Één tweetje met Boris en Sten Pijlman van SVW

0
185

Boris (19) en Sten (22) Pijlman zijn broers en teamgenoten bij SVW. Boris heeft ook nog in de jeugd gespeeld van Stedoco, VV Brakel en NIVO Sparta. Zijn broer heeft ook bij NIVO Sparta en VV Brakel gespeeld, niet bij Stedoco.

banner_koningsport_small_VJ

Boris stelt zich als eerst even voor. “Ik ben geboren in Rotterdam maar ik ben al 18 jaar woonachtig in een klein dorp genaamd Brakel. Ik ben dan ook begonnen met voetballen bij de dorpsclub VV Brakel, het huidige BZC’14. Ik heb eigenlijk mijn gehele leven al op het middenveld gestaan, voornamelijk als controleur. In de D-tjes ben ik van Brakel  overgestapt naar de jeugd van Stedoco. Deze stap was niet helemaal wat ik er van had verwacht, dus ik heb maar een jaartje bij Stedoco gevoetbald. Na dit jaar ben ik naar NIVO Sparta gegaan. Bij deze club heb ik mijn gehele jeugdvoetbal vanaf de Ctjes doorlopen, waar ik de laatste jeugdjaren in de vierde divisie heb gevoetbald en op mijn 16e mijn debuut voor het eerste elftal maakte. Toen ik naar het seniorenvoetbal ging, mocht ik aansluiten in de eerste selectie van NIVO Sparta. Maar ik werd benaderd door SVW en heb toen besloten om naar SVW te vertrekken. Dit omdat ik simpelweg een beter gevoel had bij een overstap naar SVW. Vorig seizoen zijn we met SVW naar de 2e klasse gepromoveerd en ik ben momenteel aan mijn tweede seizoen bezig in Gorinchem”.

Daarna was het de beurt aan Sten om zich even kort voor te stellen. “Als voetballer en spits  ben ik begonnen in onze woonplaats, bij v.v. Brakel. Op 14 jarige leeftijd heb ik de stap gemaakt naar NIVO Sparta om op een hoger niveau te spelen. Bij deze club maakte ik op mijn 17e mijn debuut in het eerste elftal. In het zesde en laatste jaar van mijn tijd bij NIVO Sparta werd ik selectiespeler van het eerste elftal maar kon ik niet doorbreken. Mede door het feit dat ik te ongeduldig was. Een jaar later ben ik teruggekeerd naar VV Brakel om zo veel mogelijk wedstrijden in een eerste elftal te spelen. Naast dat ik veel jongens kende was ook mijn toenmalig trainer van NIVO Sparta JO19-1, Hans de Jong, hier begonnen met zijn trainerscarrière. In dit jaar hebben we lang meegestreden voor de titel en uiteindelijk door middel van nacompetitie, promotie naar de derde klasse bereikt. In het seizoen 2019-2020, begonnen we goed als nieuwkomer in de derde klasse. Echter door vele omstandigheden daalden we op de ranglijst en stonden we bij het aanbreken van de Coronaperiode in de degradatiezone. Gelukkig zijn we er alsnog ingebleven. Nu in het huidige seizoen heb ik de stap gemaakt naar SVW uit Gorinchem. Ten eerste omdat ik graag een nieuwe stap wilde maken in een nieuwe omgeving, en daarnaast omdat mijn jongere broertje Boris hier al een seizoen had gespeeld en het super naar zijn zin had”.

Volgens Boris is zijn broer een echte teamspeler. “Ik denk dat de beste eigenschap van mijn broer is dat hij een echte teamspeler is met veel scorend vermogen. Sten was vroeger in de jeugd ook vaak aanvoerder. Dit heeft er denk ik grotendeels mee te maken dat hij altijd in teambelang denkt en het team beter probeert te laten voetballen. Verder scoorde Sten in de jeugd veel doelpunten. En ook bij Brakel/BZC’14 heeft hij ondanks veel blessureleed laten zien dat hij kan scoren. Ik denk dat de slechtste eigenschap van Sten is dat hij af en toe nog iets te veel nadenkt in het veld, wat ervoor kan zorgen dat je niet helemaal vrijuit voetbalt. Voor mij persoonlijk is dit ook nog een aandachtspunt. Ik vind dat Sten al veel mooie dingen heeft laten zien in zijn voetbalcarrière. Zoals het promoveren met Brakel, wat een hele mooie prestatie was. Persoonlijk vind ik het basisdebuut van Sten in een competitiewedstrijd een mooi hoogtepunt. Deze wedstrijd is helaas niet ver verwijderd van het dieptepunt van Sten. Op de eerste training na zijn basisdebuut scheurde Sten namelijk zijn hamstring af”.

Sten vindt dat zijn broertje bepaalde goeie keuzes heeft gemaakt op zijn 18e. “Boris heeft net als ik voor een groot gedeelte de jeugd bij NIVO Sparta doorlopen en uiteindelijk voor de keuze gestaan om deel uit te maken van het eerste elftal. Of hij kon kiezen voor een meer risicovolle keuze met kans op meer speeltijd. Hij heeft uiteindelijk vanwege zijn gevoel, voor het tweede gekozen en is naar SVW gegaan zonder de club of mensen binnen de vereniging te kennen. Dat is op 18 jarige leeftijd wel een knappe keuze en het heeft zich gelukkig goed uitbetaald. Daarnaast is hij erg ambitieus en is hij veel bezig om zichzelf te blijven ontwikkelen. Maar soms is hij te kritisch op zichzelf of piekert hij even iets te veel. De laatste jaren is dit gelukkig wel verminderd. Hij heeft zichzelf in de basis gespeeld en krijgt alle ruimte om zich verder te ontwikkelen. Zeker het laatste seizoen, wat ook zijn eerste echte seizoen bij de senioren is, is hij gegroeid als voetballer. Hij is steeds constanter gaan spelen en kan goed omgaan met weerstand. Toch zijn er nog genoeg punten waar hij in kan verbeteren en die mogelijkheden om beter te worden zijn er bij SVW”.

Na twee jaar ergens ander gevoetbald te hebben zijn de twee broers weer herenigd. “We waren bij Nivo Sparta al samen actief bij één club. Bij deze club hebben we zowel in de jeugd als in het eerste elftal aardig wat wedstrijden samen gevoetbald. Dit vonden we altijd heel leuk en ook bijzonder. Na twee jaar bij een andere club te hebben gevoetbald zijn we weer samen actief, namelijk bij SVW. Ik heb er al een jaar bij SVW op zitten. Dit seizoen is Sten erbij gekomen. Ik denk dat het bijzonder is dat we weer de kans krijgen om samen bij één club te kunnen voetballen, dus daar genieten we van. SVW is een echte volksclub en de mensen die hier als vrijwilliger actief zijn, hebben overduidelijk een hart voor de club. Het is mooi om te zien dat de laatste resultaten van het 1e elftal de club echt nieuw leven in heeft geblazen. We hebben dan ook weer erg veel zin om zo snel mogelijk te beginnen”.

Beide broers geloven in elkaars kwaliteiten en hopen dat ze nog een stap kunnen maken. “Ik denk dat Boris zeker voldoende potentie heeft om nog een stap te maken. Het is dan wel belangrijk dat hij zo veel mogelijk speelt en zichzelf de tijd gunt. Maar voorlopig moet hij natuurlijk nog lekker bij SVW blijven en kijken of er met deze groep ook in de tweede klasse meegespeeld kan worden om de prijzen. Het is natuurlijk lastig om een voorspelling te doen, maar Sten is zeker nog niet uitontwikkeld. Ik denk dat het de komende jaren vooral heel belangrijk is dat Sten veel minuten gaat maken, want dat is de laatste jaren door de blessures helaas een beetje achterwegen gebleven. Ik ben ervan overtuigd dat Sten kan doorgroeien tot een speler die zeker nog een stap kan maken. Om dit te laten lukken zal het belangrijk zijn om veel minuten te maken bij SVW en fit te blijven. Ik denk dat Sten zeker de 1e klasse als doel moet stellen”.

Meer informatie over SVW? Klik hier
Klik hier voor een ander artikel over SVW