Chantal Kuiper: ”Iedereen is welkom bij het nieuwste elftal van Lage Zwaluwe!”

0
252
chantal-kuiper-zwaluwe

Bij Zwaluwe kunnen vrouwen van deftig jaar en ouder zich sinds kort weer in het zweet werken op het veld. Van ervaren voetbalsters tot vrouwen die nog nooit een bal hebben aangeraakt: iedereen is welkom bij het nieuwste elftal van de club in Lage Zwaluwe, zegt initiatiefnemer Chantal Kuipers. “Het gaat hier meer om de gezelligheid.”

Het begon allemaal bij een oproep op Facebook. Chantal Kuipers snakte weer naar een balletje trappen en vroeg op social media aan leeftijdsgenoten of er animo was voor een team voor vrouwen van deftig jaar en ouder. “Er was meteen heel veel interesse. 25 vrouwen wilden het uitproberen en er werden er uiteindelijk achttien lid. Er bleek veel behoefte aan.”

In de eerste plaats bij Kuipers zelf. Jarenlang speelde ze bij Zwaluwe. “Vanwege mijn werk en gezin was het niet meer helemaal samen te combineren. Daarom heb ik ervoor gekozen om toen te stoppen. De afgelopen twee jaar heb ik niet meer gevoetbald. Dan ga je andere dingen proberen om toch nog te sporten, maar dat was nooit zo leuk als voetbal. Ik miste het spelletje. Daarom wilde ik weer lekker het veld op.”

In een zeven-tegen-zeven-concept trainen de vrouwen, die op een half veld spelen, iedere vrijdagavond. Eén à twee keer per maand is er een wedstrijd tegen clubs uit de regio. Kuipers geniet er enorm van. “Voor mij is het meer dan alleen voetbal. Als je jonger bent, gaat het vooral om presteren. Nu ben ik moeder en heb ik het enorm druk, dus is dit een mooi avondje voor jezelf. Het gaat hier ook veel meer om de gezelligheid. Sommige vrouwen hebben nog nooit gevoetbald. We maken er een leuk uitje van.”

Voor Kuipers is het de perfecte manier om bezig te blijven. “Ik heb 25 jaar gevoetbald, dus ben helemaal gek op de sport. Dat zit ‘m in de kleinste dingetjes. Als ik het gras ruik of een bal tegen m’n voeten krijg, begint het te kriebelen. Ik ben blij dat ik op deze manier alsnog vrijblijvend kan voetballen.” Ze begon zelf op zevenjarige leeftijd. “Samen met een ander meisje was ik de enige in een jongensteam. Dat was toen nog heel bijzonder, voetbal was echt een mannensport. Er waren niet eens aparte kleedkamers voor ons. De laatste jaren heb ik de voetbalwereld zien veranderen en worden vrouwen steeds meer geaccepteerd. Nu is het heel normaal als er een volledig vrouwenteam is. We hebben naast ons team bij Zwaluwe twee seniorenteams en een jeugdteam voor vrouwen. Dat was jaren geleden ondenkbaar.”

Het team van Kuipers is pas dit jaar begonnen. In maart speelde Zwaluwe VR30+1 de eerste wedstrijd. Het zevental zit in een poule met vier andere clubs en werkt de wedstrijden af op vrijdagavond. “Ik hoop dat we dit nog jaren kunnen blijven doen met elkaar, het is voor mij echt een uitlaatklep. Het zou mooi zijn als er steeds meer vrouwen aansluiten en de vrijdagavonden echt drukbezocht worden. Het is namelijk ook in sociaal opzicht heel leuk.”

Klik hier voor meer informatie over VV Zwaluwe
Klik hier voor meer artikelen over VV Zwaluwe