Ebbers en Verkerk sluiten seizoen feestelijk af bij EBOH

0
534
Wesley Ebbers Leroy Verkerk EBOH

Wesley Ebbers (31) en Leroy Verkerk (35) zijn niet meer weg te denken uit de hoofdmacht van EBOH. De veelzijdige spelers sloten het seizoen af met een feestelijk jubileumduel, waarin EBOH met 7-0 won van Alblasserdam. 

DORDRECHT – Ebbers ontving een mooi portret voor 300 wedstrijden in EBOH 1, Verkerk voor 250 wedstrijden in de hoofdmacht van de Dordtse club. ,,Die 300ste en 250ste hadden we een tijdje terug al gespeeld hoor, maar het was leuk om het seizoen nog even feestelijk af te sluiten op deze manier. Ad Holster houdt dat allemaal netjes bij, het zijn toch leuke dingen om te weten. En het is een mooi stukje waardering naar twee echte clubjongens, want die zijn zeldzaam tegenwoordig. Daan Vegt heeft er 320 gespeeld bij Wieldrecht, maar die is nu ook gestopt. Wij waren allebei nog piepjong toen we debuteerden, 16 en 17 jaar, dat helpt natuurlijk wel als je zo’n aantal wil bereiken”, zegt Verkerk, die als tiener besloot om voor speelminuten te gaan bij SC Emma onder Marco ten Braak en later onder Ries Fok (een ander EBOH-icoon) nog voor Unitas in Gorinchem speelde.  

Wesley Ebbers speelde nog een jaartje bij Nieuw-Lekkerland, maar keerde in 2017 terug bij EBOH toen zijn vader René samen met Ries Fok als trainersduo nieuw leven in EBOH kregen. ,,Dat resulteerde in het eerste seizoen direct in het kampioenschap en dat is nog altijd het mooiste seizoen dat wij hier hebben meegemaakt”, zegt Ebbers. ,,Alles viel toen samen. Wekelijks dezelfde basiself en vier jongens die zich schikten in hun rol vanaf de bank. We zijn dat seizoen kampioen geworden met vijftien jongens en geweldig voetbal”, vertelt Verkerk, die dat seizoen clubtopscorer werd. 

Districtsbeker
In de jaren daarvoor vocht EBOH nog tegen degradatie uit de derde klasse. ,,Dat is een paar keer echt heel spannend geweest, ook in de nacompetitie. Ik weet niet hoe het nu met EBOH was gegaan als we toen waren gedegradeerd. Ik denk dat het heel lastig was geweest om nog uit dat dal op te klimmen, omdat geen goede voetballer op dat niveau had willen spelen”, zegt Verkerk, die als verdediger en middenvelder uit de voeten kan. Ebbers begon nog als aanvaller, maar is inmiddels al jaren een middenvelder die naast het mooie combineren en dribbelen ook heeft geleerd om te bikkelen. Dat liet hij dit seizoen nog zien in de districtsbeker, waarin EBOH grote indruk maakte met zeges op eersteklassers SVW, Oranje Wit, De Zwerver en zelfs de Zeeuwse amateurgrootmacht Kloetinge, dat dit seizoen kampioen werd in de vierde divisie A.         

,,Dat zijn onvergetelijke wedstrijden, vooral die 1-3 overwinning bij Oranje Wit en die avondwedstrijd hier thuis tegen Kloetinge (2-1 winst) met veel publiek langs de lijn in de kou op 28 februari”, zegt Ebbers. De manier waarop EBOH uit het bekertoernooi vloog steekt echter nog altijd bij de twee clubjongens. ,,We verloren thuis met 5-6 van VC Vlissingen. Als je tegen een Zeeuwse derdeklasser vijf keer scoort moet je die wedstrijd natuurlijk gewoon winnen. De districtsbeker is uiteindelijk gewonnen door de Bredase zondagderdeklasser Groen Wit en daar verdienen ze de credits voor, maar eigenlijk hadden wij dit seizoen het karwei af moeten maken als je ziet wie we hebben uitgeschakeld.”

Bankzitten
In de competitie was EBOH de eerste periode ongeslagen, maar Papendrecht werd uiteindelijk glansrijk kampioen in 2H. ,,Dat wij uiteindelijk nog zesde zijn geworden na zo’n goede eerste seizoenshelft is eigenlijk wel zonde, maar het zijn de problemen waar we de laatste jaren wel vaker tegenaan lopen. We beginnen met een brede en enthousiaste groep, maar gedurende het seizoen haken er toch altijd wat jongens af door blessures of andere omstandigheden”, zegt Verkerk. ,,Iedereen wil altijd een brede selectie hebben, maar niemand wil op de bank zitten. Dat is voor clubs, trainers en spelers natuurlijk altijd lastig hoe je daar mee om moet gaan. Wij vinden bankzitten ook niet leuk, maar soms is het even nodig en er komt altijd weer een plekje voor als je even geduld houdt.”

Ebbers en Verkerk draaien nu al jaren stabiel mee in de tweede klasse. ,,Of we zo’n kampioenschap of promotie nog eens willen meemaken? Ja, natuurlijk, zeker op onze leeftijd zou het fantastisch zijn om dat nog eens mee te maken. Maar het begint ermee dat we als club die ambitie uitspreken en dan met z’n allen naar zo’n doel gaan toewerken, anders gaat het natuurlijk nooit gebeuren. Het zou geweldig zijn voor de spelers, maar de vraag is natuurlijk of de club er klaar voor is om zo’n stap te maken.

In de eerste klasse wordt door bijna alle clubs grof betaald en Oranje Wit maakte dit seizoen busreizen van meer dan honderd kilometer. Ik weet niet of deze club daar op zit te wachten. Gezelligheid is altijd heel belangrijk bij EBOH en dat zal ook nooit verdwijnen, maar als je meer wedstrijden gaat verliezen dan winnen weet je dat er altijd gezeur ontstaat, zo werkt dat overal.”

Mijlpalen
Het duo geniet voorlopig gewoon van de mooie sfeer binnen de club en de spelersgroep. ,,Daar zijn we echt wel uniek in, dat we bijna elke zaterdag met tien tot vijftien jongens uit het team samen op stap gaan. Dubbeldam heeft dat jaren terug gehad met een succesvol vriendenteam, maar verder zie je dat toch nergens meer? Er is altijd leven in de brouwerij en onze vriendinnen en vrouwen gaan ook goed met elkaar overweg, dus de sfeer is altijd goed”, zegt Ebbers.                                                                         

,,Hoe lang wij nog doorgaan? Poeh, dat is moeilijk te zeggen, dat kijk je altijd een beetje aan het einde van het seizoen aan. Natuurlijk merken wij allebei dat je boven de 30 sneller last krijgt van pijntjes en blessures, zeker op dat harde kunstgras overal, maar dat gedoe met kruisbanden of dat soort blessures is ons gelukkig bespaard gebleven. Wes heeft zijn eigen glazenwassersbedrijf en ik mijn eigen dakdekkersbedrijf, dus dat voel je soms ook wel. Ik zeg niet dat mensen op kantoor niet hard werken, maar daar heb je ‘s avonds op de training natuurlijk toch minder last van. We kijken het dus lekker per seizoen aan en wie weet welke mijlpalen we nog gaan bereiken.”

Klik op EBOH voor de laatste artikelen over de club.
Klik op EBOH voor meer informatie over de club.