Bij Paramedisch Centrum Maassluis zit alles onder één dak

    0
    198

    Hij haalde naar eigen zeggen ‘heel wat overhoop’, maar Dennis Hofstra bracht met het Paramedisch Centrum Maassluis een ‘mooi kindje’ voort. “Wij hebben het niet meer over patiënten, maar over zorgconsumenten.”

    “We willen graag dat mensen zich op hun gemak voelen”, zegt Hofstra (32) als hij een rondleiding geeft in het pand aan de Elektraweg 2 in Maassluis. “Daar hebben we dan ook bij de inrichting rekening meegehouden.”

    De entree en ontvangsthal ogen relaxt. Er staat een heuse koffiebar in. “We zijn ruim zeven maanden geleden open gegaan”, vertelt Hofstra. “Dat was in maart. In mei hebben we onze officiële opening gehouden. Wethouder Sjoerd Kuiper, een vriend van mij, heeft het pand officieel geopend. Mensen konden overal een kijkje nemen en we hadden een rolstoelhandbaldemonstratie van Quintus. Daar hadden we bewust voor gekozen om te laten zien dat je ook kunt bewegen wanneer er een beperking is in de benen.”

    Hofstra spreekt van een missie. Hij wil mensen bewust maken van een gezonde leefstijl en wat dat doet met een lichaam. “Je hebt maar één lichaam, wees daar zuinig op”, is de boodschap van de fysiotherapeut.

    Hofstra nam acht jaar geleden een praktijk over elders in Maassluis. “Die praktijk zat in een sportschool.” De visie van zijn bedrijf (Hofstra Fysiotheraptie) vroeg om een ander pand. Zijn oog viel op het oude Xenos-pand aan de Elektraweg, waar de sportzaal en dan met name de groene loper cq mat een eye-catcher is. “Er is niet veel meer over van het origineel”, zegt hij. “Wel hebben we op diverse plekken materiaal gebruikt uit andere gebouwen. De glazen scheiding tussen sportzaal en entree komt uit de staatsbank in Amsterdam. De vloer is gemaakt van versnipperd pvc-materiaal. Het is een heel duurzaam gebouw.”

    Dat was een bewuste keuze. “Onze visie is ook gericht op een duurzaam mens. We willen onze klanten beter maken. We stoppen niet nadat een voetballer is gerevalideerd van een voorste kruisbandblessure. We willen hem tools meegeven waardoor hij zijn oefeningen blijft doen. Hij gaat, wat ons betreft, pas de deur uit als hij volledig is uitbehandeld.”

    Hij zag zelf, vroeg in zijn carrière, ook hoe het niet moest. “Er werd maar één soort zorg geboden. Veel blessures hebben te maken met leefstijl. Daar heb je specialisten voor nodig om dat te veranderen. Hoe makkelijk is dan om die onder één dak te vinden.”

    Het Paramedisch Centrum Maassluis biedt dan ook onderdak aan fysiotherapie (manuele, sport- en specialistische met daarbij nog echografie en dry-needling), diëtetiek, yoga, podotherapie en medisch pedicure. “We hebben allerlei programma’s, van beweegprogramma’s voor mensen met diabetes en mensen met hartfalen. Onze doelgroep is heel breed. We begeleiden ook voetballers bij hun training in de sportzaal.”

    Een aanrader volgens Hofstra is de yoga-training. “Yoga wordt geassocieerd met zweverig, maar is dat totaal niet. Het leert je juist bewust te maken van je lichaam en daarmee hoe je je lichaam het beste kan gebruiken. Eigenlijk zouden alle voetballers dat moeten doen.”

    Daarnaast fungeert Hofstra Fysiotherapie als vraagbaak voor sportverenigingen. “We geven graag kennis en informatie door aan de clubs. Heel veel blessures ontstaan door onwetendheid. Vaak heeft dat te maken met de opbouw van de trainingen. Deze week geven we bijvoorbeeld voorlichting aan handbalvereniging Ventura in Schiedam. In onze praktijk in Schiedam kregen we veel handballers met zware knieblessures, viel ons op. We komen graag langs bij de clubs om te praten over preventie, trainingsopbouw en het herkennen van blessures.”