Ennio Martens: van België naar HSV Hoek in Nederland

0
529

De Belgische centrale verdediger, Ennio Martens, heeft heel zijn carrière in België gespeeld. Dit seizoen is Martens de grens overgestoken om bij HSV Hoek in Nederland te gaan voetballen. “Ik wilde dit avontuur wel eens meemaken”.

Ennio Martens is 32 jaar en centrale verdediger bij HSV Hoek. “Ik ben woonachtig in Sinaai, een deelgemeente van Sint-Niklaas in België. In het dagelijkse leven ben ik Key Account Manager in de Automotive sector bij Atraxion, een bedrijf gelegen in Aartselaar, Antwerpen.”

Carrière
Martens begon op achtjarige leeftijd met voetballen bij de club in de gemeente Sinaai. “Toen ik twaalf was ben ik naar Red Star Haasdonk gegaan, een club in de toenmalige tweede klasse. Hier heb ik de nationale jeugdreeksen doorlopen tot en met de O19. Ik heb toen de keuze gemaakt om in een eerste elftal in de Eerste Provinciale te gaan voetballen. De keuze viel bij Kemzeke. Na vier jaar heb ik de stap hogerop gemaakt naar de buren van Sint-Gillis-Waas, toen actief in de vierde klasse van België. Ook daar heb ik vier jaar gevoetbald. Doordat ik graag met een eerste ploeg kampioen wilde worden, ging ik naar het ambitieuze Zelzate. Ik werd er twee keer kampioen om uiteindelijk de eindronde te halen voor het tweede hoogste amateurniveau. Bij Zelzate was ik vijf jaar aanvoerder van een fantastisch team. Dit jaar ben ik de grens overgestoken om bij HSV Hoek in Nederland te gaan voetballen.” 

Hoogtepunten
Zoals eerder vermeld werd Martens met Zelzate tweemalig kampioen. “De eerste titel was misschien wel de mooiste. We moesten en zouden kampioen worden dat jaar. De ontlading was enorm toen we dit doel uiteindelijk konden halen. Het kampioensfeest zal ik dan ook nooit vergeten. Ook een leuk detail! Ik speelde dat seizoen samen met Quincy Rombout, onze huidige assistent-trainer bij HSV Hoek.”

Het tweede kampioenschap met Zelzate kwam wat meer onverwacht. “Het was dan zeker niet minder verdiend. Alleen brak er toen enkele weken voor het einde van de competitie corona uit. De competitie werd stilgelegd en we werden uitgeroepen tot kampioen. We konden dit nooit echt vieren.”

Beker campagnes
Naast de kampioenschappen heeft Martens ook mooie beker campagnes gehad. “Ik haalde twee keer in m’n carrière een treffen met een eersteklasser. Dit zijn wedstrijden die je als speler nooit vergeet. Met Sint-Gillis-Waas bereikten we de 1/16e finales van de beker van België tegen Cercle Brugge. Dit jaar kwam daar met HSV Hoek nog een treffen met sc Heerenveen erbij. Bijna zorgden we voor de stunt door voor een vol sportpark Denoek, Heerenveen uit te schakelen. We dwongen verlenging af en zij konden pas diep in de laatste minuten van de verlenging de wedstrijd beslissen. Meer dan 3000 supporters zorgden voor een ongelofelijke sfeer en steun. Een prachtige ervaring die ik altijd zal koesteren.”

Persoonlijk doel
De verdediger wilt graag zo lang mogelijk op een zo hoog mogelijk niveau blijven voetballen. “Het is m’n eerste kennismaking met het Nederlandse voetbal. Ik was aangenaam verrast door het niveau. Ik hoop mijn steentje te kunnen bijdragen om zoveel mogelijk wedstrijden te kunnen winnen. Zo’n bekerwedstrijd als een paar maanden geleden tegen sc Heerenveen zou ik graag nog eens mee willen maken. Daar doe je het voor als voetballer.”

Van België naar Nederland
Martens verliet het Belgische voetbal om over de grens in Nederland te voetballen. De keuze viel dan bij HSV Hoek. “HSV Hoek is bekend in Vlaanderen. Iedereen kent wel iemand die bij Hoek speelt of heeft gespeeld. Hoek contacteerde me vorig jaar om tijdens de winterstop de overstap te maken. Ik zag zo’n overstap midden in het seizoen niet meteen zitten. Toen ze daarna opnieuw contact zochten voor een overstap naar het volgende seizoen, hapte ik toch toe. Ik had bij heel wat mensen info ingewonnen over de club en het Nederlandse voetbal en wilde dit avontuur wel eens meemaken. Het zaterdagmiddagvoetbal, de mooi accommodaties en het Nederlandse voetbal spraken me zeker aan.” 

Huidig seizoen
Bij aanvang kende de centrale verdediger geen enkele ploeg in de competitie. “Dan is het ook lastig om in het begin van het seizoen een voorspelling te maken. We zijn nu bijna halverwege en dan sta je normaal als ploeg wel waar je hoort te staan. We kenden een voorbereiding zonder nederlaag en binnen de club werden meteen hoge ambities gesteld. Prestaties wisselden we af met wat mindere. Toen we op speeldag 2 thuis met 1-5 verloren van BVV Barendrecht, was de stemming op de club negatief. Na de 6-0 zege tegen DOVO en onze bijna stunt tegen sc Heerenveen, zei iedereen dat we kampioen zouden worden. Het kan snel veranderen.”

Dit seizoen heeft HSV Hoek veel nieuwe spelers erbij. “Die moeten natuurlijk wennen aan het team. Zo goed als alle nieuwe spelers kwamen uit het Belgische voetbal. Dat vergt enige aanpassing! De ambities van de sponsoren zijn net als altijd, torenhoog. Als hoogste gerangschikte club in Zeeland, sta je ook altijd in de schijnwerpers. Ik denk dat een rustig, stabiel seizoen met af en toe wat positieve uitschieters realistischer is. We staan nu op de negende plek, op zes punten van de tweede plaats. We moeten week op week hard werken, alles geven en dan zien we wel waar we stranden!”

Wij wensen Ennio Martens veel succes dit seizoen!

Klik op HSV Hoek voor de laatste artikelen over de club.
Klik op HSV Hoek voor meer informatie over de club.