COLUMN JAN DIRK VAN DER ZEE: DE LOGICA VAN EEN LEKKE BAL

0
116

Probeer het maar. Het is gewoon niet uit te leggen. De nieuwe versoepeling: voetballen tot 27 jaar. Ik heb een poging gedaan, maar verder dan dat je tot deze leeftijdgrens in het verleden studiefinanciering kon krijgen, kom ik niet.

Sport-centrum-dordrecht_internetbalk_2020

Wat er bekend is over het besmettingsgevaar van buitensporten in relatie tot corona? Die vraag hebben we in december al eens gesteld aan het OMT. Nog geen antwoord. Het is namelijk niet zo dat je vanaf je 27e bevattelijker bent voor het coronavirus, of er extra ziek door wordt. Laat staan dat er iets bekend is over het besmettingsgevaar van buitensporten in relatie tot corona. Die vraag hebben we in december al eens gesteld aan het Outbreak Management Team (OMT). Aangezien we daar nog steeds geen antwoord op hebben gekregen, ondanks de belofte van premier Rutte er binnen drie weken op terug te zullen komen, is die relatie tot het virus er gewoon niet. Wel een positief effect. Bewegen is gezond. Voor iedereen. Helemaal nu. Deze ziekte laat zien hoe belangrijk het is om te bewegen en slechte voeding te voorkomen. Daar had de regering een strategie voor kunnen maken, bijvoorbeeld door ervoor te kiezen om buitensporten zo lang mogelijk te handhaven. Dan had je meteen iets gedaan aan de mentale veerkracht.

Dubbel gevoel

Ik houd daarom een dubbel gevoel over aan de persconferentie van vorige week dinsdag. Aan de ene kant was ik verrast door het positieve nieuws dat spelers tot 27 jaar weer samen mogen voetballen en aan de andere kant is het onbegrijpelijk dat leeftijdsgroepen erboven nog steeds langs de kant moeten staan.

Temeer omdat talloze seniorenteams bestaan uit een mix van voetballers onder en boven de 27 jaar. Hierdoor kunnen teams alsnog niet samen de wei in. Volgens de routekaart van de rijksoverheid is dat pas het geval bij de fase ‘ernstig’, wanneer er 100 tot 250 coronabesmettingen op 100.000 inwoners per week worden geteld en minder dan 27 ziekenhuisopnames zijn per 1 miljoen inwoners per week. Vanaf dat moment mogen alle volwassenen (ook boven 27 jaar) weer trainen zonder anderhalve meter afstand en kunnen er bij de jeugd weer lokale wedstrijden tegen andere verenigingen worden georganiseerd. Dat laatste zal waarschijnlijk eind april het geval zijn.

De gezelligheid van de kantine moeten we al zo lang missen.

Terug naar het verenigingsleven

De start van de KNVB Regiocup (kleinschalige regionale competities in het amateurvoetbal voor de rest van het seizoen) komt pas in beeld bij de fase ‘zorgelijk’. De fase ‘waakzaam’ is het signaal om de ‘normale’ competitie veilig op te starten. Toch is mij tijdens de vele online-gesprekken opgevallen dat dit niet iets is, waar de meeste clubbestuurders naar verlangen. Het liefste wil men weer zo snel mogelijk terug naar het verenigingsleven. Ballen met elkaar, publiek langs de lijn en nog mooier: de kantine open.

De opening van de kantines is afhankelijk van de ontwikkelingen in de horeca. Mag je het terras op, dan ook de kantine in, is het standpunt van de KNVB. Hoewel ik natuurlijk op eerder hoop, verwacht ik dat we eind april met z’n allen mogen trainen en weer een wedstrijdje kunnen spelen. De start van de Regiocup wordt waarschijnlijk mei of juni van dit jaar. Dat zou misschien eerder kunnen, maar daar waar de jeugd geen voorbereidende trainingsperiode nodig heeft, geldt dat voor volwassenen wel. De opening van de kantines is afhankelijk van de ontwikkelingen in de horeca. Mag je het terras op, dan ook de kantine in, is het standpunt van de KNVB. Daar zal geen zinnig argument tegen in te brengen zijn. Maar goed, de logica heeft dezer dagen wel vaker de inhoud van een lekke bal.

Bron: KNVB