Excelsior ontketent met nieuw beleid ‘kleine revolutie’

    0
    158

    Bij amateurvereniging Excelsior zijn de contouren van het nieuwe beleid al duidelijk zichtbaar. Op, maar ook naast het veld. Voorzitter Cock van Zanten is er trots op dat zijn club in korte tijd al een kleine revolutie heeft ontketend. “Het kost een bergje tijd, maar dan heb je ook wel wat staan.”

    Hij heeft het zelf liever niet over Excelsior 2.0. “Dat vind ik zo afgezaagd”, reageert Van Zanten (71) op de ontwikkelingen van de Rotterdamse club. Feit is wel dat er bij de sportclub veel is gebeurd de afgelopen maanden. “Zeg maar gerust dat er een forse aardverschuiving heeft plaatsgevonden.”

    Aanleiding voor die omwenteling was het inzicht in de toekomst. De club stond op een kruispunt. “Het was doorgaan op dezelfde weg of de boel eens goed aanpakken. Wij hebben voor dat laatste gekozen”, vertelt Van Zanten. De vele inzichten en gesprekken resulteerden in een nieuw beleidsplan met een aantal opvallende speerpunten. De belangrijkste: Excelsior moest gaan groeien. “Naar pakweg achthonderd leden. Dat is onze max hier gezien de ruimte op ons sportpark. Vijfhonderd leden is net niks. Met zeven- achthonderd leden heb je de fi nanciële armslag om zaken wél goed aan te pakken.”

    Maar groeien doe je niet zo maar. De club moest aantrekkelijker worden gemaakt. De eerste aanzet was al gegeven door de bouw van vier nieuwe kleedkamers. “We zijn een paar jaar geleden eigenlijk al begonnen om één en ander, op kleine schaal, op te zetten. We hadden een aantal jaren geen JO19-elftal gehad. Daarmee was de doorstroming naar ons eerste elftal verstopt geraakt. Daar hebben we veel energie ingestoken met als resultaat dat we nu al voor het tweede jaar twee JO19teams hebben.”

    Een tweede speerpunt waarvan de uitvoering gelijktijdig begon, was het opzetten van een meisjesafdeling. “Ik heb ooit, in een ver verleden, eens geroepen tegen een wethouder dat ik zou stoppen als we met meidenvoetbal zouden beginnen, maar dat was onzin natuurlijk. We zagen dat er op dat gebied grote kansen lagen. Dat bleek ook wel. In een mum van tijd hebben we een groot aantal teams. We zijn hard bezig om dat verder uit te rollen. We willen in de toekomst graag het voorportaal worden van het eredivisieteam Excelsior/Barendrecht.”

    Afgelopen seizoen kwam de grootste uitdaging van het beleidsplan: een enorme kwaliteitsslag in de gehele jeugdafdeling. Het ambitieuze plan werd uit de doeken gedaan. “Dat hebben we aan het begin van dit jaar gepresenteerd. Voor onze trainers, maar ook voor potentiële trainers die interesse hadden om aan dat project mee te werken”, legt Van Zanten uit. Het plan werd uitstekend vervangen. “Er waren meer sollicitanten dan functies.”

    De technische commissie, met Van Zanten zelf, Arthur Rasenberg en Daniël van Ballegooijen, voerde talloze gesprekken. “We hebben gekeken naar trainers waarvan wij verwachten dat zij het beste bij ons en onze ambities zouden passen.”

    Het feit dat de belangstelling bij trainers groot was, zegt volgens Van Zanten alles over de goede naam die Excelsior heeft. “En dat geldt ook voor ouders die hun kind op een club doen. Die zien ook dat het bij ons allemaal redelijk tot goed is georganiseerd.”

    “Met het uitbreiden van de trainersstaf hebben alle jeugdteams nu één trainer, een assistent en in de meeste gevallen ook nog twee teamouders”, vertelt Van Zanten. Uiteraard hoopt Excelsior op termijn ook met het eerste elftal de vruchten te plukken van het nieuwe beleid. “Dat het eerste is gedegradeerd was min of meer ingecalculeerd”, weet de voorzitter. “We zijn teruggegaan naar een situatie met voornamelijk eigen opgeleide spelers. Op den duur moet dat leiden tot een terugkeer in de derde klasse en wie weet promotie naar de tweede klasse. Nog hoger zal moeilijk worden, want ons standpunt blijft dat we spelers niet betalen.”

    Wil je meer informatie over de club Excelsior? Klik hier.