FC Dordrecht maakt langzaam progressie

0
254

In het kalenderjaar dat de club (en zijn voorlopers) exact vijftig jaar bestond, maakte FC Dordrecht op sportief vlak langzaam maar duidelijk progressie. Met een sterke tweede helft van het vorig seizoen werd de opmars ingezet, bijna halverwege het huidige seizoen heeft de formatie van trainer Michele Santoni bijna het dubbele aantal punten in vergelijking met een jaargang eerder op hetzelfde tijdstip.

Op technisch vlak moest het roer duidelijk om, zoveel was duidelijk in de zomer van het jaar 2021 toen Leon Vlemmings in de nieuwe rol van innovatiemanager en Michele Santoni als de kersverse oefenmeester aantraden. Een flinke vernieuwingsslag werd ingezet, met het neerzetten van een nieuwe selectie met spelers die wel voor een langere termijn werden vastgelegd.

Daar zat bij de start van het huidige seizoen meteen al een flink stuk vooruitgang: in tegenstelling tot de jaargangen hiervoor, waarbij bijna steeds de spelersgroep flink ververst diende te worden, was nu gekozen voor continuïteit: spelers met lang(er)lopende verbintenissen bleven spelen aan de Krommedijk. Alleen spits Samuele Longo, Vincent Schippers en Feyenoord-huurling Aliou Baldé meldden zich in het laatste stadium in het Matchoholic Stadion.

En er was van meet af aan dit seizoen meer duidelijkheid: Santoni koos van meet af aan voor een systeem waarin getraind, geoefend en gespeeld werd: 3-4-3, met drie centrale verdedigers en twee spelers die zo’n beetje de gehele zijkant bestreken als zogeheten ‘wingbacks’. ,,Dat systeem wilde ik eigenlijk vorig seizoen al spelen, maar toen waren we in de opbouw van de groep nog niet ver genoeg vond ik. Vanaf dag één van het huidige seizoen hebben we een duidelijke keuze gemaakt voor het 3-4-3-systeem, een speelwijze die heel nauw luistert maar die we ons wel eigen hebben gemaakt.

Tegendoelpunten
Vanaf het begin van dit kalenderjaar had de Dordtse prestatiecurve al een knik naar boven gekregen. In het huidige seizoen zet de sportieve vooruitgang voorzichtig door. Vorig jaar bereikte FC Dordrecht het keerpunt in de competitie met een schamele tien punten op het conto, voor de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar bij Heracles Almelo was dat aantal met negentien bijna verdubbeld. ,,We hebben winst geboekt, zeker als het bijvoorbeeld gaat om het tegenkrijgen van doelpunten. We incasseren dit seizoen een stuk minder. En toch vind ik dat we in verschillende wedstrijden te makkelijk de punten hebben weggegeven’’, blijft Santoni kritisch. ,,Bij Jong AZ hadden we resultaat kunnen halen, bij Helmond Sport gaven we meteen na rust de voorsprong weg en verloren we totaal onnodig. Thuis tegen NAC leden we een 0-3 nederlaag, maar het spelbeeld was totaal anders. Maar bijvoorbeeld na de WK-break bij TOP Oss vond ik dat we juist weer heel volwassen een wedstrijd uitspeelden die we op voorhand hadden aangemerkt als een duel dat we eigenlijk moesten winnen tegen een op papier gelijkwaardige tegenstander. Dat deden we wel goed. PEC Zwolle was voor mij een echt hoogtepunt, maar ik vind dat we nog beter moeten kunnen.’’

Klik op FC Dordrecht voor de laatste artikelen over de club.
Klik op FC Dordrecht voor meer informatie over de club.