Faye van Bergen: motivator van het meidenvoetbal bij Cluzona

0
135

Wie iets wil weten over meiden- en damesvoetbal bij Cluzona, moet zich melden bij Faye van Bergen. De 22-jarige is trainer/coach van twee meidenteams van de vereniging en is druk bezig met de terugkeer van een damesteam bij de club uit Wouw, waar ze zelf ook in gaat spelen.

Het regelen van zaken lijkt in de genen te zitten van Faye van Bergen. Toen ze nog op de basisschool zat, organiseerde de spontane Wouwse al dat er een meisjesteam werd opgericht waar ze in kon spelen bij Cluzona. Bij die club loopt ze sowieso al een hele poos rond, net als meerdere familieleden van haar. Ruben Maas, de veelscorende spits van Cluzona 1, is een neef van Van Bergen, haar vader Jean-Pierre is assistent-trainer van dat team, zusje Lynn speelt bij de club en dan heeft Faye ook nog eens verkering met Nick Lodiers, de keeper van Cluzona 1. “We hebben een hele leuke club, iedereen kent elkaar en de sfeer is hier altijd goed”, zo vertelt Van Bergen deze zaterdagmorgen in de oude bestuurskamer van de club. “Cluzona speelt een belangrijke rol in mijn leven.”

Meidenvoetbal
Van Bergen startte bij Cluzona in een jongensteam, regelde toen dat er een meidenteam kwam en dit elftal groeide door de jaren heen uit tot een seniorenteam. Drie jaar geleden viel dat team uit elkaar, waarna Van Bergen bij DVO’60 ging spelen. Maar na de zomer keert het vrouwenvoetbal terug bij Cluzona, tot grote vreugde van Van Bergen. “Het was leuk bij DVO’60, maar Cluzona is echt mijn club, ik ben blij dat ik hier weer zelf kan gaan spelen”, zo zegt de aanvallend ingestelde middenvelder.

Nieuwe seizoen
Daarnaast is Van Bergen al sinds 2012 coach bij Cluzona, momenteel van de MO19-1 en de MO15-1. “De speelsters van de MO19 train ik al jaren, het is een gezellig vriendinnenteam. Volgend jaar schuift iedereen door naar de senioren, waardoor het vrouwenteam genoeg speelsters heeft. Ik heb enorm veel zin in het nieuwe seizoen. We kunnen goed voetballen en de derde helft is altijd één groot feest”, zo grinnikt ze. “Momenteel ben ikzelf geblesseerd en voetbal dit seizoen niet, maar na de zomer ben ik dus speelster van het team.” Ook het coachen van de MO15 vindt Van Bergen fantastisch. “Die meiden zijn wat jonger en leergieriger en dat is heel leuk. Ik krijg waardering van de speelsters, dat geeft me veel energie”, zo glundert ze. “Het is soms moeilijk om op zaterdag mijn beide teams te coachen, maar gelukkig doe ik het niet in m’n eentje.”

Motivator
Steeds meer jonge meiden melden zich aan bij Cluzona, tot grote tevredenheid van Van Bergen. Wouw is een klein dorp en de jonge speelsters kwamen niet zomaar aanwaaien op sportpark Den Doelen. Van Bergen organiseerde afgelopen jaren verschillende clinics voor meiden, regelde zogeheten vriendinnentrainingen en ging met de speelsters van de MO19 scholen in de omgeving van Roosendaal af om meiden te motiveren om bij Cluzona te komen spelen. “Deze acties hebben gelukkig geholpen en de club werkt ook goed mee”, zegt de trotse Van Bergen. “Hopelijk kunnen we ervoor zorgen dat de meidenafdeling flink gaat groeien.”