De DIA Academie moet helpen ontwikkelen

0
396

Een nieuw beleid, te beginnen bij de onderbouw. Want met de opkomst van een hoop voetbalscholen, moest er bij DIA iets gebeuren. Een (extra) training op woensdagmiddag, onder leiding van Robert Braber. In Teteringen zien ze het helemaal voor zich.

Als bestuurslid voetbalzaken, is dát eigenlijk precies zijn functie. En dus doet Richard Betten enthousiast zijn verhaal. “Het belangrijkste? De jeugd zo goed mogelijk laten voetballen.” Maar de oud-voorzitter van de TC, weet als geen ander, zoiets komt niet vanzelf. “Plezier en presteren moeten hand in hand gaan. Met het nieuwe beleid richten we ons niet alleen op de selectie, maar ook op de breedtesport. Uiteindelijk moet de vereniging ook groeien.” Als voormalig jeugdtrainer en huidig bestuurslid, staat Betten met ‘zijn voeten in de klei’ en ook het fluiten van wedstrijdjes geeft hem een duidelijk inzicht. “Er komen steeds meer commerciële voetbalscholen die aan kinderen trekken, dat kunnen wij zelf ook. Daarom starten we met de DIA Academie, te beginnen bij de onderbouw.”

Ontwikkelen
Alle jeugdelftallen, van de JO7 tot en met de JO10. “Iedere woensdagmiddag krijgen ze training van Robert Braber, volgens de filosofie van de KNVB.” De doelstelling? “Uiteindelijk hopen we de spelers van de onderbouw te helpen ontwikkelen, ieder op hun eigen niveau.” Maar dat niet alleen. “Het is ook een beetje ’train de trainer’. Robert is in het bezit van veel papieren en kan onze trainers een hoop leren. Welke stof kun je aanbieden? En hoe geef je een goede training? Dat gaan we faciliteren.” Begonnen in september. “Het is allemaal kosteloos. Ze krijgen nu zelf nog de keuze om het als extra training te gebruiken, of in plaats van die met het team. Dit jaar zien we echt als pilot. Hoe bevalt het bij ouders, trainers en spelers. Daar zijn we heel benieuwd naar.”

Een flinke operatie. “Alle jeugdelftallen doen mee, dus dat zijn zo’n 220 kinderen op de woensdagmiddag.” Heel stiekem dromen Betten en DIA zelfs al een beetje groter. “Twee trainingen of uitbreiden naar de bovenbouw. Zeker dat laatste is wel een wens van mij en de club, daar zijn we al naar aan het kijken.” Allemaal met maar één doel: “De gehele jeugdopleiding meenemen in de academie, conform het technisch beleidsplan van de TC.” En niet voor niks. “De trainingen zijn iets anders, veelal in spelvorm. Hoe ontwikkel je een zevenjarige? Die hebben natuurlijk een heel andere spanningsboog.”

Betrokkenheid
Met Braber vonden ze de perfecte trainer, vertelt Betten. “Robert heeft bij DIA gevoetbald en eigenlijk hebben we altijd contact gehouden. Toen we een trainer voor het eerste hadden gevonden en op zoek waren naar spelers, kwamen we bij hem uit. Eerst zou hij assistent en speler worden, in combinatie met de academie. Dat ging niet door, maar deze stond nog.” Vol enthousiasme. “We vinden als vereniging dat we dit aan moeten bieden aan onze leden, spelers en ouders rekenen daarop.” En de vraag, die neemt alleen maar toe. “Inmiddels zitten we op meer dan 1000 leden en dat blijft maar stijgen.”

Des te belangrijker is deze nieuwe stap, meent Betten. “In de bovenbouw zien we dat er ook andere interesses beginnen te komen. Als we dit door de gehele jeugdopleiding door kunnen voeren, kunnen we die leeftijd misschien ook wel betrokken houden. Bijvoorbeeld door ze enthousiast te maken voor het geven van training.” Een plan voor de toekomst dus. “Meer vrijwilligers en meer doorgroei richting de selectie. Als je iedereen kunt opleiden op basis van dezelfde methodiek, ga je daar bij de senioren de vruchten van plukken.” Dat is nodig ook, bij de derdeklasser. “We moeten zorgen dat we in de onderbouw al weten welke spelers talentvol zijn en de ambities hebben.” En dan, over tien jaar… “Spelen we hopelijk met eigen jongens in het linkerrijtje van de tweede klasse!”

Klik op RKVV Dia voor de laatste artikelen over de club.
Klik op RKVV Dia voor meer informatie over de club.