‘Eerst randzaken op orde, dan doorpakken’

0
179

Wat een entree voor trainer Dennis van der Steen bij Sliedrecht. Hij pakte de eerste periodetitel met de zaterdag-eersteklasser en bereikte de derde ronde in het bekertoernooi van het district Zuid I. Dat ging niet vanzelf: er zit een filosofie achter.

De loopbaan van Dennis van der Steen verloopt anders dan bij doorsnee-trainers. Tien jaar geleden begon hij als trainer/speler bij SC Everstein nadat hij als voetballer de nodige bagage had meegekregen. Van der Steen begon ooit bij Brederodes in Vianen. Hij debuteerde bij die club als 16-jarige in het eerste elftal, waarna voormalig bondscoach Nol de Ruiter hem naar FC Utrecht haalde. Van der Steen zegde NAC, dat ook sterk geïnteresseerd was, af en tekende in de Galgenwaard een bescheiden contract. Dat werd door het duo Ronald Spelbos en Jan Wouters al snel omgezet in een serieuze overeenkomst. Van der Steen debuteerde tegen NEC toen hij voormalig Unitasser Elroy Asmus afl oste. Zijn lichaam kon de zwaardere belasting echter niet aan. Hij viel van de ene blessure in de andere, haakte af en sloot zich aan bij hoofdklasser Elinkwijk. Vervolgens werd hij met hoofdklasser Huizen twee keer kampioen tot de ‘vogels’ zich meldden.

Bij IJsselmeervogels werd hij met onder meer Philip den Haan en Willem Leushuis als trainer kampioen. ,,Dat was een wereldtijd. Wij hadden in die jaren een geweldig team. Ik heb vijf jaar voor de ‘rooien’ gespeeld en wij zijn drie keer kampioen geworden. Wij werden ook nog algemeen landskampioen bij de amateurs en wonnen de Supercup van bekerwinnaar ASWH.” Van der Steen hekelt het beleid van de KNVB, die dergelijke wedstrijden uit het competitieschema heeft gesneden. ,,Het is nu bij de amateurs te professioneel opgezet. Die geweldige opzet in het zaterdagvoetbal, met drie hoofdklassen, was de mooiste periode. Al die mooie derby’s zijn verleden tijd.

Constructie
Op zijn dertigste ging Dennis van der Steen nog naar Geinoord, maar kreeg knieklachten. Via zijn vriend André van der Veer, aanvoerder bij SC Everstein, kwam hij bij de club aan de Lekdijk terecht. Hij had inmiddels het trainersdiploma TC II op zak en werd bij SC Everstein speler/ trainer. ,,Dat trainerschap zat er altijd al in. Bij IJsselmeervogels bemoeide ik mij al met de tactiek en met een vriend regelde ik voetbalevents. Ik ben een echte regelneef. Die constructie bij Everstein was bijzonder. Ik deed de trainingen en voetbalde op zaterdag op het middenveld. Arjo Steijsiger verzorgde de coaching op zaterdag.” Van der Steen bracht SC Everstein naar de eerste klasse en haalde en passant zijn diploma TC I, na een stage bij FC Utrecht. Aan de constructie als meevoetballende trainer kwam een einde na een ingreep van voormalig SteDoCo-trainer Cees Lagendijk. Via de KNVB werd die constructie toen verboden. “Overigens heb ik met Cees altijd een goede relatie gehouden.”

Na vijf jaar was het genoeg en vertrok Van der Steen voor vier jaar naar Valleivogels in Scherpenzeel. Ook daar volgde het succes met een kampioenschap en twee keer nacompetitie. Het werd tijd voor een stap naar een hoger niveau in het amateurvoetbal. SDC Putten, Argon en Eemdijk werden het net niet. Toen Sliedrecht in beeld kwam was het snel concreet en beslist. Op De Lockhorst ziet Van der Steen duidelijk verschillen. ,,Bij Valleivogels waren het letterlijk meer kippetjes en bij Sliedrecht trof ik echt haantjes aan. Hier in het westen van het land ligt bij de spelers het hart op de tong.” Van der Steen versterkte de lijntjes met het tweede elftal. De binding met de jeugd was minimaal. Daarnaast werd een team onder 23 opgezet. ,,Ik wil niet dat het eerste elftal boven de vereniging staat. De complete staf van alle selecties vanaf JO13 loopt nu in dezelfde kleding als ik. Er is door vrijwilligers een ruimte gecreëerd waar wij als trainers bijeenkomen. Een van mijn spelers, Tim van Stek, heeft de ‘Pupil van de Week’ in ere hersteld en het ‘Jeugdteam van de Week’ wordt getraind door selectiespelers.” Van der Steen zoekt naar binding met de hele vereniging en trainde ook al het G-team.