Bjorn van Ginneken hoopt na Spartaan’20 op terugkeer bij een BVO

De 23-jarige Bjorn van Ginneken is op zijn zestiende gestopt met voetballen om zich te verdiepen in het trainersvak. Na een aantal jaar bij een BVO te hebben meegelopen wilde hij zijn ervaring toepassen en op eigen benen staan. Bjorn is nu trainer van Spartaan’20 JO13-2, waar hij bezig is aan zijn tweede seizoen.

Carrièreverloop
Bjorn is op zijn tiende begonnen met voetballen. Dit deed hij bij de plaatselijke amateurvereniging, s.v. BVCB te Bergschenhoek. Vervolgens is hij in de volgende jaren doorgestroomd naar de lage JO13, JO15 en JO17 jeugdelftallen. ‘’Op mijn zestiende besloot ik voor mijzelf dat het zelf uitoefenen van het spelletje niet meer iets was waar ik motivatie uit haalde.’’

Het ontstaan van trainer Bjorn
Gezien zijn passie voor de sport en het werken met kinderen, besloot de speler om zichzelf aan te melden als assistent-trainer bij de club. ‘’Ik werd geplaatst bij de JO9-1, toenmalig uitkomend in de hoofdklasse. Na mijn ontgroening als assistent-trainer sprak de club het vertrouwen naar mij uit door mij het volgende seizoen door te schuiven als hoofdtrainer van de JO13-2, uitkomend in de tweede klasse. Een grote stap voor mij als ‘’nobody’’, maar des te leuker was de uitdaging om met een eigen groep aan de slag te gaan en nog meer ervaring op te doen.’’

Meer dan een hobby
Al heel snel kwam Van Ginneken erachter dat het trainersvak meer dan een hobby was. Hij wil hier zijn brood mee gaan verdienen. ‘’Na twee seizoenen s.v. BVCB besloot ik verder te kijken om mijzelf als jeugdtrainer verder te ontwikkelen. Aangezien ik woonachtig ben in Nieuw-Terbregge was de keuze voor mij snel gemaakt. De jeugdopleiding van Sparta Rotterdam tevens aangeschreven als een van de beste van Nederland.’’ Een brutaal mens heeft de halve wereld. Met die instelling heeft de trainer een e-mail gestuurd naar de coördinator van de onderbouw. Al snel volgde er een positief gesprek tussen beide partijen.

Ontwikkeling als trainer
‘’Ik ben mijn periode bij Sparta Rotterdam begonnen als assistent-trainer van de JO8 en heb tijdens dit seizoen ook via mijn opleiding Sport & Bewegen (profiel voetbal) mijn UEFA C Youth mogen afronden. De hierop volgende seizoenen heb ik mogen assisteren bij de O12, O14 en o.l.v. Nathan Rutjes heb ik bij de O15 mijn UEFA B behaald. De jeugdopleiding van Sparta Rotterdam heeft mij als mens, maar vooral als jeugdtrainer ontzettend veel nieuwe inzichten en ervaringen meegegeven. Vooral omdat ik overal mee mocht kijken en met alle jeugdtrainers van de verschillende lichtingen kon sparren over de vele verschillende facetten binnen het voetbal.

Na drie seizoenen actief te zijn geweest in de BVO-wereld wilde Bjorn weer op eigen benen staan op een hoog amateurniveau. ‘’Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij Spartaan’20, waar ik nu in mijn tweede seizoen zit als hoofdtrainer van de JO13-2.’’

Waarom Spartaan’20?
Via zijn opleiding heeft de trainer de mogelijkheid gehad om na zijn UEFA C door te stromen voor de cursus UEFA B. ‘’Samen met een andere klasgenoot was ik de jongste cursist die instroomde, omringd door trainers met de nodige ervaringen en inzichten. Tijdens deze cursus leerde ik Maikel van Pul kennen, trainer bij Spartaan’20 en hoofd jeugdopleiding bij de club. Samen met Maikel heb ik goede gesprekken gehad over wat voor mij als jonge trainer goed zou zijn, iets waar ik zelf moeite mee had om te bepalen.’’

Via Maikel is er een aanbieding gedaan om op gesprek te komen bij Spartaan’20 en te ondervinden welke mogelijkheden er voor hem zijn om de stap van Sparta Rotterdam naar Spartaan’20 aantrekkelijk te maken. ‘’Na een goed gesprek te hebben gehad met Fabian Resida (trainer JO13-1) en Maikel van Pul, samen verantwoordelijk voor de aanstelling van de trainers van de club, kwam naar voren dat er voor mij ruimte was om hoofdtrainer te worden van de JO13-2, uitkomend in de tweede divisie.’’

Band met de club
We vroegen aan Bjorn wat zijn band is met de club. ‘’Spartaan’20 is een vereniging welke naast dat er ontzettend veel talent rondloopt en zij met alle selectieteams uitkomen op het hoogste niveau, ook veel aandacht schenkt aan het individu. De doelgroep waar wij als trainers mee werken is over het algemeen anders dan de gemiddelde amateurvereniging. Denk hierbij aan scholing, gedrag en wellicht een moeilijke thuissituatie. Voetbal is voor deze doelgroep een uitlaatklep om zich te focussen op datgeen waar hun voor leven, profvoetballer worden. De spelers doen er alles aan om dit doel te verwezenlijken. Dat maakt het zijn van trainer bij deze vereniging ontzettend mooi.’’

Blik op het huidige seizoen
Sinds maandag 1 augustus is Van Ginneken met een nieuwe lichting JO13-2 spelers begonnen aan het nieuwe seizoen. Het is een nieuwe groep spelers, dat bestaat uit een mix van eerste- en tweedejaars. Zij gaan dit seizoen hun grenzen weer proberen te verleggen. ‘’Als hoofdtrainer van de JO13-2 wil ik samen met mijn staf ervoor zorgen dat het individu zich maximaal ontwikkelt en volgend seizoen een nieuwe stap vooruit kan maken naar de volgende lichtingen binnen onze jeugdopleiding. Voor het team hebben wij de doelstelling vastgesteld. Wij willen meedraaien in de top drie van de eerste divisie en in de bekercompetitie zover mogelijk komen.’’

Hoogtepunten
We wilde ook naar de hoogtepunten uit de carrière van de jonge, maar ervaren trainer kijken. ‘’Het behalen van mijn UEFA C en UEFA B. Ik ben erg trots op het feit dat ik samen met een andere klasgenoot van de UEFA C cursus als enige mocht doorstromen naar de UEFA B cursus en vervolgens deze op mijn 21e heb mogen behalen. Daarnaast heb ik een heel erg goed eerste seizoen gekend bij Spartaan’20 als hoofdtrainer van de JO13-2. Samen met mijn staf en spelersgroep hebben wij na jaren de doelstelling behaald. Namelijk kampioen worden en promoveren naar de 1e divisie. Dit als enige JO13-2 in Nederland. Iets om met veel voldoening op terug te kijken.’’

Ambities
Bjorn hoopt op korte termijn terug te keren in de BVO-wereld. ‘’Sinds het moment dat ik hardop uitspreek dat het trainerschap het beroep is waar ik later mijn brood mee wil verdienen, heb ik als doelstelling gesteld dat ik ooit hoop om als trainer binnen de jeugdopleiding van Feyenoord Rotterdam werkzaam te mogen zijn. Trainer zijn bij je favoriete club en werken met de grootste talenten van Nederland. Dat is iets waar ik al heel lang over droom. Daar zal ik op dit moment dan ook alles voor doen om die doelstelling/droom werkelijkheid te laten worden.’’

Wij wensen Bjorn veel succes dit seizoen!

Klik op Spartaan’20 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Spartaan’20 voor meer informatie over de club.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

RKVV Roosendaal MO15-1 gaat voor het hoogste haalbare!

Vandaag spreken we met Michel Gremmen; trainer/leider RKVV Roosendaal Meiden onder 15-1. Dit gezellige damesteam is door jaren heen...

Eliza Umans: van speelster naar trainster bij VVOG

Eliza Umans stopte op 21-jarige leeftijd met voetballen bij VVOG. “Ik raakte het plezier kwijt”, vertelt Umans. De oud-speelster...

Cluzona Dames 1 kent elkaar door en door!

Cluzona Dames is 1 is een gezellig en jong team dat graag presteert in de eerste, tweede maar ook...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.