar de senioren. Met ‘Jong’ FC ’s-Gravenzande wil de club ruimte geven aan verdere ontwikkeling van meisjestalenten. De club verwacht met het lanceren van het speciale team dat de doorstroming vloeiender gaat verlopen.
FC ’s-Gravenzande heeft inmiddels een aardige meisjes- en vrouwentak die nog altijd groeit. Richard van Erk, die samen met Ed Meijer ‘hoofdleider’ is van het meisjesvoetbal, staat aan de basis van die groei. Als vader van een dochter die niets liever wilde dan voetballen maakte hij acht jaar geleden kennis met vrouwenvoetbal en de club. “Toen speelde mijn dochter bij de E-tjes, inmiddels bij de MO19. We hadden toen ook al behoorlijk wat meisjes voetballen. Ik denk zo’n tachtig, dat is inmiddels uitgedijd naar een kleine tweehonderd. Ik heb geen idee waar de grens is, maar we willen nog wel wat verder groeien.”
Van Erk en Meijer buigen zich in deze fase van het seizoen over de nieuwe teams. “Zoals het er nu naar uitziet hebben we komend seizoen drie onder 17-teams en bij de onder 15 spant het erom: drie of vier. Die aantallen geven wel aan dat we flink body hebben. We kunnen in die teams ook een schifting maken tussen de talenten en speelsters die vooral voor hun plezier spelen. Wat je bij de jongens hebt, heb je bij de meisjes ook. De ene speelster is ambitieuzer dan de andere.”
Om die ambities de ruimte te geven, kwam de club met een plan voor het vervolg na de MO19. “We vinden het belangrijk dat er zowel in sportief als sociaal opzicht een tussenstation komt bij de vrouwen. We hebben nu twee teams. Het eerste vrouwenteam speelt in de derde klasse, het tweede is een plezierteam. Het Jong-team neemt de plek van vrouwen 2 in in de vierde klasse en vrouwen 2 wordt vrouwen 3. Wij denken dat we met deze stap een manier hebben gevonden om de overgang van de junioren naar de senioren te verkleinen. Tot nu toe hadden doorgestroomde jeugdspeelsters het in het eerste team best lastig. Op voetbalgebied, maar ze komen ook in een groep die al een tijdje bestaat. Dan duurt het even voordat jij je plek hebt gevonden. Door te kiezen voor het jong-team als platform hebben we een podium waar jonge speelsters zich met speelsters met wie ze al langere tijd samenspelen, kunnen blijven ontwikkelen. Ze kunnen wennen aan het vrouwenvoetbal, want ze integreren als team wel gewoon in de seniorencompetitie. Op dit moment is er nog geen competitie voor onder 21.”
Een andere reden om de talenten bij elkaar te houden, is dat FC ’s-Gravenzande ervan overtuigd is dat een deel van de speelsters in de toekomst het geraamte van de hoofdmacht kan gaan vormen. “We willen ze rustig brengen”, zegt Van Erk. “Het is ook onze ambitie om binnen een paar jaar met vrouwen 1 naar de tweede klasse te promoveren. We hebben in de jeugd in de afgelopen jaren al wat stappen kunnen maken. Zo spelen de hoogste teams in de onder 19, onder 17 en onder 15 in de hoofdklasse. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van een paar jaar geleden.”
Klik hier voor meer artikelen over FC ’s-Gravenzande.
Klik hier voor meer informatie over FC ’s-Gravenzande.