Clinic van échte voetbaltrainer maakt indruk op winnend JEKA J09-11

0
81

De jongens van JEKA J09-11 verkochten procentueel gezien de meeste loten van de vereniging tijdens de Grote Clubactie 2017. Als dank kreeg het team een gasttraining van voormalig NAC-trainer Robert Maaskant en dat maakte indruk op de kleine mannen.

Een tijde geleden op een mooie zonnige lenteavond op sportpark Tussen de Leijen. Het is op deze doordeweekse dag in mei erg druk op dit enorme voetbalcomplex in deze uithoek van Breda, waar behalve inhaalduels ook nog wedstrijden om het lokale scholenkampioenschap worden gespeeld. Kinderen dartelen over de grasvelden en langs de lijn genieten ouders van koude drankjes. Bijna alle velden zijn bezet en dus kost het moeite om de spelertjes van JEKA J09-11 te vinden. De kleine mannen zijn nergens te bespeuren, maar dan klinken er in een uithoek van het complex, schuin achter de kantine, enthousiaste kinderstemmen.

Op een klein, niet-gemaaid grasveldje, dribbelen zo’n tien fanatieke jongens in een kleine ruimte door elkaar heen met een bal aan hun voet en in hun midden oud-NAC-trainer Robert Maaskant. Na een enorme waslijst van profclubs te hebben getraind is de Schiedammer tegenwoordig technisch directeur bij Almere City, maar voor deze gelegenheid heef hij zijn trainingskleding weer aangedaan om vanavond vol enthousiasme de J09-11 van JEKA te trainen. Hij strooit met complimenten richting de spelers, maar is ook kritisch. “Luister naar wat ik zeg, jullie moeten je beter concentreren”, roept hij regelmatig naar zijn spelertjes, die de ervaren trainer met grote ogen aan- staren.

De jongemannen van J09-11 verdienen eigenlijk een beter veldje dan deze kleine, afgelegen grasmat. Ze zijn namelijk het best presterende team van de hele club. Niet qua sportieve prestaties, maar wél op het gebied van de verkoop van loten. De enthousiaste jongens leverden als team procentueel gezien de hoogste bijdrage aan het bedrag van 18.736 euro dat JEKA ophaalde en wonnen daarmee de clinic van Maaskant als prijs. “Het zijn echte kanjers hoor”, zegt leider Bas Schoonis tevreden aan de rand van het veld. “Het is leuk dat we als team zoveel loten hebben verkocht en we waarderen het dat de club ons beloont. We hebben ook al een ‘Avondje NAC’ cadeau gekregen van de club en dit vinden ze ook geweldig. Ik denk alleen niet dat de jongens voorafgaand aan deze training wisten wie Robert Maaskant was, maar dat maakt niet uit. De boys waren toch behoorlijk zenuwachtig toen ze hoorde dat ze training kregen van een voormalig NAC-trainer. Dat maakte erg veel indruk op ze en dat is ook nu te zien. De jongens doen allemaal heel erg hun best om iets leuks te laten zien”, lacht hij.

Even 18.736 euro bij elkaar verzamelen: dat is niet niks. Dit enorme eindbedrag levert JEKA een plekje op als num- mer drie van Nederland in de eindlijst van de Grote Clubactie 2017. In 2015 en 2016 was JEKA zelfs de winnende club van Nederland, toen de Bredase voetbalvereniging respectievelijk 18.350,49 euro en 17.719,83 euro ophaalde. Wat is het geheim van de jaarlijks zo succesvol verlopen actie? “Het is een combinatie van factoren”, legt Jacques Goossens uit aan de rand van het veld. De clubman bemoeit zich nadrukkelijk met de actie. “Het is vooral belangrijk om ouders en leiders van de teams te stimuleren. Aan hen weer de taak om de kinderen te motiveren en uiteraard helpen onze prijzen. We zijn deze jongens erg dankbaar en het is fijn dat we op deze manier iets terug kunnen doen voor hun inzet. Zowel individueel als in teamverband hadden we prijzen uitgeschreven en je ziet hier wat dit teweeg brengt.”

Aan Robert Maaskant heeft de JO9-11 een goede trainer. Hij laat de kinderen dribbelen, passen, afwerken op verschillende doeltjes en uiteraard wordt er op het einde een partijtje gespeeld. Aan alles valt te merken dat hij jarenlange ervaring heeft in het profvoetbal. Ook al zijn de spelertjes van het enthousiaste team pas 8 jaar oud, Maaskant laat de jongens niet alleen spelen, maar ook al echt nadenken over het spelletje. De jongens zijn erg onder de indruk van Maaskant en luisteren volwassen naar de uitleg van hun eendaagse trainer, maar ook hun jeugdigheid uit zich op een prachtige manier.

Maasksant verdeelt het team op het einde van de training over twee ploegen en zet twee goaltjes neer. Daarna zegt hij dat de teams behalve door schoten op de twee doelen ook kunnen scoren als ze de bal over de lijn dribbelen, maar daar luistert helemaal niemand naar. Lijndribbel: daar willen de jongetjes helemaal niets van weten, het draait bij hun alleen maar puur om het scoren. Een vrij logische gedachte overigens, als je pas 8 jaar aar oud bent. Maaskant kan erom lachen en sowieso geniet hij zichtbaar enorm van de training. De oud-oefenmeester van onder meer NAC Breda, Willem II, Wisla Krakau en FC Groningen is niet te beroerd om deze jongens van J09-11 wat bij te leren en dat siert hem.

De jongens zijn na afloop zichtbaar tevreden. Nog even een groepsfoto en dan zit de avond er voor de prijswinnaars op. Ook Jacques Goossens is content. “Deze jongens verdienden een prijs en ik ben blij dat ze ervan genoten hebben”. Hopelijk motiveert dit hen om volgend jaar nog meer loten te verkopen, want de club JEKA is enorm blij met al dat opgehaalde geld.”