‘De derde klasse is beter voor ons’, aldus Jarno Kraaij van vv Altena

0
702
Altena_Speler_RinusvanNoorloos

Een zware blessure, een lastig seizoen en degradatie naar de derde klasse. Het zijn stuk voor stuk dingen om als Jarno Kraaij zijnde behoorlijk chagrijnig van te worden. Toch probeert de centrale verdediger van Altena positief te blijven. “Over voetbal praten, is altijd leuk!”

Zelfs na een competitie met slechts twee overwinningen en elf behaalde punten, zo blijkt dus. “We hebben wel een gezellige groep, met veel eigen jongens. Dat houdt het dan nog leuk.” Toch ligt daar volgens de 27-jarige Kraaij dan ook meteen wel een beetje het probleem. “De gemiddelde leeftijd is denk ik iets van 21. Die gasten moeten ineens ‘volwassen’ zijn.”

Als één van de oudere spelers binnen de groep, herkende hij al snel het probleem. “Voor het eerst bij het eerste of überhaupt in het seniorenvoetbal, het moesten echt nog mannen worden.” Want na het bekende verhaal van afgelopen zomer, Altena moest afscheid nemen van een twaalftal spelers, liep het allemaal maar moeizaam. “We kregen natuurlijk een nieuwe trainer (Richard den Ouden), maar dat boterde niet. Hij verkeek zich op het niveau in de groep, dat viel hem tegen.”

Vriespunt
De nieuwe trainer werd al snel weer de oude trainer en rond de winter opgevolgd door Marinus van der Pijl. “Toen werden we meer een team, dat was wel het belangrijkste. Om het met z’n allen te doen. Daarna kregen we ook voetbal in de ploeg.” Maar de vraag is, of dat niet wat te laat was. “In de winterstop stonden we op twee punten, dan weet je dat het lastig wordt…” Al wist Kraaij dat eigenlijk al eerder, is hij eerlijk. “Drie jongens stopten ineens tijdens de voorbereiding. Dan word je nog meer afhankelijk van de JO19.” En ook hijzelf, moest de eerste seizoenshelft vanaf de zijlijn toekijken. “Vorig jaar juni, brak ik op een vriendschappelijk toernooitje mijn enkel en kuitbeen. Pas in oktober of november, kon ik weer meetrainen.”

Proberen het tij te keren, deed de inwoner van Woudrichem natuurlijk wel, maar het schip was eigenlijk al grotendeels gezonken. “Het zat er op een gegeven moment wel een beetje in, dan is het misschien ook wat makkelijker te accepteren.” Helemaal, gezien de positieve ‘vibe’ op de club. “Veel Nieuwendijkse jongens in het eerste, strijd en soms ook goed voetbal.” Toch ging het met de sfeer binnen het team, een tijdje wat minder. “Tijdens de winterstop zat die wel rond het vriespunt. Toen was het fijn dat we even geen voetbal hadden, even wat anders.” Een weekendje weg deed, zoals wel vaker, wonderen. “Daarna ging het beter en begonnen we ook punten te pakken.” Het werden er negen, maar zo vertelt Kraaij. “Dat hadden er zeker achttien moeten zijn. Wedstrijden over de streep trekken, was een probleem. En daarnaast, hadden we moeite met scoren.”

Geen spijt
Toch is hij, na zijn terugkeer dit seizoen, blij om terug te zijn. “Vrienden riepen het al langer. En om eerlijk te zijn, heb ik er geen seconde spijt van.” Heel gek is dat gezien zijn verleden, ook niet. “Ik was vijf, toen ik hier begon. Het is en blijft toch mijn club.” Ook na omzwervingen bij onder meer BZC’14 en Wilhelmina’26. “Niks is zo leuk, als met vrienden op je eigen dorp voetballen.” In een voor hem inmiddels soort vriendenteam. “Het is natuurlijke echt ons kent ons. Alles is goed geregeld, dus ondanks de resultaten, heb ik het prima naar mijn zin gehad.” Resultaten die, als het goed is, volgend seizoen een stuk rooskleuriger moeten zijn. “De derde klasse is zeker beter voor ons. Lekker veel derby’s, weer tegen Woudrichem en tijd voor die gasten om verder te leren.” Want, zo merkte Kraaij. “Het is wel even een verschil tussen de jeugd en de senioren. Hier liggen ze na een beuk ineens zelf over de zijlijn.”

Die ervaring, in combinatie met een aantal versterkingen, geeft de burger moed. “Ze noemden mij nu soms opa, dus gelukkig komt er straks wat leeftijd bij. Als we dan niet in die top drie eindigen, gaat er wat mis.” Hopen op een zo snel mogelijke terugkeer naar die tweede klasse dus, met hem centraal in de verdediging. “Iemand die werkt voor elke meter, de boel aanstuurt en veel coacht. Mijn mond staat eigenlijk nooit stil. En soms, is het ‘tot hier en niet verder’. Dat hoort er ook bij.” Gedebuteerd op het middenveld en later minuten gemaakt als spits, staat Kraaij nu dus achterin zijn mannetje. En dat blijft hij gewoon lekker bij Altena doen. “Ik ga hier niet meer weg, dat heb ik mezelf voorgenomen!”

Klik op Altena voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Altena voor meer informatie over de club