‘Cluzona moet een nog aantrekkelijkere club worden’

0
118

Gijs van der Bom leidde vorig seizoen een halfjaar de trainingen van Cluzona 1. Die korte samenwerking smaakte naar meer, want ondanks zijn drukke baan bij Willem II bleef Van der Bom verbonden aan de club. Een dag in de week begeleidt hij als technisch coördinator trainers van de club uit Wouw.

Voormalig Cluzona-coach John Taks brak vorig seizoen in januari zijn enkel, waardoor het vlaggenschip van de tweedeklasser een probleem had. Gijs van der Bom kreeg daarom een telefoontje met de vraag of hij de trainingen wilde overnemen.

De voormalig jeugdtrainer van RBC Roosendaal en NAC Breda had daar wel oren naar: jongens als Ruben Maas, Daniël Dekker en Ruard Roks kende hij via zijn vorige clubs. “John zei me dat het maar voor even zou zijn, maar ik wist wel beter”, zo lacht de fysiotherapeut van Willem II. “De rest van het seizoen gaf ik de trainingen en op zondag was John de baas. Mijn werk bij Willem II stond namelijk op één.”

Coördinator
Cluzona eindigde vorig seizoen op een knappe vijfde plaats en plaatste zich bovendien voor het hoofdtoernooi van de KNVBbeker. De club en Van der Bom besloten na het seizoen om hun samenwerking te verlengen. Als technisch coördinator is Van der Bom één avond in de week op sportpark De Doelen, om te werken aan het technisch beleid van de dorpsclub. “Ik analyseer trainingen, voer gesprekken met trainers en bemoei me met de indeling van teams”, zo legt de bevlogen voetballiefhebber uit.

Cluzona leeft enorm, er lopen hier supervrijwilligers rond en de faciliteiten zijn in orde. Maar Cluzona moet een nog aantrekkelijkere club worden. Dat kan met een beter technisch beleid.”

Technisch plan
Van der Bom wil iets opbouwen bij de dorpsclub in Wouw. Hij geeft sturing aan trainers en wil de club een stukje visie bijbrengen. “Ik wil vrijwilligers graag helpen om betere trainers te worden”, zegt hij. “Trainers moeten cursussen volgen, de effectiviteit van de oefensessies kan omhoog en op tactisch gebied kunnen jeugdteams ook veel stappen maken.”

Van der Bom merkt dat zijn adviezen worden opgepikt door clubmensen en heeft nu al veel zin in het volgende seizoen. “Ik heb al een technisch plan op papier gezet voor Cluzona, we zijn in gesprek met huidige en nieuwe trainers en bezig met de teamindeling. Ook heb ik al bedacht dat de selectieteams zes weken voor aanvang van de competitie gaan starten met trainen: daar hebben ze in de loop van het seizoen profijt van.”

Van der Bom werkt zes dagen in de week bij Willem II. Hij staat midden in de selectie van de Tricolores, zit tijdens alle wedstrijden op de bank en reist ook mee naar trainingskampen. Zijn passie voor het trainerschap is niet te combineren met zijn baan.

Ik vind trainen super, maar ik ben zes dagen in de week in de weer voor Willem II. Ik vind het leuk dat ik één dag in de week Cluzona kan helpen, meer zit er niet in. Maar ik volg de prestaties van het eerste en van de jeugdteams uiteraard op de voet.”