Bram Ros is maatschappelijk betrokken aanvoerder bij Rijnsburgse Boys

0
282

Rijnsburgse Boys heeft met Bram Ros een maatschappelijk betrokken aanvoerder. Op zijn initiatief dragen de zes aanvoerders van de Bollenstreekclubs in de tweede en derde divisie dit gehele seizoen een aanvoerdersband in de regenboogkleuren. “Mensen uitsluiten slaat nergens op.”

Met de actie willen Ros en de andere aanvoerders zich solidair verklaren met sporters die te maken hebben met discriminatie of een andere manier van uitsluiting. “Ik weet hoe fijn het kan zijn in de kleedkamer met je teamgenoten”, zegt Ros (23). “We hebben bij Rijnsburgse Boys het geluk dat we een enorm hecht team hebben. In dat team is voor elk type mens plaats. En zo hoort het ook te zijn. Ik gun iedere voetballer een plek om zichzelf te kunnen zijn.”

IT-Rijnsburg

Ros zegt persoonlijk geen ervaringen te kennen van voetballers die worden uitgesloten of gediscrimineerd vanwege hun geaardheid of huidskleur. Hij vond het zelf tijd worden om in actie te komen toen hij de podcast De Schaduwspits van de NOS hoorde. Daarin werden schrijnende verhalen verteld over voetballers in het betaalde voetbal die niet zichzelf kunnen zijn uit angst voor negatieve reacties van medespelers, clubbestuurders en supporters. “Natuurlijk wist ik ervan dat het speelt, maar als je die persoonlijke verhalen hoort, draait je maag om. Het heeft mij in ieder geval aan het denken gezet.”

Hij besprak het bij Rijnsburgse Boys met medespelers. “Ik heb het erover gehad met Jeroen Spruijt en teammanager Jaco Heemskerk en hen mijn idee voorgelegd. Het is maar een klein symbolisch gevaar door de aanvoerdersband in regenboogkleuren te dragen, maar het belangrijkste is het signaal wat je afgeeft. Met de publiciteit in de media bereik je toch een redelijk groot publiek. De club heeft ons meteen ondersteund en heeft aangegeven het initiatief aan te kaarten bij de andere Bollenstreekclubs. Het initiatief is snel overgenomen en er zijn ook buiten de Bollenstreek aanvoerders die de band in regenboogkleuren dragen. Ik weet het bijvoorbeeld van GVVV, maar er zijn er meer.”

Het initiatief leverde Ros de nodige reacties op. “De meeste waren positief, een enkele, uiteraard op sociale media, negatief. Je kent ze wel, die reacties als ‘ga lekker voetballen, joh’.”

Het initiatief past ook wel bij de wijze waarop Ros in het leven staat. Hij is onderwijzer en combineert het voor de klas staan met een extra studie, orthopedie. “Ik ben dit schooljaar met deze studie begonnen. Zo alles bij elkaar is het best pittig.”

Bij Rijnsburgse Boys is de Hagenaar inmiddels toe aan zijn vierde seizoen. “Ik heb het hier prima naar mijn zin. En volgens mij is dat wederzijds, want anders maken ze je niet aanvoerder”, lacht hij. Over onevenwichtige balans tussen de resultaten in thuis- en uitwedstrijden maakt Ros zich geen zorgen. “We pakken bijna alle punten thuis tot dusverre. Dat is inderdaad opvallend, maar aan de andere kant ook deels toeval. We hebben uitwedstrijden gespeeld waarin we echt de bovenliggende partij waren, maar toch verloren. In de tweede divisie ligt het niveau van de ploegen dicht bij elkaar. We hebben een aardige selectie, maar dat hebben andere clubs ook.”

Voor meer informatie over Rijnsburgse Boys klik hier.
Meer artikelen van Rijnsburgse Boys klik hier.