Desiree Aerts heeft blauw VDL-bloed

0
362

De wieg van Desiree Aerts en haar broer stond nog nét niet op het terrein van VDL, maar veel scheelde het niet. Als klein meisje werd ze vroeger meegesleept naar de club waar haar vader keeper was van het vierde elftal op zondag. Anno 2022 vertolkt Aerts (52) als bestuurslid vrijwilligers-zaken en waarnemend penningmeester een sleutelrol.

Aerts is zo’n vrijwilligster die nooit te beroerd is om haar handjes voor de club te laten wapperen. Ze helpt met de organisatie van het Robin van Persie-toernooi en als het nodig is, staat ze achter de bar. “Ik heb er echt lol in”, zegt ze. “VDL is één grote familie. We proberen de club met elkaar zo goed mogelijk te runnen. Het plezier en de lol die we daarbij hebben is groot.”

Zelf voetbalde ze ook als meisje. “Je had toen nog geen meisjesteams, dus speelde je bij de dames. Ik was twaalf, dertien jaar. Ik kan daardoor altijd zeggen dat ik het eerste heb gehaald, haha.”

Normaal gesproken neemt de man de vrouw mee naar de voetbalclub, maar in het geval van Aerts, meisjesnaam Groen, was dat precies andersom. “Hij kwam niet uit een voetbalfamilie, maar toen onze twee jongens gingen voetballen bij VDL is hij er ook betrokken bij geraakt. Mijn jongste zoon speelt in de JO18-1, mijn oudste zou eigenlijk in de onder 23 zitten, maar hij is een paar maanden geleden bij defensie gegaan. Dat hij niet meer kan voetballen vindt hij jammer, maar het is heel lastig te combineren.”

Aerts begon als vrijwilligster als hulp-coördinator bij de E-tjes, maar al snel werd ze gevraagd voor andere taken. Drie jaar geleden kwam ze in het bestuur met vrijwilligerszaken als portefeuille. “In die periode heeft de club een nieuw vrijwilligersbeleid aangenomen waarbij ieder lid verplicht werd voor tien uur per seizoen taken uit te voeren. Dan moet je denken aan het draaien van een bardienst, schoonmaken, maar ook wedstrijden fluiten. We maken daarbij gebruik van de vrijwilligersmodule in de app van Sportlink. Daarin staan de taken vermeld en kunnen seniorenleden en ouders van jeugdleden zich aanmelden. Het doel is dat iedereen veertig punten haalt. Je haalt tien punten voor tweeënhalf uur bardienst. Die verplichte taken zijn nodig anders krijgen we het niet meer rond.”

De ervaringen zijn volgens Aerts redelijk. “Door die gebroken coronaseizoenen was het lastig om een compleet beeld te krijgen. Wat we wel zagen is dat het bij de jeugd goed ging en dat we bij de senioren er nog even wat druk achter moesten zetten.”

Na het vertrek van de penningmeester heeft Aerts er tijdelijk ook een tweede bestuursfunctie bij: die van waarnemend schatkistbewaarder. “Ik weet inmiddels bijna alles van de coronaregelingen”, lacht ze. “Gelukkig heb ik hulp van nog twee andere vrouwen. Het is druk, maar samen is het prima te doen.”

Juist in de afgelopen periode was het belangrijk voor clubs om goed op de uitgaven te letten. Aerts zei zeker niet tegen elk voorstel ja. “We hebben als club altijd wel plannen. Soms kan dat, soms ook niet. Zo bestaat de wens om de vloer van de kantine te vernieuwen. Dat vergt een forse investering. Nu dus even niet. Pas geleden was één van de koelkasten kapot. Ja, dat moet er meteen een nieuwe komen.”

Financieel is VDL gezond, maar wat de toekomst brengt is voor Aerts lastig te voorspelen. “We hebben het geluk dat we nog een energiecontract hebben tot eind volgend jaar. We hebben één van de laagste contributies van de omgeving en dat willen we zo houden. De drempel naar VDL willen we laag houden.”

Klik op VDL Maassluis voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VDL Maassluis voor meer informatie over de club.