“Dankzij voetbal kreeg ik mijn sociaal leven terug”

0
216

Gijs van ‘t Westeinde besloot twee jaar geleden de klikschoenen in te ruilen voor een paar kicksen. Hij heeft nog geen moment spijt gehad van die keus: de 24-jarige rechtsback geniet van het voetballen in NVS 1. “Hier heb ik mijn vriendengroep leren kennen.”

Gijs van ‘t Westeinde stond jarenlang te boek als een talentvol wielrenner. Hij stopte veel tijd in die sport, besloot zijn voetbalschoenen in de kast te gooien om vol voor de koers te gaan. Twee jaar geleden kwam hij op een belangrijk kruispunt: ging hij voor de route die naar een onzeker profbestaan zou leiden, of koos hij toch voor de zekerheid die een maatschappelijke carrière kon bieden? Hij ging voor de laatste optie.

Van ‘t Westeinde stopte met koersen op niveau, pakte zijn master aan de universiteit in Rotterdam weer op en ging voetballen bij zijn oude club NVS. “Ik geniet echt van de sfeer, het spelletje en het sociaal leven. Zonder de voetbal had ik mijn vriendengroep nooit leren kennen. Als wielrenner verlies je je sociaal leven voor een groot deel, als voetballer heb ik dat weer teruggekregen.”

Twee jaar geleden keerde hij weer terug bij NVS, hij begon in het tweede, maar mocht na een paar maanden al opdraven in de selectie. Daar is hij sindsdien niet meer uit verdwenen. “Vroeger stond ik voorin, nu ben ik rechtsback. Ik merk dat ik qua handelingssnelheid en techniek toch wat jaren achterloop, als rechtsback kan ik veel compenseren met mijn wilskracht, snelheid en conditie. Dat is wel nodig, ook al is het maar de vijfde klasse, je moet toch een beetje kunnen voetballen.”

Waar het met NVS in 2015-2016 en 2016-2017 niet lekker liep, gaat het sinds vorig seizoen een stuk beter. “Maar ik wil absoluut niet zeggen dat ik daar ook maar iets mee te maken heb”, zegt Van ’t Westeinde, die sinds vorig jaar vaste waarde is in de selectie, bescheiden. Hij constateert dat NVS de kwaliteiten heeft om te strijden voor promotie, maar dit seizoen wat pech heeft gehad met arbitrale beslissingen en blessures, waardoor het kampioenschap al uit zicht is verdwenen. “Maar als het vanaf nu goed valt, is de derde periodetitel zeker haalbaar voor ons. Als we dan nog wat geluk hebben met de loting in de nacompetitie, kunnen we echt promoveren. We zullen niet makkelijk meedraaien in de vierde klasse, maar dat niveau bereiken alleen al zou een unieke prestatie zijn voor onze club.”