Dylan Arbouw (Lyra): ‘Ik heb niet zoveel met trainers’

0
285
09_Lyra_DylanArbouw

Dylan Arbouw van Lyra leerde verdedigen van zijn vader. “Hij was vroeger, net als ik nu, een voorstopper en alle verdedigingslessen heb ik wel van hem geleerd. Om hard en strak te verdedigen en niet de kaas van het brood te laten eten. Ik heb nooit echt een favoriete speler gehad, iemand waar ik tegenop keek. Ja, mijn vader dus.”

Arbouw is bezig aan zijn eerste seizoen bij Lyra, dat uitkomt in de derde klasse. Na een jaartje in een lager elftal bij KMD – ‘We werden kampioen met het vijfde elftal’ – begon het weer te kriebelen bij de nu 29-jarige verdediger. “Ik heb mijn hele leven bij VCS en KMD gespeeld, maar bij de laatste club wilde ik niet meer in het eerste elftal spelen. Martin de Mooij, trainer van Lyra, is ook mijn trainer geweest bij KMD. Ik stuurde hem een berichtje met de vraag of hij mij kon gebruiken. Zo is het balletje gaan rollen eigenlijk.”

Martin de Mooij

De Mooij en Arbouw hebben een goede band, vertelt de voetballer. “Dat is best uniek, want ik heb niet zoveel met trainers eigenlijk. Ik kan vaak niet geweldig met trainers opschieten. Daarom word ik het ook zelf nooit, al train ik nu wel het tweede elftal van mijn vriendin bij KMD. Op maandag alleen, dat vind ik wel leuk om te doen en die meiden ook. Soms kopieer ik een training van Martin de Mooij, maar ik verzin zelf ook oefenstof. Leuk om te doen, maar nee, je gaat mij nooit als trainer langs de kant zien na mijn carrière.”

Nieuwe afdeling

Met Lyra komt Arbouw uit in de derde klasse D, een nieuwe afdeling voor de club uit De Lier. “Dat is wel even anders. Veel Westlandse derby’s zijn er niet meer over”, vertelt Arbouw. Lyra komt in 3D onder meer Excelsior ’20, Kethel Spaland, CWO en Rhoon en Rozenburg tegen. “Ik vind het wel jammer dat de echte derby’s niet meer op het programma staan, op Naaldwijk na dan. Dat zijn toch wel de wedstrijden waar het echt om gaat. Niet dat je een stapje minder doet tegen andere clubs, helemaal niet, maar in een derby speelt meer. Die wedstrijden moet je winnen, om gekroond te worden tot de club van het Westland. Het is anders voetballen.”

‘Mezelf uitdagen’

Met zijn 29 jaar zit Arbouw niet meer aan het begin van zijn carrière, maar dat neemt niet weg dat hij nog steeds ambitieus is. “Ik zit een beetje op die leeftijdsgrens hè. Als ik nog een mooie stap kan maken, wil ik dat wel. Ik wil mezelf wel uitdagen. Ik denk dat ik iemand ben die een hoger niveau kan aantikken. Met KMD speelden we een jaar in de tweede klasse, we degradeerden direct weer door veel pech, maar ik kon wel mee met dat niveau. Dat wil ik best nog een keer proberen, tegen betere aanvallers. Er is echt niets mooier dan een spits uitschakelen. Als hij aan het zeiken is of chagrijnig wordt omdat hij er niet aan te pas komt, dat vind ik heerlijk. Als het gebeurt, een stap hogerop, is dat leuk, maar zo niet is dat ook prima. Ik moet wel gevraagd en gezien worden. Wat dat betreft ben ik nog een beetje van de oude stempel.”

Arbouw hoopt met Lyra op een seizoen bovenin de derde klasse D. “Ik vind dat we mee moeten doen om het kampioenschap. Of in ieder geval een periodetitel moeten winnen. Ik heb het goed naar mijn zin bij Lyra. We hebben een team met goede en leuke gasten. Het hele plaatje klopt eigenlijk gewoon.”

Klik op vv Lyra voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Lyra voor meer informatie over de club.