De Fendert kan hulp gebruiken: ‘Vele handen maken licht werk’

0
202

Om de daling van het aantal vrijwilligers een halt toe te roepen, werkt vv de Fendert aan een nieuwe organisatiestructuur. Met het project ‘Aan de slag met de Toekomst’ wil de club duidelijk maken aan zijn leden dat het overal binnen de vereniging wat extra handjes kan gebruiken.

HappyPoint_desinfectie

De Fendert bestond in 2019 negentig jaar. ‘Daar kunnen we trots op zijn, maar halen we de honderd wel?’, zo startte het animatiefilmpje dat de aanwezigen konden zien op de nieuwjaarsreceptie van de club. “Die boodschap was misschien wat gechargeerd, want het gaat in principe goed met onze mooie vereniging”, zegt Joost Frijters. “We hebben ruim 550 leden, een hartstikke mooi sportpark en een prima jeugdafdeling. Maar toch is het noodzaak dat onze leden zich bewust zijn van ons vrijwilligerstekort. Want de groep die zich belangeloos inzet voor de club, dunt helaas steeds verder uit. We zullen het echt meer met z’n allen moeten gaan doen om de club ook in de toekomst gezond te houden”, aldus het bestuurslid.

Project
Om daar verandering in te brengen, startte De Fendert in 2020 met het project ‘Aan de slag met de Toekomst’. Dit plan omvat een soort herstructurering van de organisatie om de vereniging toekomstbestendig te maken. “De laatste jaren kregen onze vaste vrijwilligers steeds meer taken erbij omdat ze geen opvolgers voor zichzelf konden vinden. Neem onze voorzitter Kees Rombouts, die heeft ontelbaar veel taken bij de vereniging en dat willen we eigenlijk voorkomen. Om onze bestaande vrijwilligers te ontlasten, werken we daarom nu zo veel mogelijk in projectteams”, zegt Frijters, zelf hoofd vrijwilligerszaken binnen De Fendert. “Dat zijn: het secretariaat, financiën, accommodatiezaken, communicatie, vrijwilligerszaken, technische zaken, kantinebeheer en jeugdzaken. Vrijwilligerswerk moet leuk zijn en laagdrempelig. Een rol als vrijwilliger moet je niet afschrikken, maar juist motiveren. Vele handen maken licht werk, dat is de boodschap die we willen uitdragen.”

Presentatie
Door corona moet De Fendert zijn leden op een andere manier zien te bereiken. Het plan om in de rust van jeugdwedstrijden met ouders in gesprek te gaan, moest helaas in de ijskast. Nu het rustiger is op het fraaie sportpark in Fijnaart, merkt Frijters dat de club zijn leden ook moeilijker bereikt. “Persoonlijke benadering werkt het beste”, zegt het bestuurslid. “Maar we zijn overgeschakeld op een meer digitale campagne en daarmee hebben we toch al enkele extra vrijwilligers kunnen werven. Via WhatsAppgroepen is de hele vereniging tegenwoordig binnen no time op de hoogte van de belangrijkste zaken en de vacatures die we in de nieuwe projectteams hebben.”

Door het project wist De Fendert ook wat vrijwilligers te binden uit onverwachte hoek, tot vreugde van Frijters. “Vaak denk je bij bepaalde taken aan mensen die je kent omdat ze al vrijwilligerswerk doen. Maar door ons project melden zich ook leden of ouders die we nog niet goed kenden. Zo hebben we enkele moeders die willen helpen met de administratie van de club.” Al met al is Frijters blij met het project, maar tevreden is hij zeker nog niet. “We hebben nog een hoop extra vrijwilligers nodig, zowel op structurele als incidentele basis. Voor het vervolgen van de campagne kijken we uit naar de herstart van de competitiewedstrijden.”

 

Klik hier voor meer artikelen over VV de Fendert.