DVVC profiteert van vergroeningsslag

0
271

In een tijd dat sommige clubs het gas hebben uitgezet om torenhoge rekeningen te voorkomen, zit DVVC er warmpjes bij. De club uit Dongen, die in het voorjaar nog het 90-jarig bestaan vierde, maakte de afgelopen jaren een verduurzamingsslag.

Bang dat het bestuur de gaskraan dichtdraait en de douches verboden terrein worden zoals bij bijvoorbeeld TVC Breda, hoeven de leden van de club niet te zijn. Ja, DVVC heeft ook last van de hoge energietarieven, maar slechts in beperkte mate, laat voorzitter Carla van Delft weten. “Alleen onze kleedkamers zijn niet gasvrij”, zegt ze. “Daar zijn we een oplossing voor aan het zoeken. We hebben al het eerste gesprek achter de rug met een bedrijf voor een warmtepomp-constructie. De oplossing is wel wat ingewikkelder dan bij nieuwbouw. We hebben op het piekmoment op zondag 4500 liter warmtetapwater nodig. Om kwart over vier komen zes elftallen het veld af. Gemiddeld vijftien spelers die per douchebeurt vijftig liter warm water gebruiken. Het doel is dat we halverwege volgend seizoen ook in de kleedkamers van de gas af zijn. Dat hebben we onze leden ook beloofd.”

Van Delft (61) trad in 2017 aan als voorzitter en verzamelde in die periode een aantal gelijkgestemden in het bestuur van de club. “Het was duidelijk dat er iets moest gebeuren aan de accommodatie”, zegt ze. “Er was veel achterstallig onderhoud en aan duurzaamheid deden we niet.”

Van Delft schrok zich een hoedje toen ze maandelijkse afdracht van DVVC voor energie was. “1400 euro. Een absurd bedrag, terwijl we hooguit zes, zeven maanden echt gebruik maakten van het complex.”

Van Delft en haar medebestuursleden maakten een uitvoering plan om de accommodatie te verduurzamen. “We hebben alles simpelweg één voor één afgepeld. We zijn begonnen in de kantine. Daar hingen wel vijftig spotjes en die hadden allemaal geen energiezuinige verlichting. De frietkachel en de koelingen vraten energie. Die hebben we allemaal vervangen door energiezuinige apparatuur. In de kantine hebben we het aantal spotjes in aantal teruggebracht en LED-verlichting aangebracht. Vervolgens zijn we gaan isoleren. Isoleren, isoleren, isoleren. De resultaten waren verbluffend. Keerzijde is dat het in de kantine erg warm kan zijn, terwijl de verwarming niet aan staat. Daarom hebben we airco’s nodig om het te laten afkoelen. We speelden onlangs de derby tegen Olympia’60. Het was aardig druk en buiten was het bijna twintig graden.”

Met zonnepanelen op het dak en LED-verlichting in de lichtmasten werd een volgende stap gezet in de vergroeningsslag. “Flinke investeringen, maar investeringen die het dubbel en dwars waard maken”, zegt Van Delft. “Je hebt het in een kleine tien jaar terugverdiend. We hebben uitgerekend dat we op basis van de situatie van vorig jaar, dus voor de huidige energiecrisis zeg maar vijftig procent besparen. We waren op jaarbasis zestienduizend euro kwijt. Voordat de prijzen omhoog gingen, betaalden we zeshonderd euro per maand. We betalen nu weliswaar tweeduizend euro door de hoge energieprijzen, maar dat was een veelvoud geweest als we de duurzaamheidsslag niet hadden gemaakt.”

Dat DVVC in Dongen wordt bestempeld als de ‘groenste club van de gemeente’ doet Van Delft goed, zoals de preses ook met een voldaan gevoel terugkijkt op de viering van het 90-jarig jubileum eerder dit jaar. “Vanwege de coronamaatregelen konden we geen grote activiteiten van tevoren plannen. We hebben elk team de mogelijkheid gegeven om iets te organiseren. Dat mondde uit in zestien, zeventien feesten. Daar bovenop hebben we nog een officiële receptie en groot jubileumfeest georganiseerd. Het was een uniek door de leden zelf georganiseerd jubileum.”

Klik op de link voor meer artikelen over DVVC
Klik op de link voor meer informatie over DVVC