‘De eerste trainingen ging het zó snel’, aldus Dave Schoenmakers van Moerse Boys

0
775
dave-schoenmakers-moerse-boys

Na anderhalf seizoen in de hoofdmacht van Achtmaal, maakte Dave Schoenmakers op zestienjarige leeftijd de overstap naar Moerse Boys. Een flinke stap omhoog, maar op dat moment precies de uitdaging waar de spits (19) naar op zoek was. “Ik had de ambitie om hier ooit in het eerste te spelen.”

En dat laatste, dat is gelukt. Want zijn ontwikkeling ging de laatste jaren snel. “Het eerste seizoen mocht ik meteen mee gaan trainen en draaide ik eigenlijk een ‘droomvoorbereiding’. De eerste wedstrijd, tegen Dongen, had ik er na vijf minuten eentje in liggen.” In de competitie kreeg Schoenmakers vervolgens nauwelijks de kans, hoe anders is dat met een basisplaats in de vierde divisie nu. Een flinke verandering voor de behendige aanvaller. “Bij Achtmaal speelden we vierde klasse of zelfs vijfde, voetballend is dat een héél groot verschil. De eerste trainingen ging het zó snel, daar moest ik echt aan wennen. Ineens sta je tegen verdedigers die al 300 wedstrijden op dit niveau hebben gespeeld, zie dan je wapens nog maar te gebruiken…”

Completere spits
Wapens die Schoenmakers, vooral met zijn snelheid en handigheid, wel degelijk in huis heeft. Zagen ze ook bij Achtmaal al snel. “Daar ben ik begonnen toen ik vier was, op mijn vijftiende zat ik al bij het eerste.” Wisten ze ook bij NAC, vertelt hij. “Ik werd gescout, mocht twee proeftrainingen komen doen, maar tijdens de eerste raakte ik zwaar geblesseerd aan mijn enkel. Lag ik er twaalf weken uit.” Toch liet de jongeling zich daardoor allesbehalve uit het veld slaan. Precies op dat moment kwam Moerse Boys. Een sprong in het diepe, zo bleek. “Het is een hechte club, desondanks was het begin lastig. Je komt binnen als een zestienjarig mannetje, tijdens corona… We mochten niet in de kleedkamer, dan sta je alleen samen op het veld. Toen was het moeilijk om mee in de groep te gaan. Daar heb ik twee jaar lang wel moeite mee gehad.” Heel wat teamuitjes en gezellige momenten in de kantine verder, voelt Schoenmakers zich inmiddels helemaal thuis. En ook op het veld, gaat het steeds een beetje makkelijker. “Bij Achtmaal was het vaak: Zoek Dave maar, die is toch sneller. Nu moet je een bal vasthouden, komt er iemand onder en pas dan ga je diep. Het is veel meer nadenken.” Iets dat de jongeling sowieso probeert te doen. “Misschien had ik in de jeugd al op een hoger niveau moeten gaan voetballen? Maar dat is achteraf.” Ondanks die ‘achterstand’, maakt Schoenmakers nog altijd stappen, zo merkt hij zelf. “Ook lichamelijk, qua kracht, ben ik vooruitgegaan. Ik ben een completere spits geworden, met steeds meer overzicht.”

Aanpoten
Behoudens een blessure, hij stond een maand langs de kant met zijn schouder uit de kom, maakt de spits dus genoeg minuten. Het aantal competitiedoelpunten valt wat dat betreft nog een beetje tegen. “Ik heb er nu één… Dat moet echt meer! Uiteindelijk hoop ik er toch wel een stuk of acht te maken.” Heel gek is het overigens niet, dat die doelpuntenregen een klein beetje is opgedroogd. “Met Achtmaal speelden we in de vijfde klasse, dan win je alles. Nu is het aanpoten, dan is het lastiger om die positieve vibe past te houden.” Want met een plek in de onderste regionen van de vierde divisie, is het inderdaad aanpoten. “Het is denk ik vooral een stukje kwaliteit. Soms kijk ik op internet waar tegenstanders hebben gespeeld, als je dan die namen ziet… Het verschil in mogelijkheden met andere clubs is soms enorm, dan is het al heel knap hoe wij het doen.” En dus moet hij ook zelf keihard blijven werken om nóg beter te worden, want aan ambities geen gebrek. “Ik moet af en toe iets meer rust hebben, dan wil ik te graag. Bal vaster zijn en overzicht houden.” Net als zijn ‘voorbeeld’, Erling Haaland. “Die is zo met die goal bezig, dat vind ik fantastisch om te zien. Het ziet er bij hem soms een beetje lomp uit, dat is denk ik bij mij ook zo, haha!” Al met al, is Schoenmakers meer dan blij met zijn stap, een seizoen of drie geleden. “Daar heb ik het vaak met ‘ons pa’ over. Ik scoor misschien minder dan dat ik gewend was, maar ik heb nu al zoveel geleerd. De spelers om je heen, een Daan van den Broek. Het is uniek om naast dat soort jongens te staan.” Op naar zijn plafond. “Ik ga hier niet weg, voordat ik heb bereikt wat ik wil: bepalend worden en veel scoren!”

Klik hier voor meer artikelen over Moerse Boys
Klik hier voor meer informatie over Moerse Boys