Doesburg biedt jeugd GOES een podium

0
137

Bij GOES gaat de aandacht vaak uit naar het eerste elftal op zondag en sinds afgelopen seizoen ook het zaterdagteam, maar op de achtergrond is Pearl Doesburg druk bezig met de jeugd van de club. Sinds vorig jaar wordt er serieus werk gemaakt van de jeugdafdeling, dat werpt zijn vruchten af, maar kan nog veel beter volgens de Technisch Jeugd Coördinator.

De 50-jarige Doesburg is absoluut geen onbekende in het Zeeuwse voetbal. Ongeveer twintig jaar geleden begon hij als jeugdtrainer bij GOES, daarna was hij onder andere trainer bij JVOZ, Jong-Ambon en Hansweertse Boys. Inmiddels vervult hij de functie van TJC alweer ruim negen jaar, vooral in het afgelopen jaar ziet hij vooruitgang. “Bij de oudere jeugd gaat het niveau omhoog, de jongere jeugd blijft lastig.” Hij legt uit hoe hij samen met trainers en de club te werk gaat. “We proberen op alle standaardteams trainers met minimaal een TC3-diploma aan te stellen en voor de hogere teams proberen we spelers te ‘scouten’.” Dat scouten is precies de reden dat de jongste teams achterblijven. “Talenten vertrekken naar JVOZ, dus dan raak je kwaliteit kwijt. Maar dat is voor die jongens natuurlijk heel mooi.”

INSTELLING
Per dag is Doesburg naar eigen zeggen gemiddeld twee tot drie uur bezig met werkzaamheden voor GOES, dat zit in het regelen van trainers, samenstellen van teams, maar ook zelf training geven. Op dit moment is hij verantwoordelijk voor de JO19 en de JO17, de beleving van die jongens geeft hem energie. “Ze willen graag en willen altijd winnen. Talent is er wel, wij proberen ze te helpen met een stukje instelling.”

Met de ontwikkelingen heeft Doesburg een duidelijk doel voor ogen. “We willen alle standaardteams in de eerste klasse hebben, dat is goed voor het niveau van de spelers.” Toch is kampioen worden en promoveren niet het belangrijkste voor hem. “Ik haal plezier uit het feit dat die jongens luisteren en dat ik ze stappen zie maken, dan hebben ze toch weer wat geleerd.” De oprichting van het zaterdagteam is wat hem betreft in ieder geval een stap in de goede richting. “Het zaterdagteam geeft die jongens een podium om op te spelen, Derde Divisie is nog te hoog gegrepen.”

AANDACHT
Doesburg werkt dus dagelijks hard om de jeugd naar een hoger plan te tillen, maar hij merkt dat het niet vanzelf gaat. De club zou wat hem betreft wel wat actiever kunnen zijn. “Er moet vanuit de club meer aandacht zijn voor de jeugd, want dat is belangrijk voor een vereniging. Het zoeken van vrijwilligers blijft ook gewoon erg lastig.” Als laatste is hij bezig om een Onder 23 team op te starten, zodat er op een goed niveau wedstrijden gespeeld kunnen worden. “We hopen dat dit op korte termijn gerealiseerd kan worden.” In vergelijking met voorgaande jaren merkt hij dat er meer rust is binnen de jeugd en spelers echt komen om te voetballen. Hij heeft ook nog een oproep. “We zoeken altijd naar jonge trainers. Die hebben frisheid en binding met de jeugd, dat helpt enorm.” Doesburg sluit af met een veelzeggende zin. “Ik wil niet te veel aandacht hebben, straks denken mensen nog dat ik belangrijk ben. Ik doe het liever op de achtergrond.”