Danny Biemans geniet op de achtergrond bij vv Sleeuwijk

0
294
Sleeuwijk - (l-r) tijdens de wedstrijd tussen Sleeuwijk 1 en Sparta’30 op Sportpark De Roef op 27 mei 2023 in Sleeuwijk, Nederland. BART STOUTJESDIJK

Als je wint heb je vrienden. Dus als je kampioen wordt, heb je er heel veel. Wat dat betreft was het voor Danny Biemans bij Sleeuwijk een seizoen vol vriendschap. Al is dat laatste er voor de leider van het eerste en lid van de technische commissie bij zijn clubje, natuurlijk sowieso wel. “Ik kijk uit op het voetbalveld!”

En dus zijn vrijwilligerstaken dan letterlijk en figuurlijk niet ver weg. “Voor de laatste bekerwedstrijd van dit seizoen, heb ik het leiderschap overgenomen van Co van Iersel. Een echte clubman.” Net als hijzelf toch wel. “Ik ben in Sleeuwijk opgegroeid en maakte mijn debuut als zeventienjarige in het eerste. Vier of vijf potjes, daarna vooral bij het tweede.” De 52-jarige Biemans verhuisde in de tussentijd nog naar Rotterdam en voetbalde daar dertien jaar lang bij een derdeklasser. “Als je het hier vraagt, zeggen ze een ‘ordinaire schopper’. In Rotterdam heb ik leren voetballen. Een type Jan Wouters.” Een seizoen of vijftien geleden keerde hij terug. “In een lager elftal. Door knieproblemen uiteindelijk gestopt.”

Laatste moment
Op het veld dan weliswaar, want daarbuiten is Biemans nog altijd even actief. “Sinds vijf jaar verantwoordelijk voor het technische beleid, oftewel het samenstellen van het eerste en de tweede selectie. Zowel spelers als staf.” In combinatie met het leiderschap, een dankbare functie. “Ik vind het leuk om met die jongens om te gaan, dat blijft uiteindelijk toch het mooiste.” Helemaal dus als het goed gaat, zoals dit seizoen in de derde klasse. “Na het gelijkspel bij GDC, onze grootste concurrent, stuurde ik in de app: ‘Blijf erin geloven, we worden kampioen’. Dat was op 1 april… Misschien een beetje wishful thinking met negen punten achter, maar het is uiteindelijk gelukt.” En dat terwijl de achterstand, vijf wedstrijden voor het einde, dus groot was. ” Voor de winterstop vielen wat jongens die het verschil kunnen maken door blessures weg, dat moet je dan zien op te vangen. Het is echt tot het laatste moment spannend gebleven.” Ook voor Biemans. “Als die jongens eenmaal het idee hebben dat ze kampioen kunnen worden, komt zo’n groep steeds dichter bij elkaar. Alles moet wijken en dan zie je de spirit, dat is een prachtig gezicht. Het is mooi om zoiets vanaf de zijkant mee te maken. Daar heb ik absoluut van genoten.” Weliswaar, bescheiden als hij is, op de achtergrond. “Dit is echt het kampioenschap van die jongens én de trainer!”

Voetbaldier
Dat terwijl Biemans er dus als leider en onderdeel van de technische commissie, meer dan nauw bij betrokken is. “Dat laatste doe ik samen met onze voorzitter, Edwin van der Poel.” De bedoeling? “Jeugd stimuleren om in het eerste te willen voetballen, proberen met trainers op één lijn te blijven zitten en waar nodig zorgen voor versterkingen.” Al is dat laatste, meer uitzondering dan regel. “Er komt een behoorlijk goede lichting aan, dus in principe hebben we geen jongens nodig van buitenaf.” Aan hem de taak, om er een ‘mooi team’ van te maken. “Ik zorg in principe voor de contacten met spelers.” Ook met oud-spelers, zoals bijvoorbeeld Pieter-Joost van der Plas. “Die heeft hier vroeger altijd gevoetbald, vertrok toen naar NAC Breda en komt nu via Baronie weer terug naar ons. Met dat soort jongens zijn we natuurlijk hartstikke blij.” En dat is gezien zijn tijd die hij erin steekt, maar goed ook. “Met het leiderschap én alle gesprekken… Zeker rond de winterstop, dan moet je toch even met alle spelers gaan zitten.” Al is dat voor Biemans, geen enkel probleem. “Ik houd van het spelletje, ben echt een voetbaldier! Het is gewoon leuk om er iets van te maken. Lekker dynamisch en nooit saai.” In een meer dan vertrouwde omgeving. “De kern van de club bestaat nog steeds uit echte Sleeuwijkers, warm en betrokken. Iedereen kan zijn ei kwijt en alles is tot in de puntjes geregeld.” Hopelijk ook straks opnieuw qua resultaten bij het eerste. “De jeugd moet nu doorgroeien en zien aan te haken. Als dat lukt, gaan we daar nog heel veel plezier aan beleven. En dan denk ik, dat we uiteindelijk een stabiele tweedeklasser kunnen worden!”

Klik op Sleeuwijk voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Sleeuwijk voor meer informatie over de club.