Club van de Week- Aart Aanen ziet het als een voorrecht bij V.V. De Alblas betrokken te zijn

0
311
Club van de Week- VV De Alblas-Aart Aanen

Aart Aanen is 54 jaar oud en is op zijn achtste begonnen bij V.V. De Alblas. Hier voetbalde hij tot zijn zesentwintigste in het eerste elftal. Helaas had hij veel last van blessures, waardoor hij al op deze jonge leeftijd moest stoppen. Wel bleef hij als vrijwilliger nauw betrokken bij “zijn” club. Momenteel is hij er actief als trainer van het derde elftal.

Carrière als speler
Toen Aart veertien jaar oud was debuteerde hij in een oefenwedstrijd bij V.V. De Alblas. “Voor deze wedstrijd hadden ze op het laatste moment iemand nodig en ik was uiteraard nog aan het voetballen op de club haha. Wel ben ik uiteindelijk een jaar vervroegd naar de senioren gegaan om bij Alblas 1 te gaan spelen.” Tussen zijn zeventiende en zesentwintigste heeft Aart voornamelijk in het eerste elftal gespeeld.  Echter heeft hij daar ook veel wedstrijden moeten missen door blessures. Dit is voornamelijk aan zijn enkel geweest. Deze blessure heeft hij opgelopen in zijn jeugdjaren en gaf eigenlijk altijd wel problemen. Hierom besloot Aanen op zijn 26ste al te stoppen bij het eerste.

Vrijwilligers functies
Momenteel is Aart Aanen samen met Bas van Genderen trainer-coach van het derde elftal. Dit is een team dat voornamelijk bestaat uit jonge spelers die niet direct de stap naar het eerste en tweede hebben gemaakt, maar zich wel graag willen ontwikkelen in een selectieteam. Met het derde proberen Aart en Bas deze jongens verder te ontwikkelen, om ze zo voor te bereiden op de stap naar het eerste of tweede.

Voordat hij begon als trainer van het derde is Aart vanaf zijn zeventiende/achttiende altijd actief geweest als jeugdtrainer en heeft hij vanaf zijn dertigste diverse functies bekleed binnen de jeugdafdeling. “Dit doe ik voornamelijk als jeugdtrainer, maar ook beleidsmatig als technisch jeugd coördinator. Als voetballiefhebber vind ik het erg leuk om de jeugd te helpen met hun ontwikkeling. Je hoort weleens dat het ondankbaar werk zou zijn, maar ik ervaar juist het tegenovergestelde. Ik voel me altijd enorm gewaardeerd door de jeugdspelers die ik heb mogen trainen. Inmiddels ben ik zo’n beetje trainer geweest van alle jeugdspelers die nu nog actief zijn in de senioren. Als ik ze spreek vragen ze me nog altijd wat ik van hun wedstrijd vond.”

Thuisgevoel
Voor Aart is De Alblas de club waar hij zich helemaal thuis voelt. Hij is wel eens gevraagd om naar een andere club te komen, maar bij alleen het idee om te club te verlaten draait zijn maag al om. “Ik vind het een voorrecht om bij deze club betrokken te zijn en om mijn bijdrage te leveren aan de maatschappij. Ik kan jongens en meiden helpen plezier te beleven aan het mooiste spelletje van de wereld. Daar ben ik de club erg dankbaar voor.”

Ook vindt Aart het “oergezellig” bij de club. Hij vindt het mooi om te zien dat iedereen even belangrijk is of je nu vrijwilliger bent, in  het eerste speelt of in het bierteam. “Een overvolle kantine met feestgedruis vind ik prachtig, terwijl ik soms ook juist in stilte kan genieten als het rustig is op de club. Als er dan ergens op een veld nog een wedstrijd bezig is, waar je de geluiden van mee krijgt vind ik dat leuk om te horen.”

Volger van het De Alblas 1
Aanen volgt naast het derde ook de prestaties van het eerste en tweede op de voet. Aan de hand hiervan overlegt hij wekelijks met de gehele staf van 1,2 en 3 over wat er goed gaat en wat er beter kan. Wel is het voor Aanen lastig om de wedstrijden van het eerste live te zien, omdat zijn “eigen” derde vaak tegelijk speelt met het eerste. “Dit vind ik op zich wel jammer, maar als ik af en toe eens een wedstrijdje kan zien vind ik dat ook prima. Ik vind het vooral erg leuk wanneer ik jongens die ik in de jeugd heb getraind zie spelen in het eerste.”

Een stabiele tweede klasse worden
De huidige prestaties van het eerste elftal ervaart Aart als prima. Hij is ervan overtuigd dat ze dit jaar kampioen worden. “Het team speelt een stuk stabieler en volwassener dan vorig jaar en heeft de kwaliteiten voor de tweede klasse. Ze presteren prima en ik ben er van overtuigd dat ze dit seizoen kampioen worden. Daarnaast hebben we een goede jeugdafdeling met voldoende spelers, waardoor we iedereen op zijn eigen niveau kunnen laten spelen en ontwikkelen. Ik roep al twintig jaar dat we met De Alblas uit kunnen groeien tot een stabiele tweede klasser. Alleen moeten we dan wel onze eigen mogelijkheden zien en soms misschien overal nog net een stapje boven op doen. Mensen rond de club zeggen dan vaak, ach bij de De Alblas is de gezelligheid het belangrijkste. Hier ben ik het uiteraard mee eens. Echter ben ik van mening  dat dit prima hand in hand kan gaan met fanatiek trainen en je altijd maar willen verbeteren en ontwikkelen, als club, vrijwilliger, trainer of speler. Hoe beter je het spelletje kunt spelen hoe leuker het immers wordt”

Klik op De Alblas voor de laatste artikelen over de club.
Klik op De Alblas voor meer informatie over de club.