Club van de Week- Wilbert Verbeek de “bewaker”” van de financiële positie van VV Baronie

0
361
Wilbert Verbeek-VV Baronie

De 51-jarige Wilbert Verbeek is speler en vrijwilliger bij VV Baronie. Bij deze club begon hij op zijn 33ste als speler. In de loop der jaren is hij steeds meer betrokken geraakt bij de club uit Breda, wat ertoe heeft geleid dat hij er inmiddels penningmeester is. In deze rol probeert hij de financiële positie van de club te bewaken en streeft hij naar de best mogelijke prestaties met de club.

Even voorstellen
Wilbert Verbeek is 51 jaar oud en is geboren in Roosendaal. Hier begon hij op zijn zevende met voetballen RSC Alliance. Tot zijn achttiende speelde hij hier in alle selectie jeugdelftallen, maar na zo’n anderhalf seizoen pendelen tussen het eerste en tweede elftal bij de senioren en de JO19-1 is hij door zijn studie gestopt met voetballen.

Na één seizoen begon het toch weer te kriebelen bij hem. Hij kwam toen door twee studiegenoten terecht bij vv RSV in Rucphen. Hier speelde hij drie seizoenen in het eerste elftal gespeeld, waarna hij vanwege zijn werk is verhuisd naar Arnhem. Hierdoor stopte hij wederom met voetballen. “Eigenlijk was ik niet van plan om weer te beginnen, maar na mijn verhuizing naar Breda kwam ik op mijn 33e via een collega bij Baronie in het vierde elftal terecht. Uiteraard is toen het prestatieve een beetje naar de achtergrond verschoven en ging het vooral om de gezelligheid. Met veel plezier heb ik tot mijn 46e in dit elftal gespeeld, waarna ik de switch heb gemaakt naar het 35+ voetbal op vrijdagavond en dat doe ik nu nog steeds.”

Begin als vrijwilliger
In zijn laatste seizoenen bij Baronie 4 begon Verbeek met “kleine” vrijwilligerstaken. Hij begon samen met een aantal jongens als leider van het team. Toen zijn zoon vijf jaar geleden ging voetballen begon Verbeek naar eigen zeggen echt als vrijwilliger. “Ik begon als “hulpouder”. In deze rol gaf ik af toe training en probeerde ik bij de wedstrijden voor vervoer te zorgen, te vlaggen of te fluiten. De laatste twee seizoenen ben ik trainer/coach van het elftal van mijn zoon, waarbij ik het geluk heb dat veel ouders de helpende hand toesteken. Daarnaast ben ik sinds dit seizoen penningmeester van onze club.”

Taken als penningmeester
Als penningmeester bewaakt Verbeek de financiële positie van Baronie. Hij zorg dat facturen worden betaald, doet een stukje boekhouding en onderhoudt contact met de accountant. Ook heeft hij dit seizoen een dashboard gebouwd, waardoor het bestuur op elk gewenst moment kan zien hoe ze ervoor staan en vooruit kunnen kijken. Daarnaast probeert hij nog wat meer richting te geven aan de (administratieve en financiële) organisatie binnen Baronie. “Ook schuif ik als bestuurslid aan bij diverse overleggen, om gevoel te krijgen bij wat er allemaal leeft binnen de vereniging. Verder ben ik actief betrokken bij de ontwikkeling van de plannen voor een nieuw clubgebouw, want dat moet er echt komen!”

Band met Baronie
Doordat Baronie een gevestigde naam is in het amateurvoetbal kende Wilbert Verbeek de club al jaren. De echte binding met de club ontstond voor hem toen hij er zelf ging spelen en met name de laatste vijf jaar. “Door het oppakken van vrijwilligerstaken heb ik steeds meer Baronnen leren kennen en daardoor is het steeds leuker geworden. De binding voel ik vooral met alle mensen die binnen Baronie iedere week werken. Zij zorgen ervoor dat zo’n 1.000 leden wekelijks kunnen trainen, wedstrijden kunnen spelen en elkaar kunnen ontmoeten op het complex en in de kantine. Dit doen ze met veel passie. Ik besef als geen ander wat voor een organisatie er achter zo’n zaterdag zit. Hierom is het mooi om te zien dat we er keer op keer in slagen om er een mooie dag van te maken.”

Ambities
In zijn rol als penningmeester heeft Verbeek bij Baronie nog veel ambities. Volgens hem zijn het door de stijgende kosten geen gemakkelijke tijden voor sportclubs. “Mijn ambitie is om Baronie financieel gezond te laten worden en te houden. We hebben de laatste jaren al een fantastische inhaalslag gemaakt. Hierdoor kunnen we weer aan al onze verplichtingen voldoen, maar we moeten nog wat vlees op de botten krijgen.  Daarnaast wil ik zorgen voor meer eenheid binnen de club. Ik voel namelijk nog wel eens afstand tussen het prestatieve gedeelte van de club en de recreanten, wat volgens mij helemaal niet nodig is. Ook als bestuur kunnen we nog stappen maken in een effectievere en meer transparante communicatie. We hebben met elkaar namelijk hetzelfde doel: het beste voor Baronie!”

Oproep
Ook had Verbeek een oproep aan alle voetballers en supporters die momenteel actief zijn. Het was hem namelijk opgevallen dat momenteel vrijwel iedereen een erg kort lontje heeft. “Onlangs zag ik het ook weer tijdens een jeugdwedstrijd. Er was een vrijwillige scheidsrechter actief en een aantal supporters vonden het nodig om commentaar te leveren. En dan niet “inhoudelijk” maar gericht op de persoon. Wat een voorbeeld voor je kinderen ben je dan! En waar gaat het over? Het is recreatief voetbal en er hangt verder niets van af. Ik begrijp best dat je in de emotie wel eens iets roept, maar daar zit wel een grens aan. Wat dat betreft juich ik het van harte toe dat we als vereniging scheldwoorden die verwijzen naar ernstige ziektes niet meer willen horen op de velden. Dit moet direct bestraft worden met rood. Misschien is het een druppel op een gloeiende plaat, maar laten we in ieder geval proberen als vereniging het goede voorbeeld te geven.”

Klik op vv Baronie voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Baronie voor meer informatie over de club.