De Alblas tegen Streefkerk onderuit

0
88

De Alblas heeft zichzelf een slechte dienst bewezen door in een matige wedstrijd de punten in Streefkerk te laten. De thuisploeg, ten opzichte van vorig seizoen danig verzwakt, wist vooral door een tomeloze inzet en het maximaal gebruik maken van de klasse van spits Andy van Vugt de overwinning over de streep te trekken. Bij de Alblas waren Erwin van der Heiden en Richard van den Berg geblesseerd en begon de niet geheel fitte Djordi de Boer op de bank.

In de eerste helft was er op Sportpark Streveland weinig te genieten. Beide ploegen grossierde in onzuivere passes en de wedstrijd haalde op geen enkel moment het derde klasse niveau.  Toch waren er in het eerste kwartier al wat kleinere mogelijkheden voor de thuisploeg, mede omdat de tegen zo solide spelende de Alblas  verdediging veel te veel  ruimte weggaf. Dit resulteerde in een voor buitenspel afgekeurd doelpunt van Mark de Lang en een inzet die door René de Ruiter gekeerd werd. Aan de andere kant zette de Alblas af en toe wel druk en appelleerde voor een strafschop toen de bal tegen de arm van Johan Damsteegt stuitte, maar scheidsrechter Dusduzen zag er geen strafschop in. Na een halfuur kwam na een snelle ingooi Natanja de Haan in kansrijke positie, maar zijn inzet werd door de uitstekende Streefkerk doelman Bouke de Jong gekeerd en vlak voor rust troefde dezelfde speler de Streefkerk defensie en de doelman af, maar kwam in een moeilijke positie naast het doel en kon niet afronden.

De tweede helft was van een aanzienlijk hoger niveau en amusementswaarde. Dit kwam mede omdat de Alblas defensie al binnen twee minuten Andy van Vugt veel te veel ruimte gaf en deze er maximaal van profiteerde door de bal vanaf twintig meter in de kruising te mikken 1-0. Hierdoor kwam Streefkerk in de zetel waar het iedere wedstrijd op loert. De tegenstander het spel laten maken en compact en met veel inzet de voorsprong verdedigen en via de lange bal de gevaarlijk spitsen proberen te bereiken. De bezoekers namen na dit doelpunt wel  het initiatief, maar miste vooral creativiteit op het middenveld waardoor aanval te weinig bruikbare ballen kreeg. Toch kwamen er geleidelijk aan wat mogelijkheden maar een schot van Jeffrey Gelderblom ging via een Streefkerk verdediger naast het doel en een kopbal van Stefan Bakker miste de juiste richting. Andy van Vugt kreeg na een Streefkerk uitval de kans de wedstrijd in het slot te gooien, maar zijn te slappe inzet was recht op René de Ruiter.

Halverwege de tweede helft bracht trainer John den Dunnen Laurens Barnhoorn in het veld en hij had binnen twee minuten de gelijkmaker op zijn schoen toen Rafaël de Vries hem vrij voor het Streefkerk doel zette, maar hij mikte naast. Tien minuten later werd hij na een vlot lopende aanval door Gert Zuidgeest opnieuw vrij voor het Streefkerk doel gebracht, maar wist opnieuw het doel niet te vinden. Bij de Alblas kwam ook Djordi de Boer nog in het veld in de hoop het tij nog te keren en werd de druk nog verder opgevoerd. Toen Bouke de Jong vlak voor tijd een kopbal van Stefan Bakker wist te keren en in blessuretijd een ultieme poging van Natanja de Haan op de paal belandde was het duidelijk dat de verdiende gelijkmaker deze middag voor de Alblas niet zou vallen.

Aanstaande zaterdag is er op Souburgh de derby tegen titelfavoriet de Zwerver, dat na een nederlaag in de eerste wedstrijd de weg naar boven gevonden heeft. De thuisploeg zal zich ongetwijfeld willen revancheren voor het matige optreden in Streefkerk  en een resultaat willen neerzetten om niet bij de onderste ploegen terecht te komen.

© Tekst: vv de Alblas Foto’s: Marco Sala