De Alblas komt met de schrik vrij

0
137

De Alblas heeft in de uitwedstrijd tegen laagvlieger Unitas in de uiterste slotfase een achterstand om weten te zetten in een overwinning. Een uitslag waarin het in het eerste halfuur van de wedstrijd helemaal niet naar uitzag en de thuisploeg een 2-0 voorsprong wist te nemen. Na vooral een hectische slotfase , waarin bij de thuisploeg scheidsrechter Simon de gebeten hond was , bleven zij toch met lege handen achter. Door deze uitslag krijgt de Alblas weer aansluiting bij de middenmoot en blijft Unitas in de onderste regionen hangen.

In de beginfase van de wedstrijd werd weer eens overduidelijk bewezen dat de verschillen in deze afdeling klein zijn en ook Unitas als ze de ruimte krijgen over een goed voetballende ploeg bezit. Binnen twee minuten kwamen zij al op voorsprong toen na slordig balverlies bij de gasten de bal bij de op rechts vrijstaande Noam van Wijk belandde  die de bal keihard in het dak van het doel schoot 1-0. De thuisploeg was in deze fase veel feller en zette de Alblas met fris aanvalsspel onder druk. Binnen tien minuten hadden zij de voorsprong al kunnen verdubbelen, maar doelman René de Ruiter was spits Job Lanting de baas toen deze helemaal vrij voor hem opdook. Het was echter uitstel van executie want vlak hierna moest de doelman het antwoord schuldig blijven op een zwabberend afstandsschot van Nabil Adahchour 2-0. Geleidelijk aan kregen de gasten wat meer vat op de wedstrijd maar speelde in een te laag tempo en maakte veel te weinig gebruik van de op links steeds vrijstaande Natanja de Haan. Toch ontstonden er kansen en kon Mike Jongeneel vrij voor doelman Jamiro Libretto de bal te weinig kracht meegeven waardoor de bal nog door Tim Mehl uit het verlaten doel gehaald kon worden en verdween een inzet van Djordi de Boer net naast. Bij de Alblas kwam Jillis de Haas in het veld en ging Jeffrey Gelderblom in het centrum spelen. Juist deze invaller bracht de gasten vijf minuten voor rust terug in de wedstrijd toen hij een goedlopende aanval met links afrondde 1-2. Het werd zelfs vlak voor rust weer gelijk toen Djordi de Boer uit een geplaatste vrije trap de Unitas doelman kansloos liet: 2-2.

In de tweede helft waren de gasten vanaf de aftrap de bovenliggende partij en beperkte Unitas zich tot verdedigen en loerde via de behendige aanvallers op de counter. Natanja de Haan werd op de linkse kant vanaf het begin veel meer in het spel betrokken en speelde binnen vijf minuten Mike Jongeneel al vrij, maar zijn inzet miste de juiste richting. Ook werd Rhaudy Diamant een vrije schietkans, maar zijn schot werd geblokt en stichtte cornerballen steeds gevaar voor het Unitas doel, maar doelman Jamiro Libretto wist inzetten van Erwin van der Heiden en Trinko Klijn te keren. Zijn beste redding verrichtte hij toen Richard van den Berg door Natanja de Haan werd vrijgespeeld en deze de stuitende de bal keihard inschoot. De thuisploeg kreeg in deze fase over rechts ook nog een kans maar de bal ging over het de Alblas doel. Bij de gasten kwam Gert Zuidgeest in het veld in de hoop dat hij de wedstrijd nog kon beslissen. Het pakte aanvankelijk anders uit toen Unitas in de 85e minuut de wedstrijd leek te beslissen toen IJsbrand van Eldik een counter afrondde 3-2. Hierna volgde een hectische slotfase waarin de Alblas met een alles of niets offensief nog een punt hoopte te veroveren. Bij de thuisploeg moest Redwan Quajnen het veld verlaten na een tweede gele kaart en viel vlak hierna toch de gelijkmaker toen Natanja de Haan na een scrimmage de bal op de net binnen het strafschopgebied vrij voor zijn voeten kreeg en hard en hoog inschoot 3-3. Voor de thuisploeg was de gifbeker nog niet leeg want nadat eerst ver in de blessuretijd het spel vanwege een botsing , waarbij twee spelers met een hoofdwond het veld moesten verlaten, het spel had stilgelegd werd Gert Zuidgeest de diepte ingestuurd en werd net binnen het strafschopgebied aan zijn shirt vastgehouden. Tot frustratie van de thuisploeg werd de bal door scheidsrechter Simon op de stip gelegd en benutte specialist Stefan Bakker ook deze strafschop feilloos 3-4. Hierdoor ging de overwinning uiteindelijk toch mee naar Souburgh en bleef de thuisploeg met een kater achter.

A.s.  zaterdag komt het onder aan staande IFC op bezoek, dat over een goed voetballende ploeg beschikt maar in de slotfase vaak de overwinning niet over de streep weet te trekken. Voor de thuisploeg zal bij een overwinning weer naar boven gekeken kunnen worden.

Foto’s: Marco Sala