Elwin Blanken van FC Perkouw is van rust en orde

0
298
elwin-blanken-fc-perkouw

Hij is inmiddels al helemaal ingeburgerd bij FC Perkouw: Elwin Blanken behoort al enkele jaren tot de trainersstaf bij de jeugdafdeling van de club uit Berkenwoude. Gillend en schreeuwend langs de lijn is hij echter niet live in actie te zien.

Blanken schudt zijn hoofd als de naam van Julio Velàzquez ter sprake komt. De hoofdtrainer van Eredivisionist Fortuna Sittard is een paar dagen daarvoor het middelpunt van het nieuws omdat hij zijn frustratie en woede botviert op één van de dug-outs van de Limburgse club. “Dat zul je mij nou nooit zien doen”, zegt Blanken. “Je bent in je gedrag een voorbeeld voor kinderen. Dan moet je je niet als idioot gaan gedragen langs de lijn.”

Een paar dagen later laat zien wat Blanken wel is: als zijn team, de JO10 van Perkouw, op het bijveld speelt tegen Groeneweg uit Zevenhuizen, zorgt hij voor rust en orde. Hij geeft af en toe een aanwijzing en regelt dat iedereen aan de beurt komt met wisselen. “We doen dit elftal met drie vaders. Willem van den Heuvel en Ron Blokland zijn de andere trainers. We proberen er vooral een team van te maken. Omdat we een kleine vereniging zijn en per leeftijdsgroep één team hebben, is er soms behoorlijk niveauverschil. Maar iedereen doet bij ons mee.”

Voor Blanken was de voetballerij een totaal onbekende wereld toen zijn zoontje aangaf te willen voetballen. “Ik ben zelf van huis uit geen voetballer. Ik ben er bij Perkouw langzaam maar zeker in gegroeid. Ook het training geven. Als je er een beetje in verdiept is er van alles te vinden op internet qua oefenstof. Ik haal ook veel van de Rinus-app van de KNVB.”

“Die kinderen moeten lol en plezier hebben, maar het is voor ons als trainer ook leuk als we ze progressie zien maken. Dat gebeurt dit seizoen zeker. Het samenspel wordt steeds beter. Vraag me niet op welk niveau we spelen, maar dat vind ik ook helemaal niet belangrijk.”

Blanken kwam veertien jaar geleden met zijn vrouw in Berkenwoude wonen. Naast een zoon heeft hij twee dochters. “Voor Berkenwoude is de voetbalclub belangrijk, maar het is niet altijd even makkelijk om de teams vol te krijgen. Als er al gebouwd wordt, gebeurt dat op zeer kleine schaal.”

Blanken zal zijn takenpakket bij FC Perkouw de komende tijd uitbreiden, want hij heeft zijn vingertje opgestoken toen Sebastiaan Docters Van Leeuwen kenbaar maakte te willen ‘minderen’ met zijn functie als wedstrijdsecretaris. “Ik heb enthousiast gereageerd en ben inmiddels aan het meekijken met Sebastiaan wat het werk allemaal inhoud. We zijn natuurlijk geen grote club, met drie seniorenelftallen, een 35-plus team en vijf jeugdteams is het heel overzichtelijk. Wat me meteen bij Perkouw aansprak is de saamhorigheid en de bereidheid om met elkaar dingen te doen. In zo’n omgeving steek je ook eerder je vinger op als er iets gedaan moet worden.”

Klik op FC Perkouw voor de laatste artikelen over de club.
Klik op FC Perkouw voor meer informatie over de club.