Duizendpoot Marcel Stam blikt terug op mooi seizoen bij Tricht 1

0
241
VVTricht_teamleider_Foto

Marcel Stam (60) is sinds twee jaar de teamleider voor het eerste van VV Tricht. Het is beslist niet zijn eerste rol die hij vervult binnen de club en ook zeker niet de laatste. ¨Voetbal zit in mijn bloed, ik wil er elke week mee bezig zijn¨.

De liefde voor voetbal ontstond bij Stam al op vroege leeftijd. Hij doorliep alle gelederen van GVV en verhuisde op zijn vijfentwintigste uit de regio. Anderhalf decennium later keerde hij terug en ging hij in Tricht wonen. Dat was dan ook het startschot van zijn carrière bij VV Tricht. ¨De eerste zeven jaar heb ik nog gevoetbald bij Tricht, tot mijn achtenveertigste. Ik kreeg problemen met mijn kruisband en besloot om te stoppen. Maar helemaal kon ik het voetbal niet loslaten. Ik ben toen mijn zoon, die in die tijd in de F-pupillen zat, training gaan geven. Dat heb ik gedaan tot en met de B1, wat nu de o17 is. Ik had graag mijn trainerscarrière doorgezet, maar vanaf de A-junioren wordt er een trainersdiploma geëist bij VV Tricht. In de o19 besloot mijn zoon ook om te stoppen met voetballen. Hij was een veelbelovende keeper, die ik ongetwijfeld in het eerste had zien komen. Maar door wat onenigheid met de keeperstrainer verloor hij het plezier en zette hij er een punt achter. Voor mij was dat echter geen reden om niet meer actief te blijven bij de club.¨

Tijdens die jaren als trainer heeft Stam ook andere rollen vervuld bij VV Tricht. Zo zat hij in het jeugdbestuur en was hij een tijdje de wedstrijdsecretaris voor de jeugd. Ook op het veld was Stam nog actief als scheidsrechter. Nadat zijn zoon stopte stond hij voor een keuze: wat nu? ¨Ik werd gevraagd om te vlaggen bij de o19. Daar begon mijn samenwerking met Jacob van Zanten. Dat heb ik een jaartje gedaan, totdat Jacob trainer van het eerste werd. Hij vroeg mij toen om mee te gaan als grensrechter. Na drie maanden besloot de toenmalige teamleider, Addy IJzerman, te stoppen om zich weer volledig te focussen op het fluiten. Zo ben ik aangesteld als teamleider van eerste.¨

De rol van teamleider is bij het eerste van Tricht iets anders ingericht dan normaal. Ze hebben namelijk niet één, maar twee teamleiders. ¨Toen die rol twee jaar geleden vrijkwam, besloot de keeper van Tricht 1, Glenn Robbemondt, te stoppen. Hij wilde ook graag nog iets betekenen voor het team. Hij heeft natuurlijk een goede band met veel van die jongens omdat hij er jaren mee heeft gespeeld. Ik ben al wat ouder en vind het moeilijk om echt een connectie te krijgen met zulke jonge gasten. We hebben er voor gekozen om dat op te lossen door Glenn als aanspreekpunt voor de jongens te benoemen, dus echt iemand die tussen de jongens in staat. Ik ben er voor het administratieve gedeelte van de job. Dat houdt in dat ik de opstellingen doorgeef aan de KNVB, ik houd bij wie zich afmeldt en wie er geblesseerd is en ik maak een verslag van de wedstrijden. Dat is voor ons eigen gebruik handig, voor eventuele schorsingen en om statistieken bij te houden. Maar dat is ook bestemd voor de regionale voetbaljournalist die een verslag van onze wedstrijden uitbrengt. ̈

Die werkzaamheden waren het afgelopen seizoen absoluut geen straf om te doen voor Stam. Tricht 1 heeft volgens Stam een uitermate sterk seizoen achter de rug: ¨Onze doelstelling was handhaving, omdat nu de onderste zes in aanmerking komen voor degradatie. Met een vierde plek, een periodetitel en daarmee kans op promotie hebben we een uitstekend seizoen gedraaid. Maar wat ik het mooiste vind is de ontwikkeling van ons team. We hebben een hechte groep jongens, waarvan er een aantal al sinds de jeugd samenspelen. Maar ze zijn niet te beroerd om nieuwelingen op te nemen in de groep, zo is onze nieuwe keeper heel goed opgevangen. Dat doet mijn teamleiders hart natuurlijk iets harder kloppen. Daarvoor mijn complimenten naar de jongens.¨

Klik op vv Tricht voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Tricht voor meer informatie over de club