‘Clubliefde is met de paplepel ingegoten’, aldus Cebes Horseling van Flakkee

0
452
cebes-horseling-flakkee

Jarenlang kwam hij niet op de voetbal: een zware knieblessure dreef hem steeds een beetje verder weg. Tot zijn zoontje stond te trappelen en de liefde voor Flakkee nieuw leven in werd geblazen. Sindsdien is clubman Cebes Horseling weer helemaal terug. “Het is een stukje gevoel, clubliefde is met de paplepel ingegoten.”

Bijna letterlijk, want de familie Horseling kent een rijk verleden bij de club. “Misschien al wel vanaf de kinderwagen! Opa en oma, vader en moeder. Mijn ouders hebben elkaar hier zo ongeveer ontmoet.” En dus had de nu 45-jarige Cebes ook maar weinig ‘keuze’. “Op mijn zevende ben ik zelf begonnen, in de F’jes.” Maar van een succesvolle carrière bij Flakkee, kwam het nooit. “Al vrij jong raakte ik zwaar geblesseerd, kruisband gescheurd. Dat herstel is eigenlijk nooit meer goed gekomen.” Hij besloot zich vanaf dat moment te storten op het vrijwilligerswerk, in eerste instantie bij ‘twee’. “Dan ging ik mee als waterdrager, of eigenlijk bier natuurlijk.” Toch begon er al snel iets aan hem te knagen. “Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik er niet meer bij hoorde. Zelf kon ik natuurlijk niet voetballen, dat kon ik mentaal niet aan. Daar had ik zo de balen van. Toen zei ik tegen de leider van het tweede elftal: sorry, maar ik haak af.”

Positieve boost
Met pijn in het hart, maar gelukkig bleek de breuk niet definitief. Natuurlijk niet, zou je haast zeggen. “Door mijn kind, kwam ik eigenlijk weer terug. Dan raak je weer besmet en word je opnieuw actief.” Want, zo weet Horseling als geen ander. “Het zijn vaak dezelfde gezichten, een soort harde kern. Kartrekkers met een clubhartje.” Met twee zoons die voetballen, één in de JO19 de ander bij JO15, klopt dat clubhartje als nooit tevoren. “Ik kom hier nu zo’n 30 jaar bij de club, het zit bij ons in de familie, je voelt je meer verantwoordelijk. Dan ben je geen passant meer. Het raakt je echt.” Na een aantal mindere jaren, gaat het ze bij Flakkee inmiddels weer voor de wind. “Er komt jeugd door en steeds meer mensen doen het samen, dat geeft een positieve boost.” Daar is de inwoner van Sommelsdijk, zelf misschien wel het beste voorbeeld van. Want zijn lijstje is lang. “Ik ben nu trainer van de JO19, zit in de toernooicommissie en schuur tegen de activiteitencommissie aan.” Waarom? Dat is heel simpel. “Het is leuk om te zorgen dat de club weer op de kaart staat, dat we onze leden iets te bieden hebben. De verbinding zoeken, samen met een leuke groep mensen.” Gelukkig voor Horseling, denkt zijn vrouw er net zo over. “Die komt er zelf ook heel graag. Dat is wel mooi meegenomen, haha!”

Mondiger
Die clubliefde wordt binnen de familie, zijn oudste zoon geeft training aan de JO15 en de jongste helpt in de kantine, ook nu weer met diezelfde paplepel doorgegeven. Maar ook zelf staat het voetbaldier dus nog op het veld, als trainer van de JO19. “Training geven is een uitlaatklep voor mij, lekker buiten aan de gang zijn. Ze iets proberen te leren en dat op zaterdag terugzien, geeft veel voldoening.” Ook op sociaal vlak. “Het worden nu echt mannetjes, ik vind het mooi om daartussen te staan.” Want na al die jaren, merkt Horseling dat er het één en ander is veranderd. “Kinderen zijn mondiger geworden, maar ouders ook. Daardoor moet je veel meer praten. Dat zie je bij de indelingen van de teams, accepteren is lastiger geworden.” Net als het vinden van genoeg vrijwilligers. Toch blijven ze bij Flakkee positief. “We willen steeds verbeteren en een duidelijk beleid uitrollen.” Wat dat precies inhoudt? “Vooral trainers opleiden en handvaten bieden. Als hun niveau stijgt, leren spelers automatisch ook meer.” Ontwikkelen dus, al houdt Horseling ook oog voor een ander belangrijk aspect. “De activiteiten eromheen. Het is meer dan voetbal.” En dus zit de vrijwilliger voorlopig nog lang niet stil. “Volgend seizoen word ik in ieder geval assistent-trainer bij de selectie.” Allemaal ingegoten door die welbekende paplepel. “Je hoopt met de bijdrage die je levert, voor ‘succes’ te zorgen. Duurzaam en stabiel richting de toekomst. Een vereniging waar iedereen graag komt en in een leuke sfeer het spelletje kan beleven!”

Klik op MSV & AV Flakkee voor de laatste artikelen over de club.
Klik op MSV & AV Flakkee voor meer informatie over de club.